Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egy mérnöknek meg kell kapnia...

Egy mérnöknek meg kell kapnia a garantált bérminimumot (duális képzés)?

Figyelt kérdés

A törvény úgy szól, hogy duális képzés esetén a mérnök gyakornok fizetésének el kell érnie a kezdő mérnöki bért a képzés végére (7. félévre).

De duális képzésben nem csak multik meg nagy cégek vesznek részt, vannak olyanok, ahol nincs meghatározott kezdő mérnöki bér. Az a cég, ahol dolgozok, pont ilyen.

Hogy a törvénynek megfeleljenek, a kezdő mérnöki bért a rendszerkezelők nettósított bérében határozták meg: 7. félévre nekem nettó 180 ezer forintot kell keresnem.

A kérdés arra vonatkozik, hogy ennek az összegnek, a "kezdő mérnöki bérnek", nem kéne elérnie legalább a garantált bérminimum összegét? Ha a cég így döntött, hogy a kezelők bérét veszik alapul (csak szóban, írásban nincs ilyen meghatározás), akkor szavam nem lehet?

2020. júl. 20. 06:51
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Amúgy meg a teljes szerződést kellene látni, hogy meg lehessen mondani, hogy mikor mi jár neki.
2020. júl. 20. 08:51
 12/13 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem kevés az infó ahhoz, hogy ezt meg lehessen mondani, ugyanakkor az már önmagában egy munkaerőpiaci előny, hogy duálisan végzed el az iskolát, és a félév letelte után ha maradsz a cégnél, akkor értelemszerűen új szerződést fogtok kötni, amelynél már tárgyalhattok egy piacképes bérről.

Amit most kapsz, azt fogd fel úgy, hogy befektetsz a jövődbe, annyira nagy különbség nincs sem a mostani se a bérminimum között, hogy ezt nagyon forszíroznád a cégnél. Ha jó a viszony velük, akár rá is kérdezhetnél náluk, hogy ők hogy látják.

2020. júl. 20. 09:37
 13/13 anonim válasza:

Amennyiben engem felvesznek egyetemre, brutto 104 ropit kapok majd...

Viszont mivel tudom, hogy a cég ahova megyek majd sikeres felvételi esetén, hosszutavra tervez velem, nem kulonosebben erdekel, mivel 3,5 évig tart csak ez, utána sokkal jobb fizum lesz.

Én ha fent akadnék egy ilyenen megérdeklődném a cégnél lévő könyvelőtől vagy vmi pénzügyestől (vagy akár mentortol) hogy mi, hogy van pontosan, természetesen normális stílusban.

Biztos vagyok benne, hogy tudnak segíteni ebben a cégnél, és érthetően elmagyarazzak! 😊

2020. júl. 21. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!