Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Érdemes most még informatikusn...

Érdemes most még informatikusnak tanulni? Nem fog csökkenni a fizetésbeli előny 5-10 éven belül?

Figyelt kérdés

11.-es vagyok. Jövőre fogok érettségizni. Mérnök informatikus BSc-re szeretnék jelentkezni majd, de mostanában kissé elbizonytalanodtam.

Több ismerősöm (köztük a szakmában dolgozók), szüleim is felvetették azt, hogy most nagyon népszerűek az informatikus képzések, a korombeliek közül is nagyon sokan szeretnének fejlesztők lenni, és ez azzal járhat, hogy mire én dolgozni kezdek (MSc-vel legalább 6 év), addigra csökken vagy megszűnik a legtöbb szakmával szembeni fizetésbeli előny.

Én is látok ebben valamit, hisz most a jó lehetőségek nagyon sokakat erre a pályára vonzanak.

És ha belegondolunk, mindig megvolt az aktuális divatszakma, de aztán jött az újabb és újabb.

Mit gondoltok erről? Hiba lenne a tömeggel együtt rárepülni az aktuális divatszakmára és erre feltenni az életemet? Nekem (ideális esetben) 40-50 évre kell szakmát választanom.

2020. márc. 10. 09:24
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
57%
Több irányban is lehet gondolkodni, az IT-t lehet párosítani más szakmákkal is (pénzüggyel is például). Ennek az az előnye, hogy több területen meghirdetett állásokra is pályázhatsz, plusz ha valahol a két szakma metszetére van szükség, nagyobb eséllyel indulhatsz, mint a többi jelölt és a fizud is jobb lehet.
2020. márc. 11. 21:11
 12/15 anonim válasza:
84%

Igazából az állások száma folyamatosan bővül. Ha valami jó egyetemre mész és belepakolsz sok energiát akkor meg olyan képzett leszel, hogy a fizetés meg a helyek nem fognak számítani, mert odamész és annyiért amennyiért akarsz, mert egy jó fejlesztő rengeteg profitot jelent egy cégnek.

Most lehet jönni hogy ehhez nem kell egyetem, de én egyetem előtt saját játékok fejlesztésével már többet kerestem mint Magyarországok az emberek nagy része, és kb októberben a BME-n már új dolgokat tanultam, tehát egy diplomát mindenképpen csinálj meg lehetőleg msc-t és a határ a csillagos ég. A diploma ahhoz kell mert az elején elkezded juniorként ahol csak egy két programrészt pakolsz össze aztán szépen mész feljebb a ranglétrán a tapasztalatoddal, és ahol igazán nagy szintlépés van oda már kell egy diploma. Akkor nem kell ha annak ellenére, hogy nincs diplomád te vagy a legjobb, de ez elég ritka.

Nem véletlenül nyomják azt hogy Egyetem rovására ne menj el dolgozni mert, ha ott hagyod diploma nélkül az olyan mintha bekorlátoznád a későbbi pályafutásod.(Sajnos még mindig nagyon sok esetben papírok kellenek, de azért van összefüggés a között, hogy kinek milyen diplomája van és mennyit tud.) Összegezve:Ha szereted ezt az irányultságot akkor ne habozz, mert éppen egy informatikai forradalom elején vagyunk.

2020. márc. 14. 10:29
 13/15 anonim ***** válasza:
52%
Már 20-30 éve divat szakma nem valoszinú hogy jelentős változás lenne. Időszakos csökkenés bármelyik szakmánál lehet bármikor.
2020. márc. 15. 18:55
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, tedd fel úgy a kérdést, hogy mi lesz a menő, ha nem ez?..

Amúgy meg a bérelőny, amit kérdezel, gondolj bele, hogy miért is van? Szaktudás, tapasztalat, és nem utolsósorban, mert versenyszféra, és nagy rá a kereslet: Abba az irányba megy a világ, hogy minden "okosodik", nő az automatizálás, a megújuló energia és a fenntartható fejlődés van szem előtt, ebben viszont az elektromos áram elengedhetetlen elem, amit egyre olcsóbban és egyre környezetkímélőbben tudnak előállítani, (persze van még mit lecserélni és fejleszteni). Folyamatosan nő az elektromos eszközök száma és alkalmazási területeik. Tehát az elektromos iparágak valószínűleg nem zsákutcák, így a ráépülő szoftveres világ sem.

Mindemellett tegyük hozzá, hogy jelenleg Magyarországon a magasabb fizetésűek relatíve is jobban járnak az adózás miatt, hiszen egyrészt ugyanannyi százalékot adóznak, mint a minimálbéresek, és a megmaradó (nettó) bérükből félre is tudnak tenni, az nem megy el a mindennapi dolgokra, az akár be is fektethetik. Másrészt a családi adókedvezmény is százalékos (persze plafonnal, de az is a bruttó bértől függ), tehát adott esetben még több pénz jut hozzájuk vissza. Ez jelenleg belátható időn belül nem is fog változni. (Amúgy ezt hívják neoliberalizmusnak.) Pl észak-európai országokban nincsenek ekkora hatalmas különbségek a fizetések között a sávos (többkulcsos) adózás miatt, illetve az egyéb transzferek is magasabbak (szociáldemokratizmus).

Én azt mondom, tanulj olyat, amit szívesen is csinálnál, de azért ne olyat amivel éhenhalsz. Infóval ez utóbbi nem is valószínű és a közeljövőben sem lesz az.

2020. júl. 29. 12:08
 15/15 Ami igaz az igaz ***** válasza:
51%
Érdemes... A problémát nem az jelenti hogy nincs informatikus... mert az igazság hogy tele van a szemetes velük és nem győznek kukázni a cégek, de nincs -JÓ- informatikus. Szar informatikus a kutyának sem kell. Nem egy könnyű szakma amúgy mert agyat is igényel. Még én is belebuktam a tanfolyamba.
2020. júl. 29. 18:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!