Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magyarországon a munkáltatók...

Magyarországon a munkáltatók miért szűk látókörűek, limitáltak fizetések terén? Vagy, a magyar munkaerőpiacon nem látják szívesen a külföldről hazatérőket?

Figyelt kérdés

6 éve lakunk Münchenben.

Mindkettőnknek jónak mondott végzettsége van.

Nekem gépészmérnök bsc, a barátnőmnek gazdasági bsc, plusz egy német gazdasági MSC.Az MSC-t Németországban végezte.

A helyzet az,hogy szeretnénk Magyarországra hazaköltözni, ennek egyik fő oka a baba projekt.

Én 2 éves tapasztalattal jöttem ki Münchenbe.Magyarországon mérnökként alig akartak megfizetni.

Egyik problémám, hogy kevés a fejlesztőmérnök állás a másik az, hogy nettó 430-450 ezernél nem nagyon akarnak többet fizetni.Olyan, mintha az lenne a plafon.Én nettó 500 alatt nem akarok állást vállalni, annak a bruttója 751 ezer.Azt mondják "de hát annyit,a vezetők keresnek".

Én ebből azt a következtetést vonom le, hogy 6 év alatt alig emelkedtek a fizetések.

Tisztában vagyok vele,hogy nem fogok annyit keresni, mint Németországban, na de azért ezt a gombokért dolgozás durva.

A barátnőm logisztikai területre specializálódott, őt több helyre hívnák, de a fizetés ott is gázos.

Ő viszont a nettó 450 ezres fizetést tűzte ki célul.Elvégre, MSC-vel rendelkezik, plusz tárgyalóképes angol, német.

Sokszor olyan érzésünk van egy interjún, hogy "minek jött ez ide".

Olyan, mintha nem szeretnék a külföldről hazatérő magyar munkaerőt.

2019. okt. 19. 19:31
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
67%

Mindenki abban a hitben él, hogy a mérnököket jól megfizetik.

De egyrészt sokféle mérnök van. Van, akit jól megfizetnek, van, akit nem. Másrészt addig fizették meg őket igazán jól, amíg hiány volt belőlük. Most se lehet persze Dunát rekeszteni velük, de kb 10 éve mindenki azt hajtogatja a fiataloknak, hogy menjenek mérnöknek, ha jól akarnak keresni. Hát mostanra beért a dolog. Kb 6-8 év múlva az infosoknál is ez lesz.

2019. okt. 19. 21:34
 12/23 anonim ***** válasza:
56%

Ez egy troll kérdés.

6 év releváns németországi gépészmérnök tapasztalattal rendelkező jelöltnek Győrben, Tababányán, vagy Székesfehérváron szemrebbenés nélkül fizetnek 500 nettó felett a multik.

Ha tényleg csak balfék vagy az álláskeresésben keress egy jó karrier tanácsadót, egyébként pedig kell a félrevezető duma, mert amit leírtál az nem igaz.

2019. okt. 19. 23:16
 13/23 anonim ***** válasza:
30%
Szerintem a végzettség, külföldi tapasztalat, nyelvtudás miatt itthon is reális cél (minimum) az 5-600 nettó.
2019. okt. 19. 23:40
 14/23 anonim ***** válasza:
82%

Szerinted?

Magyarorszagon magasabb szinvonalon elni, mint Nemetorszagban?

Te vagy ennyire tajekozatlan

Vagy

Troll

2019. okt. 20. 02:52
 15/23 anonim ***** válasza:
83%

Én nem tartom kamunak a kérdést, részben tükrözi azt amit làttam.

A kérdező szerintem max a gyártásban tudna 500 nettó felett keresni, csak hát azt nem akar, hanem fejlesztőmérnök szeretne lenni, amit teljes mértékben megértek.

Namost amiért itt ilyen "keveset" fizetnek:

- a fejlesztői állásokra túljelentkezés van, mindnenki szeretne irodában dolgozni.

