Van lehetőség olyanra, hogy diákként találok fotós diákmunkát, vagy ilyen lehetőség csak vállakozóként jöhet szóba?
Sima diákmunkára gondoltam. Én ahogy kerestem, sehol nem találtam, tudom hogy alapból OKJ papíros végzettsés is kell, ezt tervezem később, de még középiskolába járok, bár a 18-at már betöltöttem.
A hivatalos papíros megoldást szeretném majd elérni. Viszont ha addig is csak magamnak csinálom a fotókat, vagy 2-3 ismerősnek, barátnak, akkor nem fogok szembesülni azzal, hogy később min lehetne javítani. Ha most belekezdenék, hogy munkaként nézve a dologra akárkinek kéne csinálni képet, ami nem ismerős stb, hanem bárki olyan, akit én nem ismerek, de alkalmaz erre a fotózásra, akkor valamilyen szinten fel lehetne készülni arra számomra, hogy mik lennének a kezdetleges hibáim abban az esetben, ha munkaként nézek a fotózásra, és az is tud javítani az egész dolgon bennem, hogy mit kéne változtatni jobb irányban amit így nem veszek észre esetleg.
"egy kisebb noname cég" pláne nem engedheti meg magának, hogy "hírdetés, újság, képeslap, szórólap, vagy bármi ilyesmi" képeit egy tapasztalatlan diákkal csináltassa meg, mert ha ennyire igénytelen, akkor nem fog menni a cég és még diákra se lesz pénzük. ettől még persze sok kisebb noname cégnél gondolkodnak ilyen rosszul - és általában nem is viszik sokra.
viszont te pályakezdés előtt álló tanulóként nem abból fogsz igazán sokat tanulni, hogy beugrasz a mély vízbe és egyedül, irányítás, tudás és tapasztalat nélkül próbálod megcsinálni azt, amit hozzáértőnek kéne csinálnia. ezzel a cégnek elszúrod az anyagait, mert nem értesz hozzá, hogyan kéne csinálni és ami ennél is rosszabb, marha magabiztosan begyakorolod az összes hibát, amiktől aztán lehet, hogy soha nem tudsz később megszabadulni.
sokkal többet tanulhatsz abból, ha tanulónak, gyakornoknak, segédnek mehetsz valaki olyan mellé, aki már ért hozzá és akitől el tudod lesni a neki már meglevő tudását, aki tud téged irányítani, tanítani, javítani a hibáidat.
Azért látom a szakmai alázat megvan!
Legyen egy B terved is a fotózás mellé! Telített a piac, évente termelődik kb 20 OKJ-s fotós / suli, többségük nem helyezkedik el a szakmában, max. mellékállásként fotózik vagy hobbiból. Vállalkozóként is, alkalmazottként is nehéz - ráadásul egyre kisebb az igény a JÓ fotókra - minek fizetnék én képért, amikor lekapom mobillal vagy haver egy üveg sörért és "ugyanúgy" néz ki?
Ja és Alsó-Bivalybasznádon is megvan a bevett ember fotózásra. Ha más nem, akkor egy nyugdíjas csinálja önkéntesként, az alá meg úgysem tudsz ajánlani.
Kérdező, 1-es vagyok és hallgass 16-osra, ugyanazt írta, mint én: tényleg van fotós ismerősöm, ugyanilyen tervei voltak, elvégezte a fotós OKJ-t is - mégsem tud megélni belőle, teljesen mást dolgozik.
Hobbiból fotózhatsz, de megélni nem biztos, hogy meg fogsz tudni belőle - még vállalkozóként sem (vagy úgy még jobban nem)
Össze lehet hozni a megélhetést, példaként felhozva ha kb 30 céggel dolgozok együtt és minden nap megcsinálok egy megbízást nekik, akkor havonta fél milliót lehet keresni vele.
Csak példa volt, de össze kell hozni, hogy munkát adjanak.
Több helyen is van erről szó, hogy hogyan lehet belekezdeni stb
Lehet hogy mobillal is lehet fotózni, csak nem az eszköz a lényeg, hanem a tudás, meglátások, a minél tökéletesebb és jobb munka, megbízhatóság.
Hiába van mondjuk 2 utcával arrébb egy gyerek akinek van P30 Pro telefonja, amikor nem tudja használni az eszközt ahhoz hogy jó képek legyenek. Idő kell ennek is, mint mindennek. Nekem még 2-3 évem van addig, addig bőven tudok fejlődni. Tehát a tudást és az egész munkát fizetik meg, nem pedig azt hogy mivel fotózik az ember.
Türelem, precizitás és idő kérdése az egész.
Nem tudom érdekes-e még a kérdés. A COVID ugyan is lehet összezúzta a terveid. De nagyon negativan álltak hozzá egyesek.
Sok válaszolónak mondom, igen sok fotós lett, több mint kell a piacnak. Ez tisztasor.
Viszont nem azért nem tud valaki belőle megélni mondjuk, mert szar fotós (kétségtelen sok olyan is van), vagy mert semmi szükség rájuk. Hanem azért mert ma a fotósok munkája 80% ban marketing tevékenység. Az ügyfélszerzés és megtartás. Csak a maradék időben valóban fotózás és utómunka. Ezért hullik ki sok egyébként nagyon jó fotós. Ma már önmagában az nem elég.
De nem árt valamire specifikálni magad, és porfóliót épiteni amit tudsz mutatni ügyfeleknek.
Én pl. simán ráirtam egy kocsmára ahol amatőr zenekarok szoktak fellépni, és eleinte ott fotóztam a fellépőket. :D
Akik azt irták, hogy fotósként nem lehet meglenni, azoknak ki fotózott az esküvőjén? Vagy szerintük ki csinálja a király képeket egy-egy nagy koncerten?
Nehéz elindulni meg nem mindenkinek való? Naná, de ez kb. minden szakmáról elmondható...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!