Miért haragszanak sokan a fiatalokra, hogy beképzeltek, hogy magas fizetést elkérnek?
Sokak szerint érték az alázat, a hűség, meg kell becsülni a keveset, majd idővel lesz több.
Sokan diploma nélkül, sima mérlegképes okj-val elkérik a br. 450-et, utána rövidesen mégis tovább állnak.
Mások, idősebbek meg szorgalmasan könyveltek a garantált bérminimumért, és hálásak voltak, amikor 10 év tapasztalatra megadtak rá +30%-ot.
De ez pozitív tulajdonság lenne?
Nem értem mi bajod.
Mindenki annyit kér el, amennyit akar.
Aztán, hogy megkapja e, más kérdés.
Szerintem jól teszik, hogy nem alazkodnak meg.
A mai világban megnőttek az elvárások minden terén .Drágulnak folyamatosan a dolgok de a fizetést kevés.
Ebben az országban minimálbér és szakmunkás bér is kevés más országokhoz képest.
Külföldön az emberek minimum 500e keresnek 1 hónapban
Itt Mo.-on meg meg 107e a minimál bér a szakmunkás 140e nettó vicc az egész
Az Idősebbek úgymond be vannak gyöpösödbe általában
Nem tudnak úgy gondolkodni mint egy fiatal.
Más világot élünk mint régen ezt kell meg érteni az embereknek
Mindenki jól akar élni ahhoz meg jól fizetős munka kell
Tudnám folytatni de egyenlőre elég
Napokat lehetne ilyen dolgokról beszélni.
"szakmunkás 140e nettó vicc az egész"
Hát az, mert 400 nettó alatt ma egy szaki nem keres.
Nem hiszem, hogy haragudnának a fiatalokra, egyszerűen csak nagyon sok olyan vállalat van itt Közép-Kelet Európában ahol a rendszerváltás környéke óta nem vagy csak alig cserélődtek az emberek és most jutottak el oda, hogy kétségbeesetten próbálnak nyitni a fiatalok felé, mert ha nem teszik akkor egyszerűen ki fog halni a cég, mert hamarosan mindenki nyugdíjba megy. Ez a világ teljesen elszokott attól, hogy milyenek a fiatalok (noha jól lehet a mai 50-60-as menedzser réteg is pont ugyanilyen volt anno), s olyan kényszerpályára jutottak, amihez nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, úgy próbálják meg beilleszteni a fiatalokat a céges kultúrába, hogy semmi közös kapcsolódási pontjuk nincs.
Nyugati munkahelyeken nem találkozni hasonlóval, vagy legalábbis ott tényleg a generációs különbségekről szól a történet, nem pedig arról, hogy a mai diplomás fiatalok fenn hordják az orrukat és nem hajlandóak végigjárni a "csicskamunkától" induló ranglétrát. Ott alapértelmezett, hogy egy diplomás mérnököt vagy közgazdászt nem osztanak be szöveg-szerkeszteni, kávét főzni meg zabot hegyezni, a magyar menedzserek meg abban hisznek, hogy ezekkel a munkákkal indul egy fényes karrier.
Nem a nyugdíjasok, hanem az aktív korúak.
Én könyvelő körökben mozgok.
Ott vannak felháborodva sokan, nem csak vállalkozók, hanem alkalmazottak is, hogy mennyit elkérnek a fiatalok, milyen nagyképűek. Hogy ő milyen kevésért is milyen szépen dolgozott, és most is megbecsüli amit kap. És hogy a kis pénzért is nagyon szorgalmasan meg kell dolgozni.
Sokan ilyen beállítottságúak.
De más szektorban is így van, informatikában sokan hozzá vannak szokva a régi bérekhez, sok 10-15 éves tapasztalattal rendelkező dolgozik 650-700 bruttóért, miközben a fiatalabbak 1-2 év tapasztalattal is jóval többet elkérnek.
Mire jó ez a mentalitás, amit a még dolgozó idősebbek képviselnek?
Talán irigységből, hogy a fiataloknak van bátorságuk megtenni azt, amit ők nem mernek.
Vagy, talán azért, mert nem fogadnak nekik szót, nem veszik figyelembe annak a generációnak a nevelését, tanításait. Apám is úgy nevelt engem, hogy: Fiam becsüld meg a munkahelyedet és akkor majd jó nyugdíjad lesz. Csakhogy, ha az ő tanácsait fogadom meg, akkor én is max. kisnyugdíjas lehetek majd.
Azért, mert az ő idejükben az előrelépés, ha volt egyáltalán, másképp történt.
Ahogy írták, más idők járnak, új impulzusok érik úgy a fiatalokat, mint az idősebb generációt. Van, aki érti és alkalmazkodik és van, aki irigykedik, panaszkodik és sodródik.
Sokan szervilisek, de nem csak a nyugdíj előtt állók, hanem a 40-es, 50-es éveikben járók között is sok az ilyesmi.
Édesanyám 52 éves, ős ég a kollégái haragudtak egy másik kollégájukra, mert bement a főnökhöz és béremelést kért, mert több feladatot kapott.És kapott is.
Én meg azt mondtam neki,hogy látod, annak a nőnek volt vér a pucájában.
Ennek nem csak a szoci rendszer az oka,hanem az utána következő időszakok.A 90-es években, 2000-es években teljesen más volt a munkaerőpiac.
Akkoriban kevesebb volt a diplomás, nyelveket beszélő ember.
A diploma és a nyelvismeret felfejlesztése kommunikációs szinte, bizony ezek mögött nem kis munka van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!