Miért vannak ilyen ferdítések az átlagfizetéseket illetően? Milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak?
Megcsináltam egy CNC gépkezelő tanfolyamot mivel nem egy tehetős családból származom, és ezzel szerettem volna összeszedni az egyetemre a pénzt.
Elvileg ebben a munkakörben az átlagkereset kb bruttó 400000Ft.
Amint végeztem a tanfolyammal, elkezdtem munkát keresni. Gyakorlatilag a legtöbb amit ajánlottak bruttó 290000Ft. Beszéltem néhány idősebb szakmabelivel, és az a vicc hogy aki 20 éve ebben dolgozik, az is jó esetben kap nettó 230-at.
Nyilván én nem kapnék ennyit, de még ezzel is erősen matekoznom kellene hogy hogyan tartsák fent ebből egy albérletet, lássam el magam, és rakjak félre sulira.
Azért az kicsit zavaró hogy gyakorlatilag 8 általánossal többet lehet keresni egy gyárban a szalag mellett...
Kicsit elkezdtem kutatni a témában, és papíron szinte mindenhol 2x annyi az átlagfizetés mint gyakorlatban.
Szerintetek miért van ez, illetve egy fiatalnak milyen lehetőségei vannak jelenleg ha nem szeretne "rabszolga" lenni?
Próbálkozz Budapesten.
Vidéken lóf_sz fizetések vannak.
Vagy, menj ki külföldre, Ausztriában, Németországban rendesen kap egy CNC-s.
Pont ma kaptam egy ajánlatot Németországból. Kezdő fizetés 1800 nettó, szállás ingyen 1 lakótársal,napi 2 étkezés biztosított.
Valószínű hogy pár évre elhagyom az országot.
Azért tájékozódhattál volna bővebben, mielőtt nekiesel ennek az egésznek.
A CNC gépkezelőt nálunk úgy hívták, hogy "zöldgombnyomogató", mert kb. annyi dolga is volt (meg néha korrekciózni, lapkacsere, sorjázás). Ez alig több, mint egy sima betanított munka. Egy ilyen gépkezelő 5 évvel ezelőtt kb. 130-150 ezret kapott újoncként, két év múlva emeltek nekik, akkor lett ebből kb. 180 ezer. Most olyan 200-220 körül keresnek. Ebben a szakmában soha nem volt 400 ezer az átlag, nem is lesz.
Aki sok (10+) éve a cégnél van, 5 tengelyes marógépen futtat 3D-s programokat meg kézzel ír 2D-seket és nagyjából mindent tud a szakmáról, az kap kb. 320-350 ezer körül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!