Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért gondolják azt az emberek...

Miért gondolják azt az emberek, hogy itt csak “szegények” fórumoznak?

Figyelt kérdés

Szomorú tendenciát fedeztem fel ezen az oldalon, ennek keresném a racionális- és pszichológiai okait.

Alább példákkal igyekszem szemléltetni, hogy mire is utalok:

Kérdés az oldalon: “Milyen autótok van?”

Jönnek a válaszok sorban, teszem azt 500 000- 3 000 000 forint közötti járművekről. A sokadik válaszoló tárgyilagosan leírja, hogy neki egy 2019-es Porsche Cayenne-je van. Nincs felülreprezentálva sem ez a kategória a válaszokban, teljesen reális a kép, mert az utcán is jut 10 hétköznapi gépkocsira egy komolyabb Lepontozzák, hazugnak kiáltják.

Belefut az ember egy másik kérdésbe: “mennyit és mit örököltetek?“

Szintúgy érkeznek a válaszok: 1 lakást, esetleg vidéki házat, valaki csak résztulajdont, vagy éppen egy nyaralót, kisebb összeget, stb.

Újfent ír valaki egy tárgyilagos választ: 2 lakást Budapesten, 1 nyaralót Dalmáciában, valamint édesapám karóragyűjteményét, mint említésre méltó, relevánsabb érték. Lepontozzák, nevetős hangulatjellel hazugnak titulálják.

Utolsó példa, klasszikus kérdés: “mivel és mennyit kerestek?”

Megszokott, társadalmat tekintve reprezentatív arányú válaszok: gyári munkás vagyok, nettó 190; tanár vagyok, különórákkal nettó 300, stb.

Sokadik válasz: Sopronban működtetek egy 3 fős ügyvédi irodát, 1 200 000 forintra jelentettem be magam, mint ügyvezetői bér, ezen felül szerencsére évi 20-25 millió forint osztalékot is ki tudtunk venni a Kft.-ből az elmúlt időszakban. Jövőre ez kevesebb lesz, mert tatarozni kell az irodát, ami jelentős költség.”

A reakciókat talán már részleteznem sem kell...

Mi ennek az oka? Azért nem értem, mert az életben szembesülnek az emberek azzal, hogy létezik jobb sors. Elsétálnak villák mellett, látnak +50 milliós autókat a közutakon. Személyesen ismerik a munkáltatójukat, aki esetleg vagyonos, tehát testközelből tapasztalják, Ahogy vannak jómódú emberek, itt mégis úgy állítják be a szituációt, mintha mindenki szegény és céltalan lenne.

Szerettem itt időzni néha, mert érdekes kérdésfelvetéseket tapasztaltam, de összességében annyira rossz a közeg, hogy az fenntarthatatlanná teszi.

2020. máj. 15. 13:29
1 2
 11/13 Pupusz ***** válasza:
100%
Egy kérdés arról szólt, hogy ki mennyit költ élelmiszerre. Leírtam a frankót (4 gyerekkel), egy nő annyira kiakadt, hogy azt hittem szívinfarktust kap. Nagyon felháborodott azon, hogy heti 20ezret költünk a piacon és hogy ez lehetetlen. A jövedelmemet és az autóink típusát én ki sem merném ide írni őszintén szólva. Jómódúak vagyunk, sok szabadidővel. Szokásos reggeli programom kévé mellett, hogy megnézem az emailjeimet, ott a gyakorin beállított témákról is értesítést kapok és átfutom a kérdéseket. Érdekel, mi foglalkoztatja az embereket, arra mik a reakciók, néha én is válaszolok, ha olyan a téma, vagy a kedvem. Mindenféle ember van itt, sok pszichésen igen terhelt, de van sok átlagember és egyes témákban vannak igen hozzáértők is. Az emberek sajátossága, hogy magukhoz mérnek mindenkit. Tapasztalataim szerint itt kiakasztja az alacsonyabb jövedelműeket ha mások jóval jobban élnek náluk. Emiatt tagadásba mennek át, hogy ne érezzék magukat annyira kellemetlenül. Nagy különbségek vannak. Az 57ezres közmunkástól, a 150ezres operátoron át, a 400ezres mérnökig, elhaladva a 800ezres informatikuson keresztül egészen a sokmilliós cégvezetőig. Mentségükre legyen mondva, hogy havi 200ezerrel nehéz lehet megemészteni a havi több milliós bevételt. Pedig egy cég életében évi 200-300 milliós árbevétel egyáltalán nem számít soknak, ami 10%-os tiszta nyereséggel évi 20-30 millió. Ehhez pedig nem kell feltalálni a rubik kockát, sem a facebookot, semmi átütőt nem kell csinálni hozzá, csak nyújtani valamit, aminek van legalább egy kis keletje. Aki nincs benne, a gyártósor mellől ezt nyilván nehezebben látja át, sokan inkább el sem hiszik. A 2 millió gazdasági szervezetből pedig jócskán vannak 100 millió feletti árbevételűek. Évi 500 millióig kisvállalat, afelett közepesnek számít. Szóval nem hadronütköztető a havi több millió Ft-os jövedelem. Így nyilván itt is vannak jómódú emberek, mint a való életben. Mert ugye havi pár millió Ft sem jelent gazdagságot, csak akkor, ha passzív jövedelem, azaz egy nagyobb vagyontömeg hozamaként valósul meg, amely vagyon egyre növekszik.
2020. máj. 16. 08:42
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

1. Azért sok a troll itt, nem kell elhinni mindent, de nyilván azért minden társadalmi réteg előfordulhat itt. Ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy többségében nem a gazdagabb társadalmi réteg tagjai vannak itt, lásd 2-es pont.

2. Én nem tartom magamnak gazdagnak,

maximum felső középosztályba tartozom és őszintén most csak ezért lógok itt, mert engem is leépítettek a vírus miatt és a karanténban unatkozom sokszor. De ahhoz, hogy megteremtettem az életszínvonalamat rengeteget dolgoztam és mellette amúgy is alig volt időm a barátaimra, a családomra, volt sokkal jobb dolgom is, mint itt válaszolgatni kérdésekre. Saját magamból kiindulva, szerintem a legtöbb tehetősebb embernek van jobb dolga, mint itt írogatni és ezért nem meghatározó itt a számuk.

Inkább tudom azt elképzelni, hogy gazdag szülők gyerekei ide járnak fel, de szerintem a legtöbb sikeres ember elég elfoglalt.

2020. máj. 16. 13:05
 13/13 anonim válasza:
100%

Őszintén szólva szerintem több oka is van.

Egyrészt ahogy te is mondtad, valóban kevesebb a vagyonosabb ember a való életben is, mint itt is, ezért szokatlan sokaknak, ha beléjük futnak.

Másrészt sokan -főleg (feltehetően) a szűkebb anyagi helyzetűek körében- nem csak arra használják az oldalt, hogy kérdésekre választ kaphanak. Szerintem sokan órákat töltenek el itt főleg bizonyos kategóriákat böngészve, akkor is, ha szörnyen unják de egyszerűen nincs más elfoglaltságuk, vagy rászoktak. Ilyesmit tehetős emberből kevésbé néznénk ki.

Továbbá sok a troll, az olyan ember aki manipulálni akar másokat.

23n

2020. máj. 22. 06:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!