Tapasztalat nélkül is csont nélkül fel fognak venni?
Frissen végzett gépészmérnök vagyok. Rengeteg helyen 1-3 év munkatapasztalatot várnak el, ha nem többet. Szerintem ez olyan kamu, mint a "versenyképes fizetés" valamint "fiatalos csapat" és társai. A műszaki világban, főleg ilyen szakemberhiány közepette nem fognak találni mindig olyat, aki pont ezzel szoftverrel tervezett bólogató kiskutyákat, csak máshol...rengeteg specifikus munkakör van. Szóval ez csak bullshit. Rengeteg helyen dolgoztam eddig, sokszor nem is diplomás mérnökök voltak bizonyos pozíciókban, egy multinál pedig kb. betanított munka szintjén ment a dolog, egy majom is meg tudta volna csinálni a mérnökök munkáját.
Szóval, ha megmondom a kedves interjúztató emberkéknek, hogy figyeljetek, eddig mindenhol 1 hónapon belül már a mérnökökkel dolgoztam együtt konstruktívan, legyen az mikrokontroller tesztelés vagy lakatosüzem, átlátva az egész folyamatot. Tetszene a munka, olyan az agyam mint a szivacs, mindent baromi gyorsan átlátok, érdekel az egész...akkor gondolom nem fognak elhajtani(?)
"a diplomás önéletrajz-átnézegető emberszabásúak" is ugyanúgy egyetem, interjú, válogatás után kerültek oda és a cég megmondta nekik, hogy milyen embereket keressenek. Szóval ha ők kiszórnak, akkor - azon túl, hogy jól teszik, mert aki látatlanban máris a HReseket hibáztatja ha nem hívják be, eszébe se jut, hogy esetleg a cégnek tényleg nem felel meg valamiért az önélterjza alapján, azzal gondok vannak - szóval akkor a cégnek nem felesz meg és nem az "önéletrajz-átnézegető emberszabásúaknak".
Igazából remélem is, hogy kiszórnak, mert aki ennyire primitív, beképzelt bunkó, az biztosan nem lenne jó munkatárs. Lehet, hogy egyedül jól dolgozna, de csapatban nem.
Az egész stílusa az írásodnak... lerí róla, hogy beképzelt, mindent jobban tudó nárcisztikus vagy (bullshit, majom is meg tudta volna csinálni, emberkék, átlátva, szivacs, baromi gyorsan, na meg az emberszabásúak)
Persze tudom, most jön majd, hogy rengeteg helyen dolgoztál és mindenhol jól kijöttél mindenkivel - bár érdekes módon a rengeteg hely együtt nem adja ki az elvárt 1-3 év tapasztalatot.
Ha ekkora ász vagy csinálj egy startup-ot és keresd magad halálra. Te leszel a főnök, az interjúztató emberke meg minden.
Egyébként az interjúztató emberkéknek az a feladata, hogy a hozzád hasonlókat távol tartsák a cégtől. Csak azért mert te a munkaidőd felét is azzal töltenéd hogy mindenkinek megmagyarázod hogy ki mit csinál rosszul.
De. El fognak hajtani, mert nem szeretik. a nagykepu szoveget, mint felettem js lathatod nem sok szimpatiat vivtal ki a kerdeseddel.
Kicsit formald at a szoveged. Meno vagyok, szetesek, ki ha en nem stilusbol csavarj le egy poppet.
Legyel professzionalis es mondd el ugyanezt, csak lehetoleg ne ezekkel a szavakkal.
Kerj referenciat, ajanlolevelet a helyekrol, ahol dolgoztal.
Amugy en ertem mire erted a HR-s szoveget. Nem veletlenul van roluk egy kialakult sztereotipia. Nalunk pl. az egyetemen HR-t tanult, hat a jo Isten mentse meg pl. Annatol a munkavallalokat, mert az a buta szoke szolis sztereotip lenezo HR-s lesz, aki kozben olyan suger, mint a hal es a kozos project munkara vasarnap ejjel hiv fel, hogy mi is a feledata, holott visszatekertem es csutortok delutan azt mondta ra minden oke es erti. na meg o valasztotta a neki tetszo reszfeladatot. Szoval nah. Ertem. Erezlek. De ha ezt eloadod egy Anna fele nonek az ket labbal rug ki az ajton es meg az osszes barinonek elkuldi hogy Kiss Peter egy bekepzelt faxkalap ne hivjatok be.
Egyetértek a többiekkel. Egy ilyen öntelt phasszal én se szívesen dolgoznék együtt.
Keresd ki a szótárban, mit jelent a "szakmai alázat".
Már csak zért sem vennélek fel, mert akkkr az eddig jól dolgozó munkatársak jellemhibádra hivatkozva, mind mennének.
Fényezed magad, de annyira jó biztos nem vagy, hogy egyedül egy csapat munkáját el tudd végezni.
Ha azt akarod, hogy a régebbi szakik befogadjanak, akkkor hátrébb az agarakkal!
Ha ilyen nagy arccal mész oda, akkor simán kihajítanak.
1-3 év tapasztalatot kérő pozíciókra beadhatod, ha vannak érdekes gyakornoki, egyetemi eredményeid és normális vagy (nem mint a kérdésben), akkor simán van esélyed.
Egyébként, hogy kicsit el tudd helyezni magad:
Nálunk egy nagyon fiatal mérnökcsapat van, szinte mindenki pályakezdő, pár év tapasztalattal rendelkezik.
Robotfej tervezésnél szokta mondani nekik a főnökük:
"Mi nem tudunk robotfejet tervezni, mi nagyon jól tudunk robotfejet rajzolni, ami alapján a robotokat szállító partner majd tud jó robotfejet tervezni"
Mivel ekkora szakmai zseni vagy, nyilván érted.
Lényegében megkaptam a választ a kérdésemre. A stílusom meg igazából nem releváns szerintem a kérdés szempontjából, csak szimplán felhúztam magam ezen az egészen. Az álláshirdetések stílusán és a HR hozzáállásán a kérdéshez. Pedig a diplomás emberszabású nem is az én találmányom :D az előző munkahelyemen a szakdolgozatomhoz kellett volna egy nyilatkozatot kitölteniük, először is, a 30+ ott dolgozó közül 1-2 volt csak elérhető, az sem válaszolt skype-on se semmire. És amikor átmentem már, láttam, hogy a fele cigizik, a másik fele a telefonját nyomkodja...és kelletlenül átveszi az egyik, hogy jójó tuggyuk hogy mit kell menjek már (csak szimplán el akartam magyarázni, hogy mit írjanak bele) még rosszul is töltötték ki azt a nyomorult nyilatkozatot (2x is!)...és hát amikor ezt mondtam a konzulensemnek ez volt rá a válasza. Egy másik helyen meg csak szimplán idióta volt, kiment az interjúról, mert ő nem ért a szakmai részhez. Ok, köszönjük.
Oh és hozzátenném, hogy mindegyik helyen a szakikkal voltam a legjobb viszonyban, mert sokszor csak lenézték őket a mérnökök én pedig jómagam is szakközepet végeztem, mint gépgyártástechnológus.
És lenézem a magyar ipart igen, mert a multiknál a legtöbb mérnök igenis betanított munkás. Nyomkodjad az SAP-t, töltsél ki excel sheeteket, minden nap ugyanúgy, abból baj nem lehet! Nehogy véletlenül valami egyedi problémát kelljen megoldani, mindenre van protokoll! És ott vannak a kisebb cégek, ahol dolgoznak a nagy koponyák, akik egy személyben karbantartók és folyamattervezők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!