Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Németországi munka - mi...

Németországi munka - mi szükséges hozzá?

Figyelt kérdés

Jövőre Németországba szeretnék költözni és ott munkát vállalni. Mit kell hozzá csinálnom, hogy ott elhelyezkedhessek? Milyen okiratok, dokumentumok kellenek?

Eddig annyit csináltam, hogy a meglévő papírjaimat lefordíttattam hivatalos irodán keresztül.

Ha valakinek van ebben tapasztalata és le tudná írni, nagyon hálás lennék.

2020. szept. 24. 13:35
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
35%
Szinte perfekt nyelvtudás, meg sok sok pénz, hogy addig is ellegyél, míg találsz munkát és megjön az első fizetés (lakást bérelni, kaja, utazás, stb).
2020. szept. 24. 13:55
 2/17 anonim ***** válasza:

Mi szükséges hozzá? Például több információ.

Rendelkezel szakmával, amiben el akarsz helyezkedni? Hozzá megfelelő nyelvtudással?

Van esetleg kiszemelt állás vagy csak reménykedsz benne, hogy találsz valamit?

Szállásról elképzelés?

Ha albérletbe mennél, akkor számolj három havi kaucióval, plusz enni kell, közlekedni kell, ki is kell utazni, gondolom eleinte még hazalátogatni is rendszeresen. Ez elég sok pénz.

Papír nem sok kell. Személyi elég szinte mindenhez, vagy útlevél.

Amit tudni kell: bármilyen ügyintézéshez bejelentett német lakcím kell. Anélkül se bankszámla, se munka, semmi. Viszont albérletet meg sokan nem adnak, ha nincs bejelentett munkád... Kicsit 22-es csapdája.

Nyelvvizsga nem érdekli a kutyát sem, amiatt ne fájjon a fejed, viszont a nyelvtudás elengedhetetlen. Az angollal kitörölheted, nagyon kevés olyan állás van, ahol elég. Még a legegyszerűbb gyári munkához is elvárnak annyi németet, hogy megértsd a feladataidat, a munkavédelmi előírásokat. Ahol nem elvárás az alap német, ott gyanakodj! Sok magyar munkaközvetítő él vissza azzal, hogy nem tudsz németül, nem érted meg a munkaszerződésedet, nyelvtudás híján nem tudsz sehol panaszt tenni ha átvernek, lehúznak, és ezt ki is használják.

2020. szept. 24. 14:23
 3/17 A kérdező kommentje:
Konkrétan az érdekel, hogy mi szükséges ahhoz, hogy odakint dolgozhassak. A bürokratikus része érdekel a dolognak elsősorban.
2020. szept. 24. 14:44
 4/17 anonim ***** válasza:
Semmi. EU-állampolgárság és EU-s személyi vagy útlevél.
2020. szept. 24. 14:58
 5/17 A kérdező kommentje:
Tehát egy útlevelet, német lakcímet, illetve egy német bankszámlát kell nyitnom és már vállalhatok is munkát? Ez meglepően kevésnek hangzik.
2020. szept. 24. 17:36
 6/17 anonim ***** válasza:
90%

Ez az EU, vazze. Ezért léptünk be. Szabad munkavállalás, szabad lakhely választás.

Nem azért, hogy kitömjük a Vitya haverjainak zsebét...

2020. szept. 24. 17:50
 7/17 A kérdező kommentje:
Csak sajnos amiket írtál nem fedik le a teljes valóságot, már csak azért sem, mert amiket kiegészítésképp leírtam, szintén biztosan szükségesek. Ráadásul úgy tudom, ezen kívül valamiféle EU-s biztosítás is kell, sőt, engedély is. Sajnos én sem tudok pontosan mindent, ezért is írtam ki a kérdést, hátha valaki olyan ír, aki kiköltözött és ezen a bürokratikus útvesztőn már átkecmergett.
2020. szept. 24. 19:41
 8/17 anonim ***** válasza:

Tizenéve élek Németországban, több ismerősnek segítettem már kijönni.

Ha te jobban tudod, akkor minek kérdezed?

Még mindig nem adtál választ a kérdéseimre, így nem tudom, milyen jellegű munkát akarsz itt végezni, de ha csak valami gyári betanított melót, mint sokan mások, akkor például halál felesleges bármit lefordíttatnod.

Na mindegy, te úgyis jobban tudod, oldd meg akkor magad.

Elnézést, hogy segíteni próbáltam.

Biztosítás, engedély... Milyen engedély...? Eszem-faxom megáll.

2020. szept. 24. 19:47
 9/17 A kérdező kommentje:

Azért írtam ki a kérdést, mert nem tudom a választ, de ne vedd személyes sértésnek, ha megállapítom, hogy téves információt adsz.

"Semmi. EU-állampolgárság és EU-s személyi vagy útlevél."

Ne haragudj, de csupán ez még Magyarországon sem elég a munkavállaláshoz...

"Még mindig nem adtál választ a kérdéseimre, így nem tudom, milyen jellegű munkát akarsz itt végezni, de ha csak valami gyári betanított melót, mint sokan mások, akkor például halál felesleges bármit lefordíttatnod."

Mint azt korábban leírtam, a bürokratikus dolgokra vagyok kíváncsi, ehhez annak semmi köze. Van autóm, üzletvezetőként dolgozom, erről végzettségem is van, idővel ezen a területe szeretnék elhelyezkedni, kezdetben meg csak az a cél, hogy a nyelvtudásom tárgyalási szintre fejlődjön, ezen kívül van többmillió Ft félretett pénzem, a nyelvtudásomat - bár német nyelvvizsgám nincs - C1-es szintre becsülném. Kár, hogy a kiírt kérdés szempontjából ez mind irreleváns információ, hiszen nem az volt a kérdés, hogy milyen eséllyel kapok állást Németországban.

Összességében azért kérdezem, mert még hónapokkal ezelőtt egy céges bulin két csaj arról beszélgetett, hogy mit kell a Németországban történő munkavégzéshez elintézni, és mondta az egyik, hogy majd továbbítja amit a kiköltözése előtt ő összeírt magának, kb. 1 oldalas A4-es papírt. Mivel egyik lányt sem ismerem, sajnos nincs lehetőségem őket megkérdezni.

Köszönöm a segítséget, hálás vagyok érte, de azért hadd legyen már meg a jogom arra vonatkozóan megállapítást tenni, hogy hasznosnak ítélem-e, ha valaki azt írja, hogy egy útlevél elég a munkavállaláshoz, amiről tudom, hogy nyilvánvalóan nem igaz.

2020. szept. 24. 21:47
 10/17 anonim ***** válasza:

Felőlem azt hiszel amit akarsz, bátran csinálhatsz is hülyét magadból.

Sok sikert.

2020. szept. 24. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!