Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg nem éri meg már...

Tényleg nem éri meg már nyugat-európába költözni magyarországról?

Figyelt kérdés

Sokan állítják, hogy már itt is lehet annyit keresni. Meg ha van az embernek saját lakása, akkor végképp nem éri meg.

Egy átlag embert vegyünk figyelembe, ne informatikust, orvost, sztár asztalost.

Gyári munkást, bolti eladót, futárt pl.

2020. júl. 5. 17:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
77%
Az én nővérem bolti eladó Münchenben, itthon is az volt. Egy ember nyilván nem reprezentatív, de ő nagyon jól járt - sajnos - nem is akar már hazajönni. Neki is volt saját ingatlana, de minden munkahelyén kb. állatnak nézték, széthajtották, azt léptették elő, aki kamatyolt a főnökkel. Unta az áskálódást és azt, hogy egyre kevesebbet ér a fizetése. Most is eladó egy parfümériában, nem kell túlóráznia, év végén van karácsonyi pénz, sőt, nyáron valami nyaralási pénzt is kap. Teljesen kivirult. Ez csak egy példa, de talán azt bemutatja, hogy kint nem csak az orvosok meg a sztárasztalosok boldogulnak. Ha hezitálsz, hogy menjél-e: menjél. Sokat nem veszíthetsz, nyelvtudásban, élettapasztalatban viszont sokat nyerhetsz. Nekem most kicsit betett a vírus, ha nem jön a második hullám, szeptemberben-októberben megyek ki én is. Nekem is van egy kis garzonom, de egyre kevésbé tudok bízni Magyarországban. Sok sikert!
2020. júl. 5. 18:55
 12/20 anonim ***** válasza:
25%
És ha itthon mosolyognak rád, akkor mi van? Idióta!
2020. júl. 5. 21:21
 13/20 anonim ***** válasza:
82%

Az egyik legdrágább országról tudok nyilatkozni (ami egyben a legboldogabb), Dániáról. Fizuk simán 2.5-3x-osai az otthoniaknak, nincs akkora szakadék a bérek közt mint otthon, kiegyenlítettebb.

Kaja a boltban ugyanakkor, közép árkategória, ezerszer jobb minőség, mint otthon, átlag +30%-al több. És akkor ökológiai gazdaságból vettél egészséges cuccot nem vízizű paradicsomot aranyáron.

Vidéki reptéren alig drágább egy burger mint egy középkategóriás pesti helyen és zongorázni lehet a különbséget.

Fizetsz adót bőven, de abból épül-szépül az ország. Normális, azonnali eü ellátás van és normális állami iskola, nem kell azon reszketni, milyen baromságot találnak ki a gyerekeknek minden évben, hanem az életre készítik fel őket.

Kiszámíthatóbb élet, az emberek nagyja nem szeret villogni. Általános udvariasság. Vannak alap elvárások cserébe, de ez a minimum.

Szóval igen, ezért érdemes kijönni, aki egy normális életet akar.

2020. júl. 5. 22:55
 14/20 anonim ***** válasza:
74%
Utolsó és a lakhatás?
2020. júl. 6. 04:57
 15/20 anonim ***** válasza:
86%

Az én véleményem pont nem számít, mert mi "sztárfizetéssel" rendelkezünk itthon. Oké, enyhe túlzás, de jól megvagyunk. Pontosan tudjuk, hogy néhány év tapasztalattal, nyelvtudással a mi itthoni fizetésünket megkeresi egy bolti eladó külföldön. Vagyis a mi végzettségeinkkel, perfekt nyelvtudással, az itthoni bérünk sokszorosát kereshetnénk, ha rögtön a szakmánkban dolgozhatnánk. Van is közeli ismerős, aki az itthoni nettó 250 ezres fizetését cserélte be egy amerikai havi nettó 5000 dollárosra gépészmérnökként, amikor a leányvállalattól kihívták dolgozni az anyához. Első nekifutásra persze azt mondja az ember, hogy hülye lett volna nem elfogadni, de azért van ennek másik oldala is. Rengeteg szervezéssel és lemondással jár ez a családjuknak, a baráti társaságuk szép lassan elvész, a rokonokat évekig nem látják, most a korona miatt sorra maradnak le nagy családi rendezvényekről, stb. Ők kinti színvonalon is jól keresnek, jól megtudnak élni már, de amikor azt mondják, hogy 1500 dollár megy el a lakhatásukra, további 500 az autójukra, meg 500 a biztosításukra és még nem ettek, nem voltak sehol, nem kellett kutyát panzióztatni, stb. akkor már nem is olyan jók az arányok. Ez a pénz innen nézve rengeteg és nyilván náluk is az a terv, hogy hazahozzák és itthon teremtenek biztos alapokat a megélhetésükhöz.

