Milyen jogi lépései lehetnek táppénz alatt külföldre utazásnak?
Táppénz alatt nem lehet külföldre utazni - még akkor sem, ha sóbarlangba voltál.
Nekem beteg a tüdőm, mégsem mehettem tavaly se hegyekbe, se tengerpartra, de még vidékre sem.
Gondolj bele, hogy ha külföldön valami baleset ér - hogy magyarázod meg, hogy mit keresel ott?
Nem a táppénzt vonják meg tőle, hanem sokkal komolyabb következményei is lehetnek:
"Mind a régi, mind az új Büntető Törvénykönyv
tartalmazza a visszaélés a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással
tényállást (új Btk. 395.§).
Aki a társadalombiztosítási ellátás rendszereiből jogszabály alapján természetes személy részére nyújtható pénzbeli vagy természetbeni
juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, vagy
a valós tényt elhallgatja, és ezzel kárt okoz,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A bűncselekmény az 50−100 ezer Ft közötti
kárösszegre vonatkozik. Ha az okozott kár
meghaladja a 100 ezer Ft-ot, a cselekmény már
költségvetési csalásnak minősül."
"A keresőképtelenség hivatalból vagy kérelemre ellenőrizhető. A járási hivatal a keresőképtelenség és a keresőképesség elbírálását
szakértő főorvos, valamint felülvéleményező
főorvos útján ellenőrzi. A 30 napot meghaladó
keresőképtelenséget a felülvéleményező főorvos havonta legalább egyszer felülvéleményezi.
A betegszabadság, illetve a táppénz alatt a munkáltató is kezdeményezheti a járási hivatalnál a
munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát. "
Forrás: [link]
"Ha van róla orvosi papírod, ahol a doki felírta a sóbarlangot hogy neked pedig már azonnal menni kell, azzal megvédheted magad"
Nem, szerintem azzal sem védheti meg magát, ugyanis Magyarországon is vannak sószobák, sóbarlangok. Az országot akkor sem hagyhatja el, mert az indokolatlan lenne.
Ezt a sok fæszságot honnan veszitek? Elárulom, még ilyan is lehet, hogy dolgozol legálisan táppénz alatt
Pl . 2 munkahelyed van, egyik egy webprogramozó, a másik síoktató, ha eltöröd a lábad, a síoktatós állásodban táppénzen vagy, mivel arra a munkakörre ketesőképtelennek nyilvánít a doki. A webprogramozóit attól még simán ellátjatod.
Nyugi kérdező, ha kirándulni lettél volna sem lehetne semmi jogi következménye. Viszont ahol ilyen hülye a főnök, onnan le kell lépni.
Nincs a táppénzes papíron, hogy mettől meddig lehet kijárni... 2017-ben voltam fél évig, egyik hónapban sem volt rajta. Lehet, évekkel ezelőtt volt ilyen, meg kimentek a dolgozóhoz, de most tényleg csak akkor, ha olyan a cég vagy pont keresnek vmi okot a dolgozó ellen.
Ha ez jobban érdekel, akkor a jogifórumon kérdezd!
9#
8. hszó vok, nekem nem volt rajta, legalábbis nem rémlik... OK, akkor nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!