Az hogyan lehet, hogy egy gyártósori gépkezelő egy gyárban 3x annyit keres, mint egy tanár?
Nem értem, miért kell ez az összehasonlítás... a Tesco kint van a nyílt piacon, ahol elsősorban a piac árazza be a bért is. Ennek alapfeltétele, hogy a munkaerő minimum a bérköltségét termelje ki, de inkább többet, mert így marad rentábilis.
Ezzel szemben egy tanár teljesen más funkciót tölt be, az ő árazásuk az éppen aktuálisan uralkodó politikai, ideológiai szemléletmód mentén árazódik be (ld. társadalmi hasznosság), és semmi köze a piachoz. Ha éppen olyan szemlélet uralkodik az államban, hogy egy tanárt nem kell megfizetni, akkor úgyse fogja. Ezen máshogy lehet segíteni, mintha a versenyszférában lenne hasonló probléma...
"Akkor el kell menni árufeltöltőnek."
Majd akinek 6 anyja volt majd az elmegy.
"Majd akinek 6 anyja volt majd az elmegy."
Akkor ne sírjon a szád, hogy az árufeltöltő bezzeg mennyit keres!
"Nem keres 3x annyit, max 2x annyit, de az már a plafon és kb éjjel-nappal kell dolgozni érte. Nem kell elhinni mindent, amit itt is irkálnak az operátor fizetésekről.
Másfelől egy gépkezelő minimum 3, de inkább 4 műszakban dolgozik, munkaidőkeretben, a munkája olyan, hogy bárki meg tudja csinálni, ezért ki van szolgáltatva. Ahhoz, hogy pl a havi jövedelme elérje a nettó 300 ezret, az alap éjszakázás mellett még szombaton, esetenként vasárnap is megy, és jó esetben van egy szabad vasárnapja abban a hónapban (a már említett munkaidőkeret miatt).
Ezzel szemben egy tanár hétfőtől péntekig leoktatja, amit le kell, nincs semmilyen éjszakázás vagy fizikai megterhelés, túlóra pedig max időszakosan, de akkor is kompenzálják a tanítási szünetek. Tehát egy tanár alacsony bére bőven kompenzálva van a több szabadidővel és kevesebb idegbajjal."
Szerintem egy tanárnak is éppen elég stresszes a sok hülyegyerek miatt. Több szabadidejük sem hiszem, hogy lenne, mert munkaidőn kívül dolgozatokat javítanak, készülnek az órákra míg egy gyári munkás kilép a kapun, haza megy és semmi dolga. Túlórázni sem muszáj neki csak, ha akar. Ő saját magának szabhatja meg a beosztást, hogy hány napot akar dolgozni míg egy tanár nem. Egy tanár kap nettó 180 ezret míg egy gyári munkás akár a nettó félmilliót is hazaviheti havonta. Akkor miről beszélünk?
A tanári munka egyetemi végzettséghez kötött, rengeteg tanulás, szakértelem, elhivatottság, önfegyelem, önismeret, különféle emberi készségek kellenek hozzá, amiket évek alatt sajátít el valaki.
Fogalmam sincs, miért kell ezt egy végzettség nélküli melóval egy lapon említeni. Nem a fizetésről beszélek, mert ilyenek a piaci viszonyok és kész, aki ezt nem tudja elfogadni, akkor tényleg ne menjen tanárnak vagy keressen mást. De ezek a szövegek egyáltalán nem relevánsak, hogy "ha nem tetszik a tanár bér, menj el árufeltöltőnek, és elégedj meg a tanári munkával, ha büdös a munka". Én fordítva mondanám ezt, ha valaki irigy a tanárkora (csak az ír ugyanis ilyeneket, aki irigy), menjen és végezzen el egy tanári szakot.
Mondom mindezt úgy, hogy én pont azért hagytam ott a pályát, mert kevés a fizetés, de eszembe se jutna egy szaros árufeltöltő munkát vállalni, mert diplomás ember vagyok. És ez nem felsőbbrendűségi érzés, hanem tény, és jogosan van elvárása az embernek maga felé, ha diplomája van. De ezt egy melós nem hiszem, hogy megérti.
Kérdező, látom te még nem nagyon dolgoztál versenyszférában... nos, nekem sok tanár barátom van, ezért a világon semmi bajom velük, tudom, hogy sokat dolgoznak, de még így se lehet összehasonlítani a versenyszférával.
Sok gyárban dolgoztam már (szellemi munka, de sok kapcsolatom volt az általad emlegetett gépkezelőkkel), amiket írsz, az sajnos nem igaz, részben már levezettem a korábbi hsz-emben, amit beidéztél.
A gyári munkás sokszor 10-12 óra kemény fizikai munka után megy haza, aztán másnap reggel 6-ra megint mennie kell, így sok ideje nincs is.
A túlóra az esetek 99%-ban kötelező, ezt nem is tudom honnan veszed, hogy erről csak úgy dönthet a munkavállaló, hát nagyon nem :D ha éppen van egy nagyobb megrendelés, akkor nincs kívánságműsor. Ebből következik az is, hogy egyáltalán nem ő osztja be az idejét, sőt, mivel műszakol, az egész bioritmusa felborul, szinte lehetetlen megszokni, és a szabadidő is nagyon kevés. Azt pedig levezettem neked, hogy miért nem kap fél milliót. Egy ilyen munkakörben dolgozó ember fizetése jellemzően 150-250 ezer körül mozog, függően a pótlékoktól, jobb cégnél kiemelt bérezéssel a plafon valahol 350 ezer körül lehet, de ez tényleg a legteteje és ez sem minden hónapban.
Azt nem értem, hogyha ennyire kecsegtető egy gyárban dolgozni, akkor miért nem mennek át tömegével a pedagógusok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!