Körülbelül mennyi a havi átlagfizetése a tanítóknak?
Körülbelül annyi, amennyi a bértáblában szerepel. Függ a végzettségtől (csak főiskola, vagy egyetem), a minősítéstől (ped1-ped2), és a pályán eltöltött évek számától.
Tanító csak főiskolai (BA) diplomával Pedagógus I. besorolással jelenleg 10 év tapasztalattal sem keres bruttó 250.000 forintot. Mesterdiplomával jobb a helyzet, ott 20-30ezerrel magasabbak a bérek. Ped2-ben megint egy árnyalattal jobb a helyzet, de az sem számít életszínvonalbeli ugrásnak.
Mesterpedagógus/kutatótanár már jelentősen jobban fizet (mihez képest ugye...), ott mesterdiplomával már 400 felett kezdődnek a bruttó fizetések. Igaz, előbbinek min. 14 év gyakorlat, utóbbinak pedig szintén sok év gyakorlat és PhD fokozat megléte a feltétele.
Éhenhalni valószínűleg nem fogsz, de kacsalábon forgó palotában sem kell gondolkozni. Különórákkal, korrepetálásokkal jelentősen magasabb lehet az összeg, akkor meg pláne, ha nem állami iskolában tanítasz.
Sztem csak azoknak éri meg ez a pálya, akinek van egy gazdag család a háttérben és tudja finanszírozni (minimum 250 ezer forintnyi pluszpénzt adni neked, havonta) ezt a hobbi-szakmát.
Azert nem férjét/feleségét írtam, mert 18 évesen megy az ember ilyen fosulira/egyetemre, akkor meg még kevés embernek fix, h kivel lesz 5 év múlva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!