Milyen jogi lépéseket lehet tenni egy cég felé, ha gyes után nem akarnak normális pozícióba visszahelyezni?
A helyzet az,hogy szeretnék visszamenni dolgozni a munkahelyemre.
Vezetői pozícióban dolgoztam, amikor elmentem anyaságira, akkor folyt a cég felvásárlása.Megvette egy másik cég.
Természetesen először a régi pozíciómat akartam visszakapni, azt amiről a munkaszerződésem szól, vagyis a vezetőit.Meg is indokoltam,hogy nekem ez a szaktudásom, ebben vagyok jó, minden statisztika engem igazol.
Majd az egyik nő a megbeszélésen, önelégült vigyorral mondta,hogy hát nálunk ez máshogy működik, mint XY (a felvásárolt cégnél). Visszakérdeztem,na és akkor hogyan működik.Nem tudott válaszolni.
A vezetői pozíciómat el is engedném, viszont ők egy titkárnői pozíciót ajánlottak fel.Amivel, nem csak az a probléma,hogy gyengén fizet (az eredeti fizetésemet le akarják venni), hanem, hogy nem jár hozzá flexibilis munkaidő, ami a gyerek miatt elengedhetetlen.
Én pont nem az a fajta vagyok, aki Gyes alatt leépült.Ugyanis, akkor is képeztem magam, elvégeztem egy egyetemi szakirányú továbbképzést, sokkal többre vagyok képes egy adminisztratív munkakörnél.
Elég speciális eset. Főszabály szerint ugyanabba a pozícióba kell visszavenniük, ahonnan elmentél, megfelelően a munkaszerződésednek, viszont ez már nem az a vállalat, amivel azt megkötötted.
Én a helyedben konzultálnék egy munkaügyi szakjogásszal, de nem futnék a kelleténél feleslegesebb köröket. Ha ők nem akarnak neked többet ajánlani egy titkárnői pozíciónál, fejre is állhatsz, hosszú távon akkor sem történik semmi.
Az egyik lehetőséged, hogy mosolyogva tudomásul veszed a helyzetet, elkezdesz dolgozni a felkínált pozícióban, és bizonyítod, hogy ennél több van benned. Ha nagyon nem akarják észrevenni, akkor meg közben már lehet is különböző helyekre az önéletrajzodat küldözgetni, ugyanis ez a másik lehetőség. Hogy lelépsz. Nagyon nem érdemes elkezdeni pereskedni, mert mi történik? Oké, megnyered a pert, inged-gatyád ráment az ügyvédre, utána visszaraknak egy magasabb szintre, majd két hónap múlva valami mondvacsinált ürüggyel visszaléptetnek. A cégen belüli jó hangulat pedig garantált lesz. Megéri?
Üdv. a való világban!
Rengetegen dolgoznak a képességeiknél alacsonyabb munkakörben és sokan vezetői posztban, mindenféle odavaló képesség nélkül pusztán jó kapcsolati alapon.
Sajnos úgy néz ki, hogy az új cégednél már meg vannak nekik az új embereik és valószínű, hogy ha elvállalnád náluk a titkárnői pozit, szarrá aláznának, de mivel tudják, hogy ezt úgysem fogod elvállalni, így könnyebben meg tudnak tőled szabadulni.
Szerintem az a baj, hogy ez már egy másik cég, ahogy írtad, megvették, tehát gondolom, hogy ott nem kötelesek alkalmazni, ha nem vállalod el az általuk felkínált pozíciót. És a jogi lépésekkel meg az a baj, hogy hiába harcolnád ki az igazad, nem lenne neked ott kellemes utána dolgoznod, ha meg kártérítést szeretnél, megint csak idő és pénz az ügyvéd, szóval szerintem itt kicsi az esély a győzelemre, hacsak nincs egy nagyon jó ügyvéd ismerősöd.
Itt jogilag a legaggályosabb rész hogy a fizetésed akarják csökkenteni. A pozíciót ki lehet magyarázni, de a visszatérő anyák fizetését nem hogy nem lehet csökkenteni de a távollét alatti bérfejlesztés átlagát meg kell kapniuk. Ez magyar törvény, nem cégfüggő. Ebbe a csőbe csak akkor húznak bele ha hagyod magad, keress fel egy munkajogászt.
A pozi és a beosztás már neccesebb. A pozíciót kimagyarázhatják azzal hogy nagyobb rendelkezésre-állás szükséges mint amit te adni tudsz (bár a negatív diszkriminációba ez is beleesik) vagy mondvacsinált céges okokkal is kimagyarázhatják. A munkaidő rugalmassága is kérdéses. Ha nincs 3 éves a gyereked, a munkaadónak, ha kéred köteles részmunkaidőbe felvenni, így rugalmasabb lenne a munkaidőd. Egyébként egy kérvénnyel a vezető/HR felé meg lehet próbálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!