Van ahol megbecsülik a kutatókat?
De milyen iskolás...??
Mi érdekel?
Humán vagy reál?
Azon belül milyen tárgyak???
Nézd, addig semmi konkrétat nem lehet mondani, amíg el nem végzed az egyetemet. Utána derül ki, hogy képes vagy-e és van-e tehetséged ahhoz, hogy folytasd a tanulmányokat, PhD-t szerezz, valamint tapasztalatot és kutatási gyakorlatot.
Persze szépen hangzik az, hogy Ny. Európában mennyivel jobban megfizetik a kutatókat... Nyilván - de azért nehogy azt hidd, hogy bárkit tárt karokkal fogadnak. Ahhoz le kell tenni az asztalra egyet s mást, hogy a portfóliód alapján téged válasszanak!
Itthon is többfelé tudsz lehetőséget találni.
Maradhatsz az egyetemi-kutatóintézeti szektorban - nyilván nem túl magas fizetésért. Viszont ezeken a helyeken jutsz hozzá olyan tudáshoz, amit máshol nem igazán tudsz megszerezni.
De itthon is vannak olyan kutatóintézetek, -részlegek, amik a versenyszférában vannak - és ott a fizetések is versenyképesek.
Hogy messzire ne menjek, pl. gyógyszerkutatás.
Ha gimnazista vagy, a szaktanáraid egészen biztosan segítenek.
Ha meg még általános suliba jársz, akkor korai ez az egész kutatói álmodozás.
"Nézd, addig semmi konkrétat nem lehet mondani, amíg el nem végzed az egyetemet. Utána derül ki, hogy képes vagy-e és van-e tehetséged ahhoz, hogy folytasd a tanulmányokat, PhD-t szerezz, valamint tapasztalatot és kutatási gyakorlatot."
- Nézd, direkt nagy általánosságban tettem fel a kérdést. Ha azt szeretném eldönteni, hogy ÉN személy szerint alkalmas vagyok-e a kutatásra, akkor nem így fogalmazok. Nyilván egyetem közben és után derül ki, hogy ÉN el tudok-e helyezkedni a kutatás terén, nem is erre irányult a kérdésem... Hanem teljesen általánosságban kérdeztem, hogy bármilyen területre (de akkor akár csak a természettudományok-technológia részét nézve) nagy általánosságban igaz-e, hogy ha az ember kutatni akar és közben jól megélni, akkor nem érdemes itthon kutatni. Nem vágyam a nagy nyugati életet élni hosszútávon, mindenképp szeretnék itthon is, de ha kint jobbak a lehetőségek (fizetés szempontjából), akkor pár évre kimennék. (De ez majd eldől).
"Persze szépen hangzik az, hogy Ny. Európában mennyivel jobban megfizetik a kutatókat... Nyilván" - igen, ez a kérdésem, hogy mennyire "nyilván", hogy ott jobban megfizetik.
"- de azért nehogy azt hidd, hogy bárkit tárt karokkal fogadnak. Ahhoz le kell tenni az asztalra egyet s mást, hogy a portfóliód alapján téged válasszanak!" - Még mindig csak azt tudom hangsúlyozni, hogy a kérdés a már kutatásban dolgozókra irányul, hogy milyenek a hazai és külföldi viszonyok... Nem értem miért kell azt hangsúlyozni, hogy ÉN mennyire űber-szuper jó kell legyek, hogy egyáltán felém nézzenek.
"De itthon is vannak olyan kutatóintézetek, -részlegek, amik a versenyszférában vannak - és ott a fizetések is versenyképesek.
Hogy messzire ne menjek, pl. gyógyszerkutatás." - igen, ezek a példák érdekelnének. (természettudományok-mérnöki-technológia)
Köszönöm, hogy időt szántál a válaszadásra, bár a válaszod hasznos része eléggé eltörpül a fellengzős magyarázatok mellett.
Hát akkor keress magadnak megfelelőbb válaszadót!
Sajnálom, hogy rád pazaroltam azt a 10 percet...!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!