Miért nem akarnak felvenni takarítónak? A kérdés lehet, hogy viccesen hangzik, naív emberek azt gondolják, hogy hát oda bárkit felvesznek, de teljesen komolyan kérdezem. Olvasd el a leírásomat, hogy miért.
28 éves férfiként takarítani szeretnék. Még nem dolgoztam ebben a munkakörben vagyis nincs benne komolyabb gyakorlatom és végzettségem sincs hozzá, de nem gondolom, hogy ez kellene, mivel a legtöbb takarítónak sincs és különben sem valami különleges helyben gondolkodom extra fizetéssel, ahol gépeket kell kezelni és érteni kell a legkülönfélébb vegyszerekhez, stb. hanem valami egyszerű helyre szeretnék menni pl iskolába, közintézménybe ahol maximum a porszívót kell bekapcsolni. ( A műszaki érzékem 0 ) Az ambíciómmal sincsen gond, nem kényszerből szeretném ezt csinálni. Viszont multinacionális vállalathoz nem mennék és ablakpucolónak sem. Szóval olyan háztartási takarítás féleségre gondolok vagy az ilyen területhez legközelebb álló helyre (pl egy könyvtár, iroda stb) Persze tudom hogy referenciák nélkül nyilván nem fog senki maszekba hívni lakást takarítani, éppen ezért nem is ebben gondolkodom. (Pedig itt jól lehet(ne) aztán keresni.)
Állítólag a takarítás hiányszakma és most nem kifejezetten a mostani időszakra gondolok, amikor sok a munkanélküli, hanem én már több éve próbálkozom ezen a téren. Lehet, hogy hiányszakma ahol egész nap dolgoztatják az embert, beosztják az idejét mindent meghatároznak neki, még azt is hogy mikor ülhet le, mikor mehet mosdóba és akkor még csak be sem jelentik, odalöknek neki valami minimálbér-féle fizetést. Igen, az ilyen helyeken elhiszem hogy hiányszakma, mert mindenki amilyen hamar csak lehetősége van rá lelép az ilyen helyről. Éppen ezért nem mennék pl egy Tesco- féle nagyáruházba semmi pénzért. Ugyanis nekem nem az a célom, hogy a legtöbbet fizető helyre vegyenek fel kb 250000 Ft körül. Nem. Én megelégednék kb 150000 Ft-al is, de cserébe nem szeretném ha egy hülye felettes a nyakamban loholna és folyamatosan ellenőrizgetne, miegyebek. A jó munkahelyi légkör egymást leső irigy emberek és kisebbség nélkül felbecsülhetetlen.
Jelenleg egy közintézményben dolgozom közalkalmazottként. Itt is voltak közalkalmazott takarítók, akik mára már mind elfogytak. Régen mindenki nagyon szeretett itt dolgozni takarítóként, de amióta kihalásos alapon elkezdte egy KFT átvenni a helyüket, valahogy megváltozott a helyzet. Elkezdték alattomos módon figyeltetni őket, hogy mikor jönnek be, mikor mennek el, beírják e a jelenléti ívbe magukat rendszeresen és pontosan, nem e felejtenek e ki valamit a munkájuk során, stb. Ezelőtt senkit nem érdekeltek ezek a dolgok, szóval lazán kezelték a dolgokat, mégsem volt semmi gond a munkájukkal, kölcsönös volt a bizalom a két fél között. Amióta viszont a KFt elkezdte küldeni a saját külsős takarítóit az intézmény területei egyre koszosabbak. Ma az a helyzet, hogy már csak a KFt alkalmazottjai végzik a munkát, már ha munkának lehet nevezni amit ez a főleg kisebbségből álló népség végez. Arról nem is szólva, hogy úgy jönnek-mennek ezek az alakok a munkaundoruk miatt, hogy azt már nem is lehet követni. Erkölcsi bizonyítványt tőlük természetesen nem kérnek, mivel őket nem az intézmény alkalmazza, az csak az intézmény dolgozóinak volt szükséges. A területi vezetőjük nyáron nagytakarítás idején embereket toboroz, persze csak ideiglenesen, mert ugye az állandó takarítóknak a nagytakarításhoz már nem füllik a foguk. Amikor egy férfi jelentkezett takarítani, (nem én voltam) azt mondták nem illik bele a kollektívába. Nem tudom, hogy arra gondoltak, hogy nem kisebbségi vagy hogy nem nőnemű az illető. Mivel nálunk jelenleg csak nők dolgoznak. Bezzeg a múlt évben fölvettek egy hajléktalannak kinéző alakot, akire pár hét múlva a női WC-ben részegen fetrengve talált rá néhány tanuló lány. Elküldték az illetőt, de állítólag nem találtak mást a helyére és visszavették. Szerencsére nem sokáig volt már ott.
Ezeket a dolgokat csak azért írtam le, hogy érzékeltessem a helyzetem abszurd mivoltát, hogy takarítónak látszólag bárkit felvesznek, csak ne én legyek az. Mivel ugyebár egy férfi nem tud takarítani, nincs gyakorlatom és hát hol fogok öltözni, a nők között? , külön öltözőt nem tudnak biztosítani csak nekem.
Mielőtt bárki azt írná, hogy miért nem tanulok szakmát, erre már most választ adnák. Nincsen olyan amit szívesen csinálnák és meg is lehet belőle élni. Irodában nem szeretnék üldögélni, nehezebb fizikai munkát viszont vékony alkatom miatt nem tudok vállani, nem is bírnám és hát persze hogy oda sem vennének föl emiatt, hiába lenne hozzá megfelelő végzettségem. Igazából művészlélek vagyok, mindenben a szépséget és az eszméket keresem de amint írtam szeretem az aktív dolgokat.
Szóval ezek alapján kinek mi a véleménye?
Hát, én nem tudom, iskolákban nagyon keresnek most, és nem jelentkezik senki, állítólag. Elsősorban délutánra keresnek, állítólag ezért nem kapkodnak utána.
Az is lehet még veled a baj, hogyha túl jó az önéletrajzod. Minden végzettséget le kell tagadni, csak a 8 elemi.
Egyébként lehet, hogy az sem előny, hogy férfi vagy, én nem tudnék elképzelni egy férfit takarítóként.
Nos, kérdező, a hosszú kérdésedből már megtudtuk, hogy mit nem szeretnél csinálni.
Amit szeretnél csinálni: laza munkakör, jó helyen - az viszont tényleg a "csókosoké"
Azt felejtsd el, hogy egy közalkalmazott takarító nettó 150 ezret keres az iskolában.
És de, felvesznek férfiakat is iskolai takarításra, jómagam is láttam, csak lehet, hogy az állásinterjún is ez látszik rajtad, hogy "nem így, nem ezt, stb szeretném csinálni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!