Miért nem érti meg sok ember a lényeget a munkaerőhiány kérdésben?
Mindenki olvashatta illetve hallhatta, hogy az emberek felháborodva közlik, h munkaerőhiány van az országban “mégsem fizetnek meg”.
Elárulom h szakképzett munkaerőhiány van, magyarul munkaerő van bőven, az aki normális munkára be fogható az adott területen olyan nincs.
Ez tényleg olyan bonyolult megérteni?!
Nem ennyire egyszerű. Tanárokat vagy nővéreket sem fizetik meg, holott oda sem mehet bárki képzettség nélkül.
De az igaz, hogy a szakképzettség fel fog értékelődni, de csak annál, aki a papíron túl tényleg képes elvégezni a munkát, jó minőségben végzi és tartósan lehet rá számítani (bemegy minden munkakezdésre, legalábbis ha nem beteg).
Teljes mértékben jogos a meglátásod, a sarkított példát inkább azokra értettem akik semmi szakmai tudással akarnak 300-400 ezres fizetést.
Ne Pestet vegyük most alapul.
“a szakképzettség fel fog értékelődni”
Na ezt vitatnám, pont abba az irányba megyünk hogy a papír leértékelődik, senkit nem érdekel már kinek miről van papírja, mi a végzettsége. Az emberek nagy része nem is a szakmájában dolgozik. Pont a munkaerőhiány miatt egyre inkább az érdekel mindenkit a papír helyett, hogy valaki mit tud ténylegesen. Tehát a gyakorlati tudás és a gyakorlat fog felértékelődni.
Én is fogom a fejem az ilyeneken.
Van pl. egy kollégám, angol nyelvtanár, multinál nettó 400-at keres, és folyamatosan sír, hogy kevés. Meg hogy munkaerőhiány van, állítólag ajánlottak neki 1,2 millió nettót, és holnap kellett volna kezdeni, de ő nem vállalta el, mondjuk nem értem miért nem.
És amikor mondtam neki, hogy bocsi, azon kívül, hogy beszélsz angolul, mi máshoz értesz? Szerinte ez elég a milliós fizetéshez. Szerintem meg angolul jól beszélő mérnököt, it-st, jogászt stb. keresnek a cégek, nem pedig valakit, aki beszél angolul, aztán majd betanítjuk, de már az első hónapban nettó milliót kap.
Mondtam neki, hogy én nem értem, ha ilyen ajánlatokkal bombázzák a cégek, akkor miért van még mindig itt?!
Na, ennyire még nincs munkaerőhiány, szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!