Majd kiderül, tudom, de nyilván izgulok: ahova sürgősen kell az ember, oda vesznek fel kezdőt?
Interjúra hívtak és egész nap arra készültem - úgyis megéri a tanulás és időmből kitelt.
Ugyanakkor elkezdtem gondolkozni, hogy ha ennyire sürgősen kell nekik ember, mint ahogy mondják, akkor kezdőt nyilván nem vesznek fel. Sürgősen felvesznek, de igazából alig vagyok használható bármire is.
Szerintetek?
Mit lehet veszíteni?
Én mindig azt mondtam, hogy az soha nem árt, ha valamit tanul az ember, mert soha nem tudhatja, hogy mikor tudja azt hasznosítani. Akár ha csak a fele marad meg később, beugrik, hogy hé, hát ezzel én már korábban találkoztam, valamit tudok róla mondani.
Ha nem ezt csináltad volna egész nap, akkor mit? Játszol a géppel, sétáltatod a kutyát, vagy fekszel az ágyon? Bármelyik egyetemista hónapokat tanul minden vizsgaidőszakban, aztán koránt sem biztos, hogy az megtérül, hogy azt kell majd csinálnia a későbbi életében amibe annyi időt belekeccsölt.
Jó, most ez a legkevesebb.
Hobbiztam volna, de így is lelkifurdalásom van, hogy a hivatásomért vállalom a munkanélküliséget (már nem sokáig), úgyhogy belefért.
Hanem hogy van-e esélyem?
Szerintetek teljesen próbáljam magamból kiölni a reményt holnapig?
Amikor pofára esek, nagyon szokott fájni.
Nem a reményt kell kiölni, hanem annak az érzetét, hogy ezen múlik majd a további életed.
Bár ezt úgyis csak a sok hasonló tapasztalat hozza meg általában, meg a felismerés, hogy annak ellenére másnap is felkelt a nap és ugyanúgy megy tovább az élet.
Pályakezdő az mindig szív. Fogd fel úgy ezt is, mint tanulási időszakot.
Nekem annak idején a legutóbbi gazdasági világválság idején kellett elhelyezkednem pályakezdőként. Az sokkal rosszabb volt. Egy idő után már nem számoltam, hogy hány helyre mentem el csak úgy "turistának". Bár valószínűleg volt olyan hely is, ahova már csak a fásult képem miatt nem vettek fel, mert láttam már mindent :D
Az első helyet nehéz megtalálni, utána már van mit írni az önéletrajzba és te is tudod, mennyire reális új helyre pályázni meg mennyiért, vagy éppen maradni érdemes.
Most is már voltaképpen kezdődik a gazdasági világválság.
Volt már kudarcom szakmában elhelyezkedéssel.
Már alig van félretett pénzem.
De akkor holnap nem túl sok esélyem lesz, ugye?
Én nem látom komoly jelét a gazdasági válságnak. Maximum az autóiparban. Egyébként sokkal de sokkal jobb mint ezelőtt tíz-tizenöt évvel, főleg a képzetlen embereknek.
Én annak idején végül 160 ezer bruttó körül tudtam elhelyezkedni a nem is büfészakos diplomámmal, ez a végére felment vagy 240 ezerre, aztán mikor lehetőség volt, dobbantottam bruttó 400 ezerért, most meg már 630 körül jár a bruttó. Ahhoz képest én ezt kvázi lehetetlen kiindulási pontból egy elég szép ívnek látom 10 év alatt, bár kétségtelen, hogy vannak páran, akik ennél többre vitték. De olyanok is, akiknek még ez se sikerült. De ha jön is a válság, az eddig megszerzett tapasztalatommal én már jó eséllyel nem leszek munkanélküli.
Azt meg senki nem tudja, hogy neked milyen esélyeid vannak. Mint már valaki írta, nem sok konkrétumot írtál.
MOST nincs válság, sok helyen munkaerőhiány van, így valószínűleg olyanokon nem kell végigmenned mint anno nekem. Pl. hogy a vén banya csak azért rendelt be azonnal telefonon interjúra, mert "látni akarta, hogy ki milyen gyorsan tud ideérni" - ami miatt pl. én egy napig nem ettem, mert metrójegyre kellett költenem az aznapi kajára valót :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!