Általában miért a szülőket, fiatalokat hibáztatják sokan, hogy a legtöbbeknek az egyetlen jövőkép a diplomaszerzés?
Gyakran a kormánytól is hallani, hogy sok a diplomás.
Én nem tartom soknak, vannak országok, ahol több.Magyarországon ebben az EU-s átlag alatt teljesít, úgy,hogy a diplomások aránya, egyáltalán nem magas.
Az a helyzet, hogy a magyar munkaerőpiacon, ha valaki érdemi szellemi munkát akar végezni, ahhoz a cégek elvárják a felsőfokú végzettséget.
Mit értek érdemi alatt?
Ami komolyabb, mint az adatrögzítés, excel táblázatokba való másolgatás.
Szóval, az,hogy aki teheti, rohan diplomát szerezni, az a munkaerőpiac miatt van így.
Egyébként, nem csak a fiatal generációnál.
Édesanyám 68-as születésű.Az ő volt középiskolai osztályának a többsége diplomás, csak ők nem közvetlenül érettségi után tették le, hanem később, levelezőn.
A "jövőkép" azt jelenti, hogy érettségi után nem akar dolgozni? :)
Érettségi után nálunk az igazi lúzerek mentek egyetemre, akik lusták voltak, nem tanultak, állandóan lógtak, és persze nem akartak dolgozni... Így inkább jelentkeztek egyetemre, mert ott: "Jó csajok/pasik vannak, minden héten buli, pia."
Aztán a megszerzett diplomájukkal nem kapták meg az elvárt munkát, most meg dohánybolti eladók, vagy Londoni mosogatók.
Én meg a sima érettségimmel a 0-ról, semmi támogatással összehoztam 2 jól menő vállalkozást.
29/F
Nem tudom, ki hibáztatja őket.
A kormány hülye, azt eddig is tudtuk. Majd ha látom őket fizikai melót végezni, akkor elhiszem, hogy az jó perspektíva. Nekik az lenne a fontos, hogy a tömeg ne gondolkodjon, ezért nyomják ezt a dumát. Amúgy meg senki sem akarja kinyírni a testét, ha nem muszáj.
Diplomásnak lenni még mindig jobb lehetőségekkel jár, társadalmilag is hasznosabb, és köztudott, hogy tovább is élnek.
Másik oldalról: sok a diplomás, ezért a diplomát nem igénylő feladatokhoz is diplomást keresnek, mert megtehetik.
Ettől még nem jelenti azt hogy ezekhez a munkakörökhöz egyetemen/főiskolán megszerezhető tudás kell.
Ne mondja már nekem senki hogy érettségi után közvetlenül ne tudta volna elvégezni a diszpécseri és/vagy exceltábás melóját az ssc-ben.
Kivételek persze mindig vannak!
Megint más tényező sajnos a szocializmusban kialakult mentalitás. A vállalkozás szabadsága gyakorlatilag nem létezett (max. az ügyeskedőknek és a vége felé), így "szakinak" lenni egyet jelentett azzal hogy egy nagyüzemben vagy alkalmazott. Erre a rendszerváltás utáni összeomlás csak ráerősített mert akkor meg egyet jelentett azzal hogy munkanélküli vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!