A mi körülményeink itthon rendezettek már. Őszintén nem tudom milyen állásajánlatot kellene külföldön kapnunk, hogy elinduljunk. Megélünk, mi már csak a "mégtöbbért" mennénk, így viszont azt mondom lehet többet érnek az emberi kapcsolataim, mint a pénz.

Aki megélhetésért, anyagi alapokért megy és haza hozza elkölteni, annak biztosan megéri továbbra is.

2020. júl. 6. 09:25
 16/20 anonim ***** válasza:
60%
Még viszonylag friss a tapasztalatom, 14 hónapja élek Bécsben. És bár földrajzilag közel van, ég és föld a két ország, az emberek mentalitása, az életszínvonal (!). Én sem vagyok orvos, egy középvállakozásnál vagyok az irodavezető asszisztense, tehát számlákat, beosztásokat intézek, a magyar felekkel tartom a kapcsolatot, ha úgy alakul. A lakbérem nem sokkal drágább mint Budapesten volt, a fizetésem viszont csaknem kétszerese. Azt látom hogy ha az emberek kifizetnek mindent - kocsi, lakbér, kaja stb. - akkor is sokkal több pénzük marad mint Magyarországon. Itt nem luxus egy évben kétszer nyaralni. Persze nem mindenki Balira megy, de míg otthon a bivalybaxnádi hosszúhétvége a valami, itt sokkal szabadabban utaznak. Meg kell nézni milyen autók rohangálnak az utakon itt és Magyarországon. Nem azért viszik a sok hulladékot Magyarországra, mert annyira dübörög a gazdaság., hanem mert egy csomó embernek csak 8-10 éves kiszuperált rozsdaszörnyekre telik. Nem is értem a kérdésfeltevést szinte. Persze, hogy sokkal jobb az életminőség itt mint otthon. Ami még ehhez hozzájön, az a mentalitás. Velem soha nem éreztették hogy "befogadott" vagy kívülálló lennék. Nincs az a hisztéria mint otthon, nincs uszítás a kormány részéről és ami nagyon fontos, meg lehet nézni a családtámogatást! Ami otthon van az egy vicc, csak egy réteget támogatnak, itt meg a családi pótléknak nevezhető juttatás is szabad szemmel látható. Egyszerűen azért, mert a kormány másképpen áll az emberekhez, a családokhoz.
2020. júl. 6. 10:01
 17/20 anonim ***** válasza:

14-es, 13-as vagyok, a dániai lakhatásról:

vidék és Koppenhága nagyon más, értelemszerűen, én Jyllandról (a félsziget) tudok nyilatkozni.

Mi elsősorban házakat néztünk, kb Szolnok kaliberű város mellett közvetlenül 300 ezer forintnyi összegért kapsz 130m2-es, magyar viszonylatban jó állapotú házat, kaució 3-4 hó általában. Lakások erre, illetve bejjebb, olyan 66-70 nm-esek 170-200 körül már vannak, nagyon jó állapotban.

Hozzáteszem, egy átlagos(!) titkárnői/asszisztensi fizu olyan nettó 800 (ez a legrosszabb eset, ha nincs semmi adójóváírásod)....

Igen, drágább sok minden, pld az autókra több adó hárul, de emiatt ingyenesek az autópályák és jó minőségűek az utak... szóval ampakk jobban él az ember, kiegyensúlyozottabban mint otthon.

2020. júl. 7. 15:58
 18/20 anonim ***** válasza:

Hello!

München 1 szobàs lakas 850€ 425/fö

Fizu àtlagba 1600€ de ezert dolgozni kell 200 orat...

Mi Celunk minden honapban felre tenni fejenkent 1000€ ...

A lakas draga de az elelmiszer kiveve hus olcsobb

Itt ha akcio van az tenyleg akcio pl FA tusfurdo van 0,80 € ert mig otthon ugyanaz a mennyiseg 650...

Otthon ( vas megye) a levtobb fizunk volt kb 180 ezer......

nem tudtunk vna alberletet fentartani sem.

2020. szept. 13. 23:41
 19/20 A kérdező kommentje:
utolsó, megkérdezhetem, hogy minek raktok félre ennyit?
2020. szept. 14. 15:59
 20/20 anonim ***** válasza:
Hogy otthon tudjunk építkezni majd :) 1,5 éve vagyok kint legkésöbb 2024be már otthon szeretnék élni.
2020. szept. 14. 20:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!