Rendőri előképzettség vagy munkatapasztalat nélkül mennyi esélyem lehet arra, hogy magánnyomozóként elhelyezkedjek?
Azt tudom, hogy hivatalosan csak egy tanfolyam kell ahhoz, hogy magánnyomozói területen dolgozzon valaki.(Bár nem tudom, hogy az Okj rendszer felszámolása után mi lesz, de ez most lényegtelen.
Viszont hallottam olyat, hogy rendőri előképzettség vagy szakmai múlt nélkül nemigen lehet elhelyezkedni. Vagy csak irodai munkát/nyomozói rutinfeladatokat tudok kapni legfeljebb.
Ez logikusnak tűnik, mert ha én mint laikus elvégzek egy tanfolyamot, attól nem fogok tudni labdába rúgni egy korábbi rendőr mellett akinek van gyakorlati tapasztalata illetve komoly kapcsolatrendszere.
Ezzel ellentétben olyat is hallottam, hogy semmiféle rendőri múlt nem szükséges ehhez, simán a tanfolyam is elégséges, főleg ha esetleg úgy látják van bennem potenciál.
Szóval mi az igazság ezzel kapcsolatban?
Játszunk!
Vagy te, meg egy ex-rendőr.
Itt egy rendszám: ABC - 123. Kell a tulaj neve, itt van X összeg.
Az ex-zsaru, elintéz 1-2 telefont, és megvan, de te???
"Itt egy rendszám: ABC - 123"
Ügyfélkapun keresztül ingyenesen 2 perc alatt lekérdezem, mint bármelyik állampolgár.
Btw, az sokkal nagyobb gond, hogy ez nem az USA, és főleg nem a film noire világa, ahol minden sarkon kemény magánkopók oldják meg az emberek problémáit.
Hány magánnyomozót találsz a neten? A komolyabban vehető találatok kb egy tucat. Miért van szerinted ilyen kevés? Mert nálunk igény sem nagyon van rá, pénz sem, és így persze a kínálat sem túl bő
"Ügyfélkapun keresztül ingyenesen 2 perc alatt lekérdezem, mint bármelyik állampolgár."
De nem a tulaj nevét és egyéb adatait. Az autóról tudhatsz meg max. pár infót. BM nyilvántartásokhoz a polgár nem férhet hozzá.
A fenti gondolatmenethez csak annyit fűznék hozzá +-ban, h a magánnyomozó még az egyszerű állampolgárnál is szűkebb jogkörrel rendelkezik. Ha emellé nincsenek BM-es kapcsolatai, el lehet képzelni, mennyi mozgástere lehet.
Amúgy abszolút laikus vagyok, de tavaly puszta kíváncsiságból én is elolvastam egy ilyen okj-s képzés leírását. Arra már nem emlékszem, h feltétel lenne-e a rendőri előképzettség, de arra igen, h a képzést kifejezetten azoknak ajánlották, akik rendészetin végeztek, és/vagy akár rendőri állományban is vannak mellette. Ennek gondolom, megvan az oka.
"Szóval mi az igazság ezzel kapcsolatban?"
Az, hogy egy ilyen képzésből magában itthon nem lehetne megélni. Nagyon alacsony rá a kereslet. Minden szakmánál az érvényesül könnyebben, akinek már van némi múltja, tapasztalata. Lehet benned potenciál, de az még nem fogja hozni a megkereséseket.
#3: ,,Miért van szerinted ilyen kevés? Mert nálunk igény sem nagyon van rá, pénz sem, és így persze a kínálat sem túl bő"
Persze ez evidens. Eleve csak egy szűk társadalmi rétegnek van kellő anyagi háttere ahhoz, hogy magánnyomozókat fizessen. Btw ezért is tartottam hülyeségnek amikor a Magánnyomozók doku-realityben csóró vendégmunkások, egyetemisták, anyagi csőd szélén táncoló emberek vagy rokkantnyugdíjasok perkáltak kitudja mekkora összegeket a magánkopó irodának.
#6: Legjobb tudomásom szerint hivatalosan csak egy érettségi a képzés feltétele. Tehát papíron szinte bárki lehet detektív aki kibírt izzadni egy érettségit és sikeresen eltudta végezni a képzést utána. Attól még hogy nincsen odaírva könnyen lehet, hogy a valóságban csak az ex-zsaruk és hasonszőrűek tudnak érvényesülni.
Igazából már évekkel ezelőtt eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne magánnyomozónak lenni, de csak pár haveromnak mondom mert szerintem mindenki hülyének nézne és gyerekesnek tartaná ezt az egész elképzelést :-) Lehet persze, hogy nekik lenne igazuk és jobb teszem, ha hagyom az egészet a francba.
A képzettség hátrány, mert jogilag lekorlátoz mindenben :)
Dolgoztam "magánnyomozóként" (nevezhetjük annak), oda vadászösztön, gondolkodás és jó duma kellett, szerencsére nekem megvolt, mert kamaszkorom óta a húgomat kerestem (féltestvér, apum nem élt velünk).
Pl. Irodát figyeltünk egy panel albérletből (csillagászati távcsővel láttuk, mit gépel be a tulaj a gépbe), a titkárnő hány cukorral issza a kávét, vagy milyen könyvet olvas (később ha kellett kontakt, volt közös téma), volt beépített futárunk, aki vitt valamit és így be is tudott jutni az irodába (lemásolni egy kulcsot vagy ilyesmi), közben a másik emberünk feltartotta a tulajt az iroda előtt vagy a folyosón egy megbízásról érdeklődve... sok jó buli volt, nekem tetszett :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!