Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Milyen az a munkahely, ahol...

Milyen az a munkahely, ahol az ember nem mehet szabadságra?

Figyelt kérdés

Barátnőm mondta, hogy nem mennek idén sehová, mert a párja nem kap szabadságot.

Nem akartam nagyon faggatózni, de annyit mondott, hogy idén még nem volt se szabadságon, se táppénzen.

Nem tudom mit dolgozik, de nem mentős/orvos/tűzoltó illetve rendőr.

Csak érdekelne, mit dolgozhat, hogy nem kaphat szabadságot? 3 éve dolgozik ott.

2010. aug. 8. 16:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
törvénytelenül működő munkahely....megszegik a munkatörvénykönyvet
2010. aug. 8. 16:20
 2/15 anonim ***** válasza:
89%

Az egy sz@r munkahely.

Bár ilyen elvileg nem létezhetne.

2010. aug. 8. 16:21
 3/15 A kérdező kommentje:
Nem hiszem, hogy törvénytelenül működne. Arról a barátnőm tudna, nem?
2010. aug. 8. 16:22
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Anyám is hasonló helyzetben van.Kis létszámú,falusi munkahelyen dolgozik,tőlünk nem messze.Ez a hely eléggé válságban van,szabálytalan minden..szóval mérgezést is kaphatnak anyagoktól.Egyébként játékokat(amiket kiállítanak és eladnak) gyártanak.Vagy modelnek használják őket.

És kevés a létszám.Ezért sem kap szabadságot anyum.

2010. aug. 8. 16:22
 5/15 anonim ***** válasza:
95%
de törvénytelen, a szabadság negyedével a munkavállaló rendelkezik, ha 2 héttel előtte bejelenti, hogy x napon szabira akar menni, akkor kötelesek elengedni...ellenkező esetben a munkaügyi főfelügyelőség illetékes irodájában be lehet őket panaszolni
2010. aug. 8. 16:24
 6/15 anonim ***** válasza:
87%

Alapszabadság

Ha a munkaviszony év közben kezdődik vagy év közben szűnik meg, a szabadságnak csak időarányos része jár. Ha az évi szabadság kiszámításánál töredék nap keletkezik, a fél munkanapot elérő töredék egész munkanapnak tekintendő.

Az alapszabadság 20 munkanap, amely a munkavállaló

huszonötödik életévétől 21

huszonnyolcadik életévétől 22

harmincegyedik életévétől 23

harmincharmadik életévétől 24

harmincötödik életévétől 25

harminchetedik életévétől 26

harminckilencedik életévétől 27

negyvenegyedik életévétől 28

negyvenharmadik életévétől 29

negyvenötödik életévétől 30 munkanapra emelkedik.

Nem árt tudni azt sem, hogy aki egyidejűleg több helyen áll munkaviszonyban, mindegyik jogviszonyában jogosult szabadságra. Aki pedig részmunkaidőben dolgozik, ugyanannyi nap szabadságot vehet ki, mint teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársai, a szabadság alatt járó díjazása azonban a munkaidejéhez igazodik.

Az alapszabadságon kívül törvény garantálja a pótszabadságot a fiatal munkavállalóknak, a gyermeket nevelő szülőnek, a vak munkavállalóknak (évi öt nap), valamint föld alatt dolgozó, illetve ionizáló sugárzásnak kitett dolgozóknak (évi öt nap). A többféle jogcímen járó pótszabadságok egymás mellet is megilletik a munkavállalót.

Főszabály szerint a szabadságot esedékességének évében kell kivenni, illetve a munkáltató köteles azt kiadni. Kivételesen fontos gazdasági érdek miatt legkésőbb a tárgyévet követő év június 30-áig (kollektív szerződés úgy is rendelkezhet, hogy a következő év végéig), a munkavállaló betegsége vagy személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén pedig az akadályoztatás megszűnésétől számított 30 napon belül is kiadható a szabadság.

2010. aug. 8. 16:24
 7/15 anonim ***** válasza:
83%

en 19 evesen fogtam neki dolgozni egy cegnel 3 valtasba nyomatom es most 25 eves koromra ott vagyok h meg betegszabadsagon sem voltam es nem voltam rendes szabadsagon sem , mert ha benthagyuk a szabadsagot triplajan fizeti ki a fonokom

amugy ha kell szabadnap vagy ilyesmi akkor el enged de en sohasem vettem ki

2010. aug. 8. 16:26
 8/15 anonim ***** válasza:
83%
Vendéglátás? Én diákként ott tanulok és nem sűrűn tudnak elmenni az emberek, az álladnó rohanás miatt.
2010. aug. 8. 16:30
 9/15 anonim ***** válasza:
70%
Ez egy olyan munkahely lehet, ami a túlélésért küzd. Akkor kell dolgozni, amikor munka van. Valószínűleg szezonális. Télen lehet elmenni szabira. Az ilyen munkahelyeknek, munkáltatóknak nyáron kell megkeresni a télire való pénzt, amiből fizetést adnak akkor is, amikor nincs bevétel. (pl:télen). Nekem is ilyen a vállalkozásom, de mi bezárunk egy pár napra (3-4 nap) és mindenki megy szabira. Feltételezem ezt a variációt, de lehet más is. A munkahelyen fel lehet mondani, ha valakinek a nyári szabadság fontosabb. Azért nem véletlen az sem, hogy 3 éve ott dolgozik. Valamikor biztos, hogy van szabadság, csak nem biztos, hogy a munka kellős közepén.
2010. aug. 8. 16:31
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

A férjem volt munkahelyén meg az volt a módi, hogy a szabadságok kétharmadát csak kiírta a munkáltató, de ki nem adta. A maradék egyharmadot meg egyszerre adta ki mindenkinek, és arra az időre bezárt.

Hogy milyen munkahely az ilyen? Sz@r.

2010. aug. 8. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!