Miért ne kaphatna többet egy szakember, mint egy diplomás?
Én magam diplomás vagyok (pénzügy-számvitel), de mégis úgy érzem, teljesen jogos, hogy egy szakmunkás többet kap, egy segédmunkás pedig közel annyit mint én.
A munkaerőpiacot is a kereslet-kínálat törvénye határozza meg, márpedig ha egy cég meghirdet egy segédmunkási, szakmunkási állást, sokkal kevesebb rá a jelentkező, mint egy "irodista állásra".
Meghirdetnek egy HR-asszisztenst 230 bruttóért és jelentkezik rá 50 ember, a villamossági szerelő, bádogos, kőműves állásokra alig van jelentkező, hiába adnak sokszázezret.
Szerintem mindenki maga választotta a diplomás szakmát, diplomás munkakört, ők sem akartak szakmunkások lenni. Éppen ezért alakul ki a munkaerőpiacon alacsonyabb bér a diplomásokra, mint a szakmunkásokra.
Egyetértek, viszont diplomás és diplomás között is van különbség.
Egy HR asszisztensi pozinál pl a diploma megléte puszta formalitás, semmit nem ad hozzá a munkához. Ezek a pozik kvázi a diplomás segédmunkás pozíciók, nem összehasonlítható egy jó szaki munkájával, akinek a tudása mögött több évnyi tapasztalat van. De persze benne van az a faktor is, amit te is említesz: nehéz meló, kevesen akarják végezni.
Egy JÓ mérnök vagy szoftverfejlesztő, szintén "diplomás" munkakört tölt be és nem br230 a fizetése, hanem ennek többszöröse. Ráadásul a szakmájában eltölthet 20-30-40 évet is a jó fizuért, anélkül, hogy leamortizálná a testét, rámenne az egészsége a munkára.
Túlságosan általánosítasz.
Az irodista meg a szívével meg érrendszerével fizet, továbbá a mentális egészségével. Minden munka roncsolja a testet.
Egyébként igazad van Kérdező, a bért a piac határozza meg, a ritka és értékes, magas hozzáadott értékű munkákért mindig is sokat fizettek, így pl egy jó burkoló vagy asztalos is idetartozik. Sajnos nagyon sok az elitista, sznob ember, akik nem akarják bepiszkítani a kezeiket, és lesajnálják a szakmunkát, de az ilyen emberek kb egy jómunkásember lábnyomát csókolhatnák meg az én szememben, pedig többdiplomás vagyok.
A munkaerőpiacot is az értékek határozzák meg. Az más kérdés, hogy kinek az értéke.
Ebből kifolyólag a kereslet-kínálat is jelen van.
De ez még mindig kevés, mert mindenki annyit ér, amennyit kiharcol magának.
Ezért lehet sima érettségivel is nettó 450.000 ft-ot keresni egy multinál. Illetve egy szakképzett diplomás is kereshet nettó 220-at.
Tehát nemcsak a piaci, hanem az emberi tényezők is dominálnak.
Értéktelen diplomával, karrier nélkül nyilván igaz az állítás, vagy akár pályakezdőre is.
De eltelik pár év és akárhogy nézzük a versenyszférában egy tapasztalt, megfelelő készségekkel, szoft skillekkel rendelkező diplomás többet fog érni, mint a szakmunkás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!