Miért nem szüntetik be az 5 ft-osokat?
#10 a hiperinfláció nem ripsz-ropsz van itt, hanem egy hosszú folyamat végeredménye. Romániában se hónapok alatt lett 10 ezer lej egy kiló kenyér. 1944-ben a vesztes háború okozta, de messze nem csak ez okozhatja. Konkrétan az, ha az államnak nincs elég bevétele.
Mióta a fillért bevonták, igen durván sokat romlott a forint, ezt nem nevezném deflációnak.
Az infláció pedig ki szerint normális? Az mond ilyet, akinek érdekében áll.
Ráadásul felcseréled az ok-okozatot. Ha hiperinfláció van akkor azt nem az okozza, hogy bevonnak alacsonyabb címletű érméket, hanem azért vonják be az alacsonyabb címletű érméket mert hiperinfláció van.
De ahogy írtam egy egészséges gazdaságban is folymatosan veszít a pénz az értékéből tehát teljesen természetes, hogy bizonyos címletek eltűnnek egy idő után.
A hiperinfláció egy idő után öngerjesztő folyamat, fölösleges itt ok-okozatról beszélni.
Az a gazdaság pedig, ahol a pénz folyamatosan veszít az értékéből, minden, csak nem egészséges. Valamikor veszít, valamikor visszanyer.
Ezek szerint nem csak a hiperinflációról nincsenek fogalmaid hanem a gazdaság működéséről sem.
Az egészséges 1-2-3%-os infláció igenis alapvető célja az összes jól működő gazdaságnak ellentétben a deflációval, ami nagyon káros és kivétel nélkül minden gazdaság elkerülni igyekszik.
"A hiperinfláció egy idő után öngerjesztő folyamat, fölösleges itt ok-okozatról beszélni."
Ja, értem. Felesleges ok-okozatokról beszélni, azok csak amolyan imperialista ármánykodások.
Egyszerű világkép, egyszerű embereknek.
"Ezek szerint nem csak a hiperinflációról nincsenek fogalmaid hanem a gazdaság működéséről sem."
Neked se nagyon van, ha azt mondod, a kisebb értékű címletek kivonása tök természetes.
Akkor a jueszéjben miért van még mindig tízcentes?
"Az egészséges 1-2-3%-os infláció igenis alapvető célja az összes jól működő gazdaságnak ellentétben a deflációval, ami nagyon káros és kivétel nélkül minden gazdaság elkerülni igyekszik."
Pffff, wháháháháháhá!
Ezt hogy gondolhatja valaki komolyan???
"Ja, értem. Felesleges ok-okozatokról beszélni, azok csak amolyan imperialista ármánykodások."
Olvastad a Wikis szócikket a hiperinflációról?
Akkor most nem írogatnál hülyeségeket.
A legutóbbi inflációt pl. az okozta, hogy Soros Gyurika shortolta a forintot, köze nem volt hozzá semmiféle gazdasági ok-okozatnak, de azért erőltesd csak bele, hátha sikerül...
"Egyszerű világkép, egyszerű embereknek."
Az önjelölt közgázzsenink kifogyott az érvekből, jöhet a személyeskedés.
És akkor még neki áll feljebb, ha röhögnek rajta.
"Pffff, wháháháháháhá! Ezt hogy gondolhatja valaki komolyan???"
- Igazából nagyon egyszerű a magyarázat: a kismértékű infláció stimulálja a gazdaságot, a defláció pedig visszaveti. Olyan sokan gondolják komolyan, hogy szinte minden kormány célja a 2-3%-os infláció. Nyilván mindenki hülye csak te vagy helikopter.
"Neked se nagyon van, ha azt mondod, a kisebb értékű címletek kivonása tök természetes."
- Ha valamit nincs értelme megtartani, akkor természetes a kivonása illetve a nem pótlása.
"Akkor a jueszéjben miért van még mindig tízcentes?"
- Sőt! Még 1c-es is van, csak épp senki sem használja. Kanadában meg kivonták a penny-t, bár gondolom ez nem számít.
"Olvastad a Wikis szócikket a hiperinflációról?"
Igen. Semmi köze ahhoz amit itt írogatsz. Az első bekezdésből például szerinted melyik volt igaz a Magyar gazdaságra akármikor az elmúlt 30 évben?
