Valaki felvilágosítana, hogy jogilag hogy történt a magánnyugdíjak államosítása?
A keretsztorit ismerem, googliztam, de nem kaptam kielégítő választ. Elvileg szüleim évekig fizettek magánnyugdíjpénztárba, államosításkor néhány százezer forint volt a kimutatásban. Nem tudom, hogy ennek mekkora részét fizették ők, és mik voltak a hozamok. Mikor átléptek az állami rendszerbe, kb. tízezer forintot kaptak vissza.
Ezt mégis hogy csinálták jogilag? Mert azt értem, hogy a lakástakarékok állami támogatását megszüntették, de el tudott veszni a magánemberek szerződéssel alátámasztott befizetése?
Sok helyen olvastam, hogy a mostani magánnyugdíjpénztári befizetések/megtakarítások soha nem veszhetnek el, mert szerződés védi őket, ez nem ugyan az. Dehát ugyan ezt mondták a korábbi konstrukciókra is. Valaki világosítson már fel, mert fogalmam sincs, hogy mit javasolhatnék a szüleimnek megtakarítási formára, ha mindenben csalódnak. Az államkincstár szónál tették le a telefont, hogy hagyjuk inkább.
"lvileg szüleim évekig fizettek magánnyugdíjpénztárba, államosításkor néhány százezer forint volt a kimutatásban. "
Általában az alapfeltételezés ami nem stimmel: a (kötelező) mnyp-be a szüleid alpaból nem fizettek be a saját pénzükből egyetlen forintot sem (megjegyzés: lehetett plusz befizetéssel élni). Azt ugyanis az állam fizette a te neveden futó számlára. A számlán rendelkezési jogod volt (azaz megmondhattad, hogy melyik pénztár melyik portfóliójában legyen a pénzed). Az állam ezeket a befizetéseket a saját pénzéből tette meg: a levont nyugdíjjárulék egy (nagy) részét ide irányította át. Azaz a pénz tulajdonjoga nem volt a tiéd (szüleidé).
A másik pillér, az önkéntes mnyp az viszont a te saját, már leadózott keresetedből befizetett megtakarítás, a te tulajdonod, a te rendelkezésed. Persze van, aki nagyon szeretne félelmet kelteni, hogy azt is el fogják venni, de nem, ez teljesen más dolog. Azt sem Orbán, sem Soros nem fogja elvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!