Ha rögzített bértábla helyett szabad bérezésűvé tesszük a szakoktatást az béremelést vagy bércsökkenést eredményez?
A szakoktatásban dolgozók eddig fix állami bértábla alapján kapták a bért. Az adott intézmény ettől nem térhetett el, ez egy biztosnág volt, adott állásra adott összeget meg kellett adni és kész. A bértábla 3 évenkénti béremelést is előírt amit nem tudott a munkáltató elsimlizni.
Most az a terv (ld a hivatkozott cikk) hogy lehetőség lesz egyéni béralkura, vagyis X szakoktató annyit keres majd amennyit kialkudik magának. És ha az egy 50-es megszorult helyzetű oktató aki örül hogy van helye és azt mondják neki na vagy dolgozol havi 5 ft-ért vagy el lehet menni akkor melyiket választja majd vajon....
Ez az egész összességében béremelést vagy bércsökkenést eredményez majd?
Mert nem nehéz kitalálni 10ből 9 oktató mit választ majd ha azt mondják neki hogy na vagy dolgozol kevesebbért vagy állj fel.
"Mindenhol "
Igen? Mert a PDSZ (tán hallottál már róla olyan 3000 munkavállalót tömörít) egész más véleményen van. Ők kb azt mondják amit én. Hogy a bértábla nem volt egy magas pénz de legalább fix alap volt amit lehetett követelni.
És ez borul fel. És kinél lesz az erőfölény? Ki az aki diktálni fog? Hát nem a munkavállaló.
"pedig minimalberert fognak robotolni"
Hát ez már most sem igaz (és soha nem is volt igaz), így ez nem jött be.
"valamire való munkavall“
És 10ből 9 munkavállaló az vajon egy átlagsenki vagy valamirevaló hm?
elárulom hogy 10ből 9en az „átlagsenkik“
" neked meg a PDSZnek ez idegenül hangzik."
Ja értem . Te jobban képben vagy mint egy lassan 50 éve a piacon levő ped szakszerv. Benne szakjogászokkal és gyakorló szakemberekkel. Értem. Ők a hülyék te tudod jól. Világos. reális.
"Ez a versenyszféra. "
Darwin díj!
Amíg ÁLLAMI fenntartásúak és puha költésvetésűek az intézmények államilag kinevezett vezetőkkel addig MITŐL IS VERSENYSZFÉRA?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!