Hogyan lehet a langyos pocsolyából kitörni?
Sehogy sem megy a dolog, a kényelem iránti vágyam mindig felül kerekedik.
Megtehetem hogy még 10+ évig szüleimnél lakom és nem fizetek lakbért+rezsit. Így teljesen jó hogy állami helyen alig dolgozom az irodában, kis pénzért nettó 170 ezer körül.
De szomorú is vagyok hogy így sohasem lehetek gazdag. Üresen telnek a napjaim folyamatos pihenéssel és kockulással.
Ne legyél túl szigorú önmagadhoz (nem kell aszkéta életet élned), de mindig maradj következetes! Ha úgy érzed, a sok pihenés és kockulás ártalmas, akkor kezdd el ezeket a tevékenységeket fokozatosan kiiktatni az életedből és a felszabaduló idődet töltsd ki valamilyen hasznos tevékenységgel (pl. önfejlesztés, vagy egy relatíve "alacsony költségű" saját vállalkozás mellékállásban).
A szüleidtől való elköltözésnek szabj egy határidőt és keresd a megfelelő lehetőséget! Nem tudom, Magyarország melyik térségében élsz, de Budapesten a havi 170 édes kevés lesz az önállósodáshoz (hacsak nincs egy párod, aki szintén dolgozik). Lehet, hogy először magasabb fizetést nyújtó állás után kellene nézned. Ha ehhez 4 év továbbtanulás szükséges, akkor hagyd ki, amit az első bekezdésben írtam és koncentrálj a továbbtanulásra!
Azt is tisztázzuk, hogy mit értesz gazdag alatt? (1) Egy jól fizető állást szeretnél? (2) Netán szabadúszóként te kívánod beosztani az idődet? (3) Vagy egy 250+ fős nagyvállalat vezetője akarsz lenni? (4) Esetleg befektetőként a passzív jövedelmed által akarsz megélni?
Az (1)-(4) opció négy külön módja annak, hogy miként tudsz jól élni. Négy opció - négy különböző intelligencia. Te melyiket érzed a leginkább magadénak?
"Nem tudom, Magyarország melyik térségében élsz, de Budapesten a havi 170 édes kevés lesz az önállósodáshoz"
Nem csak Budapesten, vidéken is. Még is az ország nagy része ennyiből vagy még kevesebből kénytelen a lábára állni.
Egyértelműen a passzív jövedelem ami leginkább vonz, pár éve nagyon megfogott a gondolat hogy a pénz dolgozik helyettem. Persze nincsenek illúzióm és tudom hogy ezt választva valószinűleg egy minimális életszinvonal amit ki lehetne hozni, mert még ahhoz is hatalmas tőke kell hogy elérjem.
De ennek ellenére is úgy vagyok hogy sok kicsi sokra megy, példaképpen mindent megteszek hogy megmaradjon minél több a hónap végére és csak létfontosságú dolgokra költök, így 140 ezer megmarad átlagban.
140 ezer x 12 hónap: 1,6 millió
Erre az éves 5% sajnos csak nagyjából 80 ezer forint.
Már kitapasztaltam hogy hosszútávon az évente 5%-os hozam ami reális tehát tartható gond nélkül.
Szegény környéken élek, ÉK, falu, de amúgy sincs magas végzettségem érettségi, van szakma is viszont az rosszul fizet alkalmazottként 1000ft/óra és kemény munka szabadság nélkül borzalmas munkakörülmények, nem tudok vállalkozni benne.
Szóval így úgy vagyok vele hogy akkor az államnál dolgozom ugyanazért az órabérért, de legalább nem pusztolok bele a munkába, 160 óra/havonta.
A langyos pocsolya a legrosszabb. Ha nem tudsz kimászni belőle, akkor nyomd be a fejedet a víz alá. Amikor már eléggé rossz lesz, akkor lesz elég akaraterőd kimászni.
Ha nagyon sok pénzt szeretnél keresni, akkor bizony kockáztatni kell. Ha azt csinálod mint a legtöbb ember, akkor max. ugyanoda juthatsz csak, mint a legtöbb ember. Tanulj, vágj bele valamibe, fektess bele rengeteg energiát (a legtöbb ember ezeket nem csinálja) és akkor megvan az esélye, hogy elérd azt, amit a legtöbb ember nem tud elérni.
Azt jól látod, kérdező, hogy az átlag emberek számára évi 5-8% hozam nagyjából a felső plafon, amit stabilan ki lehet hozni a pénzedből. (Kivéve válság idején, mert olyankor az átlag ember vagyona csökkenni szokott.) Itt viszont kérdés, hogy átlagos akarsz-e maradni. Egy profi befektető számára iparágtól függően 8% a minimum, amiért befektet és van, aki évi 50%-ot is elér függetlenül attól, hogy a piac felfelé megy, lefele zuhan, vagy esetleg stagnál.
Továbbra is azt javaslom, hogy először a tudásodba fektess! Mindig a tudást követi a pénz és sosem fordítva. Sokak szerint nem kell diploma ahhoz, hogy meggazdagodj, de ha valóban befektető szeretnél lenni, akkor szerintem gondolkozz el rajta, hogy elvégzel valamilyen felsőfokú szakképzést - és szakértővé válsz az adott területen!
Csak gondolj bele: az átlag ember 5-8% hozamot ér el olyan befektetésekből, amit valójában nem lát át teljes mélységében (pl. részvénypiac). Ehhez képest drámaian megnövelheted a hatékonyságodat, ha szakértővé válsz egy adott területen (pl. informatika) és utána kizárólag a szakterületedhez kötődő rendszerekbe fektetsz (pl. IoT szerverkapacitás bérbeadása).
A technikai tudás mellett a pénzügyi intelligenciád folyamatos növelése is fontos. Kezdetnek javaslom Robert Kyosaki könyveit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!