Miért van ez a munkaadómnál?
Sziasztok!
Egy kisvállalkozónál dolgozom, lassan egy éve. Arra lennék kíváncsi miért ellenzi ennyire minden munkavállalónál aki a cégnél dolgozik, hogy táppénzre menjen inkább ki adja a szabikat.
Csak én pl abban a helyzetben vagyok egyrészt a korom miatt másrészt a virus miatt, hogy egy db szabim van szóval ha beteg leszek azt mondta hogy fizetetlen vagy az az egy szabi. Ez miért van pénzügyi dolgok miatt? Jobban jár így ?
Előre is köszi a válaszokat!
Persze hogy az miatt. A szabikat időarányosan ki kell hogy adja a munkáltatód, és ki kell fizetnie. Ha táppénzre mész, az nem túl kifizetődő a cégnek, mert akkor is kapsz bért, fizetésed valamennyi százalékát.
De az, hogy fizetetlenre kitegyen amíg beteg vagy, az pitiánerkedés, nagy bunkóság részükről.
Értem én, mert vállalkozói szemszögből is nézem, de az a vállalkozó ne vegyen fel alkalmazottat, ha nem tudja a cég a bérét kitermelni.
Megjegyzem, tudom hogy senki nem akar beteg lenni, de vannak dolgozók, akik ezt kihasználva mindig beteget jelentenek ha valami privát elintéznivalójuk akad, vagy piti dolgok miatt is kiíratják magukat az orvossal. Egyik munkáltató sem szereti ha nem számíthat a dolgozóra, mert havonta, kéthavonta kiesik hetekre.
Mert ha valaku meg gyakran beteg, ott más megoldást kell keresni a problémára.
Szerintem a munkáltatód ezzel akarja kivédeni, hogy belefusson olyan dolgozóba aki folyton beteg. Ez esetben jól teszi.
"i kell fizetnie. Ha táppénzre mész, az nem túl kifizetődő a cégnek, mert akkor is kapsz bért, fizetésed valamennyi százalékát."
Nem teljesen.
Egy évben 15 nap betegszabadság jár, ami a béred 70 százaléka.Ezt a munkáltató fizeti.
Viszont, ezen felüli betegszabadságokat már az állam fizeti és csak 60 százalékos a térítés.
A betegszabadság 15 munkanap. Azaz ha valaki szeptember 1-től folyamatosan keresőképtelen, akkor nem szept 15-ig, hanem szept. 21-ig van betegszabin.
A betegszabadságra kifizetett összeg után a munkáltatónak meg kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót is, mintha bér fizetés lenne; azzal a különbséggel, hogy itt nem vehető figyelembe szocho kedvezmény, mint a bérnél.
A keresőképtelenség további napjaira (itt viszont már naptári napokról van szó) táppénz jár, aminek a bruttó összegének 1/3-át a munkáltatónak meg kell fizetnie az államnak táppénz hozzájárulás címén. Tehát nem az egészet állja az állam, csak a 2/3-ot (az addig befizetett járulékok fejében)
Sziasztok! köszönöm a vűlaszokat sokkal világosabb a helyzet persze tudom, sok mindent nem tehetne meg, de ebből élek...
egyébként pont a 15 napos betegszabik miatt nem értettem, de így már világos.
Köszönöm mindenkinek!
5, nem tudja rosszul a 4es.
Ha a kerdezo beteg, ezt lejelenti a munkaltatonak, majd elballag a haziorvosahoz aki felveszi tappenzre akkor nincs az a papir vagy beleegyezes ami utan o nem tappenzen vagy betegszabin van. Miutan meggyogyul es megkapja a tp papirt majd azt leadja a munkaltatonak, azt o nem hagyhatja figyelmen kivul. Ha nem konyveli le lehet figyelmeztetni majd esetleg feljelenteni es megmondani hogy ennel a munkahelynel az a gyakorlat hogy nem akarnak tpt es betegszabit fizetni. Ekkor jon a vizsgálódás, kikerdezik a dolgozokat akik nem fognak hazudni es a munkaltatot ugy megbuntetik hogy tonkremegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!