Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Milyen jogi lépései lehetnek...

Milyen jogi lépései lehetnek táppénz alatt külföldre utazásnak?

Figyelt kérdés
Asztmás vagyok. Ez mostanában derült ki. A héten táppénzen voltam hétfőtől-péntekig. 3 napot Romániában voltunk. Nem volt kirándulás. Mert az idő nagy részét egy sóbarlangban töltöttem. Erre a főnököm azt mondta, hogy ennek jogi lépései lesznek.
2019. aug. 16. 15:46
 1/10 anonim ***** válasza:
64%
Ha van róla orvosi papírod, ahol a doki felírta a sóbarlangot hogy neked pedig már azonnal menni kell, azzal megvédheted magad. Mert így bukta, nem kellett volna elmondanod, hogy hol voltál. Az orvosi igazoláson rajta van egy intervallum, hogy kijárhat pl 9-12ig,szóval akkor hagyhatod el a lakást, amúgy meg pihenj otthon, gyógyuljál. A felfogás az, aki beteg az ne utazgasson, mert fennálhat a táppénzcsalás vádja.
2019. aug. 16. 16:01
 2/10 anonim ***** válasza:
20%
A tappenz nem börtön. Mi ez, hogy 9-12 előző?!?
2019. aug. 16. 16:03
 3/10 anonim ***** válasza:
23%
Az elsőnek igaza van. Táppénz alatt nem lehet utazgatni. Megvonhatják a táppénzt tőled.
2019. aug. 16. 16:14
 4/10 anonim ***** válasza:
13%

Táppénz alatt nem lehet külföldre utazni - még akkor sem, ha sóbarlangba voltál.

Nekem beteg a tüdőm, mégsem mehettem tavaly se hegyekbe, se tengerpartra, de még vidékre sem.

Gondolj bele, hogy ha külföldön valami baleset ér - hogy magyarázod meg, hogy mit keresel ott?

2019. aug. 16. 16:19
 5/10 anonim ***** válasza:
87%

Nem a táppénzt vonják meg tőle, hanem sokkal komolyabb következményei is lehetnek:

"Mind a régi, mind az új Büntető Törvénykönyv

tartalmazza a visszaélés a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással

tényállást (új Btk. 395.§).

Aki a társadalombiztosítási ellátás rendszereiből jogszabály alapján természetes személy részére nyújtható pénzbeli vagy természetbeni

juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, vagy

a valós tényt elhallgatja, és ezzel kárt okoz,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekmény az 50−100 ezer Ft közötti

kárösszegre vonatkozik. Ha az okozott kár

meghaladja a 100 ezer Ft-ot, a cselekmény már

költségvetési csalásnak minősül."

"A keresőképtelenség hivatalból vagy kérelemre ellenőrizhető. A járási hivatal a keresőképtelenség és a keresőképesség elbírálását

szakértő főorvos, valamint felülvéleményező

főorvos útján ellenőrzi. A 30 napot meghaladó

keresőképtelenséget a felülvéleményező főorvos havonta legalább egyszer felülvéleményezi.

A betegszabadság, illetve a táppénz alatt a munkáltató is kezdeményezheti a járási hivatalnál a

munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát. "

Forrás: [link]

2019. aug. 16. 16:21
 6/10 anonim ***** válasza:
23%

"Ha van róla orvosi papírod, ahol a doki felírta a sóbarlangot hogy neked pedig már azonnal menni kell, azzal megvédheted magad"

Nem, szerintem azzal sem védheti meg magát, ugyanis Magyarországon is vannak sószobák, sóbarlangok. Az országot akkor sem hagyhatja el, mert az indokolatlan lenne.

2019. aug. 16. 16:23
 7/10 anonim ***** válasza:
58%

Ezt a sok fæszságot honnan veszitek? Elárulom, még ilyan is lehet, hogy dolgozol legálisan táppénz alatt

Pl . 2 munkahelyed van, egyik egy webprogramozó, a másik síoktató, ha eltöröd a lábad, a síoktatós állásodban táppénzen vagy, mivel arra a munkakörre ketesőképtelennek nyilvánít a doki. A webprogramozóit attól még simán ellátjatod.

Nyugi kérdező, ha kirándulni lettél volna sem lehetne semmi jogi következménye. Viszont ahol ilyen hülye a főnök, onnan le kell lépni.

2019. aug. 16. 16:24
 8/10 anonim ***** válasza:
79%

Nincs a táppénzes papíron, hogy mettől meddig lehet kijárni... 2017-ben voltam fél évig, egyik hónapban sem volt rajta. Lehet, évekkel ezelőtt volt ilyen, meg kimentek a dolgozóhoz, de most tényleg csak akkor, ha olyan a cég vagy pont keresnek vmi okot a dolgozó ellen.

Ha ez jobban érdekel, akkor a jogifórumon kérdezd!

2019. aug. 17. 21:18
 9/10 anonim ***** válasza:
79%
Mostanában elég sokszor kerül a kezembe táppénzes papír és rá van írva időintervallum. Én májusban voltam beteg és rajta volt, hogy kijárhat 9-12ig. Tipik rózsaszín "kutyanyelv" volt.
2019. aug. 17. 23:39
 10/10 anonim ***** válasza:
58%

9#

8. hszó vok, nekem nem volt rajta, legalábbis nem rémlik... OK, akkor nem tudom.

2019. aug. 18. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!