A nemzetközi igazgtási szak miért értékesebb a munkaerőpiacon, mint a közigazgatás-szervező? A kettő kb ugyan azt tanulja, a közigen még több is a gazdasági/matekos tárgy.
Mert a közigazgatás-szervezőnek benne van a nevében is, hogy a közigazgatás szervezésére ad képesítést. Mégis, milyen munkaerőpiacról beszélünk a közigazgatásban??? Ott vannak, hogy azon belül hova lehet ezzel menni. Ott van, hogy mennyi a fizetés a bértábla szerint. Aztán szevasz-tavasz.
Ha egy ember a fenti végzettséggel akar menni más szakra, akkor meg ugyanolyan kategóriába esik, mint a gyógypedagógus meg a geofizikai mérnök: ha már nem kifejezetten szakirányú végzettséggel rendelkezőt veszünk fel (EZ egy mázli, és erre ne számíts!) akkor legalább szimpatikus-e a pofája..?
A nemzetközi igazgatás már univerzálisabb lehet. Az én cégemnél is van nemzetközi osztály, és ez nem egy köziges tré hely. Meg nagyon sok vállalatnál van ilyen.
Ő kapásból mondhatja, hogy nincs semmi tapasztalata, de ezt tanulta x évig, nemde?
Tökmindegy, hogy mit tanítanak. Azt se kérdezi meg senki állásinterjún, hogy hanyas voltál ebből-meg ebből a tárgyból. Valójában a munkaadók többsége elég keveset tud arról, hogy milyen szakokon éppen mit tanítanak.
De míg nemzetközi igazgatás diplomával simán tudsz jelentkezni akár multicégek nemzetközi osztályára, mint "szakirányú végzettséggel rendelkező", a közigazgatás-szervezővel minden piaci alapon működő cégtől elhajtanak (ahol jóval magasabb a fizetés), hogy jó, hát mi itt valami szakirányú végzettséggel rendelkezőt kerestünk, próbálja meg kedves kolléga a közigazgatási munkaköröket:p
Akkor miért nem mentél piacképesebb szakra??
Nekem csak egy középfokú nyelvvizsgám van (angol), igaz, ezt már a középiskola alatt megszereztem, mert felvételi pluszpontot ért. Azóta könnyen lehet, hogy sokkal jobban tudok angolul, én mégis elagyok vele - nem volt időm ezzel foglalkozni.
Én például jogász vagyok, bár nincs jogi szakvizsgám (ami itt a diplomázás után magasabb szintekre jogosít). Mégis, el tudtam adni magam, mert a jogászokat meg a közgazdászokat szeretik minden munkakörben, ahová nem kell speciális végzettség.
Voltam a közigazgatásban, aztán pár év után dobbantottam. Közben elvégeztem szakjogászi képzést, ami nekünk egy a diplomára ráépülő szint.
Összességében, ha egy olyan munkahelyre jelentkeznénk, ahol nem szakirányú végzettséget várnának el, csak "valami diplomát", állítom, hogy 100%-al több esélyem lenne ott mint neked, még ha elfelejtjük a szakjogász képzést meg az azóta szerzett szakmai tapasztalatot is. Csak azért, mert én jogászdoktor vagyok (a végzettségemnek köszőnhetően: nincs olyan jogász, aki nem doktor egyúttal), te meg nem.
No, hát ugyanez van kicsiben a teáltalad említett két szakkal is.
Az egyik el tudja adni magát akár multicégekhez is, csak a végzettségére hivstkozással. Ergó magasabb fizetést érhet el, tehát többet ér.
A közigazgatás-szervező alapból nem tudja ugyanezt megtenni, ezért kevesebbet ér.
Bár persze nem zárja ki semmi azt se, hogy ilyen végzettségű is elhelyezkedhessen multicégeknél.
Gondolkodom rajta, hogy elvégzem a közgazdálkodás és közpolitika mestert, ami 2 év ráépülés.
De ezzel mennyire lenne piacképesebb? Valami gazdasági területre felvennének vele versenyszférába?
"Közpolitika" - ez megint mi???
Nekem erről megint csak a közigazgatás, meg hasonlók jutnak eszembe.
Őszintén, én vagy csak a jogot tudom ajánlani ilyen beállítottsággal (onnantól szabad a pálya, még ha nem is a klasszikus jogi pályák egyikén akarsz elhelyezkedni, akárcsak én),
VAGY
hagyd a francba most azonnal amit csinálsz, és menj át elsőévesnek erre a nemzetközi akármicsodára.
Vagy bármire, amivel később akárhol el tudod adni magad.
De NE ölj pénzt és éveket egy szintén használhatatlan, csak a közigazgatásban értelmezhető mesterszakba!!!
De az egy közgazdász diplomát ad. Az előző válaszodban azt írtad a jogász meg közgazdász diplomákat szeretik.
De mehetek nemzetközi tanulmányok mesterre is.
Közgazdász diplomát ad??? :o
Na azon igencsak csodálkoznék. Közgazdász ("okleveles közgazda") diplomát tudtommal a közgazdasági egyetemek adnak, mint pl. a Corvinus. És azok is csak akkor, ha az ennek megfelelő szakirányra irstkozol be.
Van jogi területen is olyan, hogy "jogi asszisztens". Na ez még felsőfokú végzettséget se ad, hiába jogi a neve.
Egy "közgazdász" (okleveles közgazda) a nemzetgazdaság minden lényeges részterületét átlátja (legalábbis ezek mindegyikéről kap oktatást), nem csak egy szűk részterületet. Ez normális, 5 éves egyetemi képzés. Én az ilyenre gondoltam azzal, hogy "a közgazdászokat szeretik".
Az a nemzetközi tanulmányok mester, na látod, az már jobban hangzik. Azzal el tudod érni ugyanazt, amit a fentiekben a multicégek nemzetközi osztályára jelentkezésről írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!