"A legutóbbi inflációt pl. az okozta..."
Nincs olyan, hogy legutóbbi infláció, az infláció folyamatos. Összesen talán egy év volt (2014? vagy 2015) a rendszerváltás óta amikor defláció volt, az is csak kb 0.2%-os. Az MNB inflációs célja 3 +/- 1%, vagyis a 2% alatti kevés a 4% alatti sok.
"És akkor még neki áll feljebb, ha röhögnek rajta."
Az ha hozzánemértők röhögnek rajtam különösebben nem szokott érdekelni. Van aki azon röhög, hogy mások azt mondják, hogy a föld gömbölyű. A másik, hogy jelenleg neked több 0%-os válaszod van itt mint nekem.
"Nemigen látom, hogy rajtad kívül ezt bárki is gondolná, Miszter Helikopter..."
- Azért mert nem nézel utána. 1 perc google keresés: [link]
-- Egyesült királyság: 2%
-- Európai központi bank: 2% alatt de közel a 2%-hoz
-- Csehek: 2%
-- USA: 1.7-2%
-- Magyarország: 2-4% ( [link]
"Igen, 2-3 százalékos inflációtól még nem lesz probléma. Csakhogy itt nem 2 meg 3 százalékokról beszélünk már elég régóta."
- te elég régóta nem arról beszélsz, de ettől függetlenül az utóbbi 30 évben Magyarország soha nem volt hiperinfláció még a közelben sem, 2013 óta pedig nem ment 4% felé az infláció.
"Egyelőre van értelme megtartani, mert, mint mondtam, az ötforintos előállítási költsége alacsonyabb, mint az értéke."
- nem ezt mondtad, hanem azt, hogy ha kivonnánk akkor az egy lépés a hiperinfláció felé, ami nem igaz.
"Nagyon sokat lehettél kint a jueszéjben, hogy ezt így tudod, mit használnak és mit nem :)"
- igen, elég sokat. De amúgy nem kell kint élni elég 1p google.
"Nyilván azok ott a jueszéjben is full idióták, miért nem vonják ki az egycentest."
- Azt tudtad, hogy fél centes pl kivonták már ezer éve?
"De még euróban is van egycentes."
- És? Ez hogy jön ide? Az euró egy 20 éves deviza.
"Kapásból az első mondat vastagon igaz a mostani magyar államra. Hogy te mit hiszel, és mit nem, az irreleváns."
- hát... nem tudom honnan veszed, hogy Magyarországon szélsőségesen magas az infláció.
"Normálisan működő gazdaságban nem folyamatos az infláció. Szarul működőben ott persze igen, de nem ennek kéne lennie az etalonnak, hacsak nem államcsőd a végcél."
- Ez mondogathatod, de ettől függetlenül nem igaz. Példa néhány jól működő gazdaságra
-- USA: '60-as évektől kezdve csak infláció volt
-- Angliában: 1935-től kezdve csak infláció volt
-- Franciaország: 1955-től kezdve csak infláció volt
-- Svájc: 2008-előtt csak infláció volt, utána néhány év enyhe defláció, most megint infláció
-- Ausztrália: 1940-től csak infláció
Többre nem kerestem rá, de gondolom akkor szerinted ezek az országok mind az államcsődre játszanak illetve rosszul működik a gazdaságuk. Talán meglepő lehet számodra, hogy több országnál pont 2009-ben a válság legrosszabb évében zuhant nulla közelire az infláció (vagy lett enyhe defláció), majd onnan kapaszkodott vissza a normális mértékűre. Ez is igazolja, hogy a defláció akkor jön amikor rossz a gazdaság, illetve ha rossz a gazdaság akkor jöhet defláció.
"Ennyi hülyeség után, amit leírtál, ne nagyon forszírozzuk, ki a hozzá nem értő."
- szerintem se, mert eddig nagyon rosszul jössz ki belőle.
"Ez meg úgy, ahogy van, baromság."
Már csak erre reagálok. Az, hogy egy országban mikor mennyi volt az infláció az nem hit- hanem ténykérdés.
További sok sikert a valóság elleni küzdelmeidhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!