- itt sokkal inkább kapcsolatok alapján kapsz munkát

- irigyek, hogy "biztos meggazdagodtál amíg kint dolgoztál".

- valamint olcsóbb az albértlet még Budpesten is.

2019. okt. 20. 06:17
 16/23 anonim ***** válasza:
78%

Nézd, az emberek a magasabb fizetés miatt mennek külföldre. Aki haza akar jönni, az nyilván alacsonyabb bérekkel találkozik itthon. Mi ebben olyan meglepő?

Egyébként meg magyar viszonylatban nem rossz a 430-450 netto, ezer embert találnak helyettetek akik ezt ennyiért így elvállalják, és vígan meg is élnek ennyiből, azt már nem is említem hogy mindketten ekkörül keresnétek itthon.

Ne csodálkozz azon ha úgy néznek rátok hogy minek jött ez ide.

És nekem is fura, hogy diplomás, állítólag világlátott embernek ez mitől nem esik le?

2019. okt. 20. 07:29
 17/23 anonim ***** válasza:
62%
Gazdasági diplomával a nőnek se sok aütnivalója lehet, ha ezt a kérdést ki kellett írnod.
2019. okt. 20. 07:49
 18/23 anonim ***** válasza:
82%
Egyszerű a kérdés, nem akarnak fizetni. Itt nálunk MO-on rövid távon akarnak audit a munkáltatók, nem majd 10 év múlva. Szerencsére egy komplett generáció ellépet ebből az országból, aki meg maradt, az itthon akar jól keresni. Középfokú végzettséggel kérnek 350e nettót, ami talán, ha megvan 1000€, ami ugye tőlünk nyugatabbra a minimálbérnek felel meg. Mondjuk a lakhatási árak is 3 év alatt a duplájára nőttek, ezért nem kell csodálkozni a sokszor félmilliós bérigényeken. Nyilván az embereknek nem perspektíva csak enni és a lakhatást fizetni. Egy szónak is száz a vége, lesznek még idehaza problémák ebből.
2019. okt. 20. 09:49
 19/23 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem nem a kérdező a troll, hanem több válaszadónak 0 a szövegértése.

Nem azt írta, h többet akar keresni itthon mint No-ban, hanem, h azért ment ki, h egy idő után itthon magasabb szinten élhessen ahhoz képest mint ha kimaradt volna a külföld.

De az eredeti kérdésre válaszolva: azért nem fizetnek többet, mert a cégek inkább preferálnak egy kevésbé tapasztaltat mert az olcsóbb. Sőt, egy igazán nagy bérigényű mérnök árából kijön 2 kezdő is. Aztán majd csak összehozzák.

Amilyen munkák vannak itthon, hiába "fejlesztés", sok esetben a multikon belül idehozott munkafolyamatokat kell csinálni, amik hát inkább azok, amiket kint már nem akarnak. Na most azokat nem fogják túlfizetni.

A másik dolog, h a cégek/vezetők ingerküszöbéig ritkán jut el, h mi a különbség egy tapasztalt és kevésbé tapasztalt mérnök között. Kilóra legyen a munka elvégezve, azt' jónapot.

Sokat lehetne erről beszélni. Összességében ha neked 500 nettó elég, akkor gyere haza, mert az azért el lehet érni.

2019. okt. 20. 10:34
 20/23 anonim ***** válasza:
31%

"Egyébként meg magyar viszonylatban nem rossz a 430-450 netto, ezer embert találnak helyettetek akik ezt ennyiért így elvállalják,"

Dehogy van 1000 másik. Amit a kérdező írt arra egyaltalan nem számít jónak a 450 nettó. Nyilván nyelvtudás meg diploma nélkül a 300 is szuper, de a jelen helyzetben (jó diplomával, valós nyelvtudással, külföldi tapasztalattal) még a 450 is kevés.

2019. okt. 20. 12:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!