Álláskeresési járadék hogy működik?
Február 18-án meg szűnt a munkaviszonyom.Itt 11 hónapig dolgoztam.Előző munkahelyemen szintén egy ilyen 12-14 hónap-ot.Úgy tudom hogy az utolsó 3 évben ledogozott napok után jár ez az egész.
Viszont ma már március 14-en van vártam hogy hívjanak a másik munkával kapcsolatban de még nem hívtak így most már holnap az az 15-én át megyek a munkaügyre ezt meg igényelni.Veszítettem valamit a ki esett idő miatt ? Hogy nem egyből mentem?
Nem veszítettél semmit. Jól tudod, az utolsó 3 évet nézik, viszont az igénylés napjától számolnak vissza. Tehát a te esetedben most is kb 2 év munkaviszony után fogod majd kapni az álláskeresésit, meg akkor is, ha már 3 hete megigényelted volna.
(Csak zárójelben, az ugye megvan, hogy holnap munkaszüneti nap lesz?)
Az álláskeresővé válást (járadék igényt) megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezel, akkor vagy jogosult járadékra.
10 jogosultsági nap 1 napnyi álláskeresési járadékra jogosít.
Az, hogy később jelentkezel, annyiban változtat a dolgon, hogy a járadék összegének megállapításához az igényt közvetlenül megelőző 4 (teljes) naptári negyedévben elért munkaerő-piaci járulékalapot képező jövedelmet vesznek figyelembe. Ha negyedévet 'ugrottál' e miatt, akkor más lesz az alapod, mintha az előző negyedévben jelentkeztél volna.
Nálad még ez sem adott, hiszen a február és a március is ugyanabban a negyedévben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!