Fizetetlen szabadságnál mi a helyzet?
A munkaadóval egyeztess.
Alternatívák, hogy elmész táppénzre ha valós problémád van, vagy fel is mondhatsz, elmehetsz munkanélkülire.
Emellett a bérbeadóak is szólj, hogy várható ilyen helyzet. Ne lepődjön meg, hogy nem tudsz most annyit fizetni.
Nálunk is párom az alkalmazottam, most táppénzen van, - neki is ilyen opcióink lehettek volna kb az üzlet bezárása után hétfőtől - azután meglátjuk hogy alakul a sorsa, meg a járványhelyzet.
Albérlőnk utolsó 20.000-ét akarta ideadni, kérdeztem mi marad nektek ? Mondta 5-6.000 Ft egy hétre, hó végén kapnak pénzt. Nem fogadtam el tőle, majd fizet amikor úgy állnak, átütemezzük a dolgokat.
Miért ne lehetne legális? Ha beteg vagy elmehetsz táppénzre. Párom előző héten esett bele influenzaszerű tünetekbe, volt orvosnál ki akarta írni táppénzre, de nem kérte. Írt fel gyógyszert, de ment inkább mellette dolgozni. Pénteken bejelentették, hogy bezárják az iskolákat a járványügyi helyzetre tekintettel. Hétfőn visszament,megvizsgálták nem javult, így ki is írták táppénzre.
Ha a gyerek lenne beteg, akkor is kiírható lenne táppénzre.
Azt nem tudjuk egyenlőre, hogy mivel kormányrendelet miatt zárták be az iskola épületét, így járhat e majd a rendes táppénz után tovább a 7-es táppénz is, vagy sem.
Ha nem lenne táppénzen, akkor mivel nincs bevétel a suliból jó eséllyel a tanév végéig, így fizetetlen szabira kellene küldeni, vagy dönthetne úgy mivel két éve dolgozik nálam, hogy elmegy álláskeresésire 3 hónapra, amíg normalizálódik a helyzet.
6#
Válsághelyzet van.
Lehet a táppénzcsalás jogilag aggályos, de erkölcsileg ebben a helyzetben nem.
Mit tegyen az ember?
Sok munkáltató fizetetlen szabadságot akar kiadni.Ami szintén jogilag aggályos, ugyanis nem adhat ki egyoldalúan fizetetlent.
A Fizetettek egy részével rendelkezhet, de fizetetlent nem adhat ki önkényesne.
Mi maradt?Előbb utóbb a fizetett szabik elfogynak.
Maradt a táppénz.
Mondjuk legjobb lenne állásidőt fizetni.De, ebbe nem akarnak a cégek belemenni.
Az állam segíthetné a cégeket ebben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!