Egy átlag ember mennyit keres, és mekkora összeget tud félretenni hó végén? (Hogyha egyáltalán tud. )
Tudom, ez sok tényezőtől függ. Életkörülmények, végzettség, munkahely, stb.. De mégis, mekkora összegből él az átlag ember, mennyit tud megtakarítani?
Például többen vannak a környezetemben akikről tudom hogy nem keresnek annyit mint én, mégis olyan autót tartanak fent aminek a költségei még az én zsebemnek is fájnának.
Néha eltűnődök a pénzügyi helyzetem szintjén és próbálom elhelyezni magam a fizetésem alapján a társadalmi rétegek közt. Senki se értsen félre, nem a vagyon határozza meg az ember értékét!
Nem tudom, hogy van-e olyan, hogy átlag ember. Aki sokat keres el sem tudja képzelni, hogy a másik minimálbért kap, aki keveset keres el sem tudja képzelni, hogy más mekkora összeget kap.
Saját példát viszont tudok írni, mert 1 éve forintra pontosan követjük a pénzügyeinket spórolás miatt.
Bevétel: 185.000+250.000= 435.000 ft
Albérlet: 95.000
Rezsi: ~40.000
Benzin: 28.000 ft
Étel: 90.000 ft (+szépkártya)
Kocsi bizt, adó: havszinten 5000 ft
Gyógyszereim: 6000 ft
Szórakozás: 10.000 ft
Háztartás 10.000 ft
Egyéni költőpénz: 2x10.000 ft
Fundamenta: 20.000 ft
Egyéb: (ajándék, vendégség stb): 10.000ft
Lakásra félrerakva: 100.000 (+ fundamenta)
Rövid válasz: 435.000ből élünk, 120.000-et hó elején félrerakunk, és még ezen felül minimum maradni szokott 20.000, amit hozzádobunk a megtakarításokhoz. (pl.: nem költjük el a szórakozás, vagy étel pénzt teljesen)
Tavaly mielőtt még vezettük is ugyanennyit kerestünk, de alig ha pár tízerest el tudtunk tenni, egyszerűen folyt ki a kezünkből a pénz.
26/N
De, ez valós adat. Ez az országos nettó átlag. A budapesti még ennél is több, kb nettó 300 ezer forint.
Mészáros és hasonlók milliardjai ebben nincsenek benne egyébként.
Nem sokat a cikk alapján:
"A lakosságnak mindössze 8 százaléka képes rendszeres megtakarításokra "
Képes helyett inkább a hajlandó jobb szó. sokan tudnának félrerakni csak inkább elszórják.
Abban is van igazság, hogy sokan elszórják. Én sokat spórolok, hogy legyen megtakarításom mert sose tudni milyen helyzet adódik. Munkahely megszűnik, elromlik valami stb.
Van olyan munkatársam aki meg az utolsó Ft-ig elkölti minden hónapban aztán fizu előtt 5-6 nappal már csak teng leng, mert nincs lóvé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!