Ki fog durranni az informatikus lufi? Vagy ez nem is egy lufi?
Én azt gondolom, hogy már ereszt...
2 százalék körül van a regisztrált (!) álláskereső a diplomás informatikusok között.
Nem, nem lufi, hanem munkaerőpiaci kereslet.
Függetlenül, hogy úgy ánblokk a legbénább hasonlatnak tartom ezt a lufis dolgot, ez nem egy lufi, hanem egy szivacs. Nem, hogy nem ereszt, de még mindig durván felfutó ágban van.
"2 százalék körül van a regisztrált (!) álláskereső a diplomás informatikusok között." -- Bocsi, de te ebből hol látod, hogy bármi baj lenne? Hogy az a 2% már válságot jelezne? Ugyan már.... Attól, mert hiány van, még keletkezhet lokálisan felesleg, főleg, ha mondjuk az oktatásból kikerült munkaerő színvonala ingadozó.
Egyre több az informatikai rendszer. Aminek a működtetésére, karbantartására, fejlesztésére bizony szükség van informatikusokra. Ez a folyamat bár lelassult, de még korántsem állt meg. Kb. 10 éve volt idehaza a nagy, meredek emelkedő, akkor allították üzembe a legtöbb informatikai rendszert, de ennek a folyamatnak nem hiszem, hogy 5-10 éven belül vége lenne. Nyilván egyszer elér majd egy stabil maximumot, de az nem mostanság lesz. Ha körbenézek, hogy hány olyan dolog van, amit lehetne automatizálni, de még csak ötletként sem merült fel... van még ebben potenciál bőven.
Ráadásul az eddigi rendszereket is működtetni kell. Egy számítógépes rendszer nem olyan, hogy egyszer kiépítették, feltelepítették, aztán az működni fog az idők végezetéig. Jön egy komolyabb jogszabály-változás, és menten az összes számlázó szoftvert aktualizálni kell. Vagy netán bevezetnek egy új technikát, nem tíz ember fogja az ország összes rendszerét hozzáigazítani.
Amit sokan hibásan értelmeznek: igen, vannak munkanélküli informatikusok. Akik jellemzően alacsonyan kvalifikált munkaerőt képviselnek. Én is ismerek ilyet. Nagy mellénnyel elvégezte az informatika szakot (több-kevesebb nehézséggel), de igazából alkalmatlan rá. Vagy hogy mást ne mondjak: OKJ és gyorstalpalók. OKJ-n még a reménytelenül hülyéket is átengedik (amúgy maga a képzés általában nem rossz, csak nem mernek szelektálni...), a gyorstalpalósokat általában egyetlen melóra képezik ki (aztán ha az a meló véget ér, többségük nem szerzett annyi tudást és kompetenciát, hogy más szakterületre átképezze magát, szóval lapát...), és persze, hogy olyan, aki a RAM-ot is letölteni akarja, nem fog kelleni egyetlen vlamit is érő helyre sem. Aztán ők lesznek, akik hangoztatják, hogy az egész informatikushiány kamu. Közben csak arról van szó, hogy JÓ informatikusokból van hiány, nem pedig olyanokból, akik annyira értenek az informatikához, mint én az agysebészethez.
(Zárójel: "A medián pedig mindig alacsonyabb mint az átlag." Nem. A medián akkor alacsonyabb, mint az átlag, ha a magasabb értéktartományokban magasabb a szórás. Egy példa: ha egy gyárban dolgoznak százan; abból 49-en 50 ezret keresnek, 49-en 60 ezret, 2 ember meg egymilliót, akkor a medián számottevően alacsonyabb lesz az átlagnál. De ha 49-en ötszázezret, 49-en hatszázezret keresnek, ketten meg 50 ezret, akkor a medián magasabb, mint az átlag.
Lehet mondani, hogy általában a medián alacsonyabb , mint az átlag, de ez azért nem evidens szabály.)
(Zárójel 2: 62%-os basszus, tanulj már meg írni! Én általános másodikban szamárpadba kerültem volna, ha akkor így írok...)
#21!
"OKJ-n még a reménytelenül hülyéket is átengedik (amúgy maga a képzés általában nem rossz, csak nem mernek szelektálni...)"
Mernek szelektálni, nem kevés tanulással lehet csak átmenni a végső, komplex szakmai vizsgán. Saját tapasztalat, hogy a rendszer üzemeltetői, ahova jártam több, mint 30 emberrel indult, a végére a fele tett sikeres vizsgát, a többi ember kikopott útközben.
A kérdésre:
Nem mindegy, hogy az informatika melyik ágáról beszélünk, a rendszergazdákról, a rendszer mérnökökről, vagy a programozók/szofverfejlesztőkről.
A lusta informatikus a rendszergazda, itt elképzelhető, hogy lesz nagyobb fokú automatizálás, már csak azért is, mert 2020-tól már csak iskolarendszerű képzésben lesz elérhető a szakmai képzés, az meg 2 év, a mostani 1 évvel szemben. (jóval kevesebb lesz az átképzett munkaerő, 2 évet nem sokan fognak bevállalni) Maradnak a mérnökinformatikusok majd, akiket meg nehéz lesz megfizetni. Szerintem maximum ebben a szektorban lesz az általad leírt lufidurranás, de nem a bérek csökkenésében.
A többi szektorban is pukkanni fog a lufi, hogy a bérek megindulnak meredeken felfelé. Tudom miről beszélek, mert szerintem az összes rendszergazda programozással kezdené, de rájön, hogy arra bizony születni kell, mert az már nem a kis pálya, és aki megtanulja nem fogja a tudását ingyen adni.
Relative friss felmeres, mutass mar ra, hogy melyik reszteruleten keres az ember kevesebbet, mint a magyar atlag? (Atlagnak vegyuk mondjuk a medior szint kozepet, 4 ev tapasztalattal. Bar nyilvan az emberek a nyugdijig ledolgozando ~40 evenek nem ez az atlaga, de mindegy.)
Szoval 3 ev tapasztalattal a legalja a savnak a brutto 500k par teruleten, de az atlag medior szinten ott is 550-650k kozott mozog. Klasszikusabb (nem teszter) teruleten pesig 700-800k a medior atlag, meg mindig csak 4 ev tapasztalattal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!