Melyik banknal érdemes jelenleg lakástakarékot nyitni?
Emellett az annuitásos vagy végig fix törlesztős hitelek esetén az első 4év alatt szinte csak a kamatot fizeti az ügyfél. A tőkéből alig fogy. Thm 3-5% esetén 10 milliónál 300-500.000Ft/év kamat. Ehhez közel 5-6 ltp. kellene, havi 100-120 ezres befizetésekkel. és 4 év után kb még mindig 10 millió lenne a tartozás, amit csökkenthet a lejáratkor az ltpvel amire még 1% előtörlesztést újabb 100.000-et bukott is az elért ebkmből.
Ehelyett egy linearisba befizetve már jobban megérte a megtakarítást beforgatni,pláne ha díjmentes az előtörlesztés.
Mindegy, hogy volt e lehetőség 6-ot nyitni vagy sem. Ha csak 1-2-t tudott nyitni valaki az is jobb, mint a semmi.
Egyszerű matek: van most 100 forintom. Befizethetem rögtön a hitelbe, ekkor csökken a tőke tartozás 99 forinttal. Vagy fizetem ltpbe, akkor 4 év múlva 130 forinttal tudom csökkenteni. Közben persze van hitelkamat, kb 14 forint a 100 forint tőkére jutó összeg 4 év alatt. 130-14=116. Tehát ltpvel 99 helyett kb 116 forintot tudok tőke csökkentésre fordítani.
Emiatt LTP beszántása előtt úgy volt érdemes lakashitelt felvenni, hogy minél alacsonyabb havi törlesztő és mellette inkább LTP fizetés.
"Ha csak 1-2-t tudott nyitni valaki az is jobb, mint a semmi."
Nem jobb, mert ott állok 4 év múlva 1 millió forinttal amit semmire nem tudok felhasználni, de a pénztár levette a sápját. Csak annak volt jó aki már törlesztett, de nem azokat kell támogatni akik már laknak valahol hanem akik még nem vették meg a lakást.
Illetve a hiteltörlesztőre most is van támogatás.
Vagy fizetem ltpbe, akkor 4 év múlva 130 forinttal tudom csökkenteni. Közben persze van hitelkamat, kb 14 forint a 100 forint tőkére jutó összeg 4 év alatt.
Csak még mindig a hitelkamat összege a felvett hitel összegétől es a törlesztés módjától függ nem az ltptől. Ezzel amit irsz sokan ámítottak magukat régen is, közben fogalmuk sem volt, hogy a fix törlesztő 10-20 évre elnyújtva , visdzafizetve a hitelösszeg másfélszeresét vagy többet is eredményheti a felvett hitel összegének.Igy alapból egy nem annuitásos hotelbe magasabb törlesztővel nem jön be az előtörlesztési 1% sem, ha minden hónapban csökken a tőkével együtt a hozza kapcsolódó kamat is. Nyilván ,ha havonta nem az 5 ltp. nyitom meg ha ne 100-.sk több törlesztőt fizetek egy lineáris hitelbe akkor 5 év alatt letudom a 3,8%-is hitelt.vagyis a teljes összegre kb 20%--al fizetek többet vissza 10 millióra 12 milliót. Míg ltpvel ezt elhúzhatóm 20 évre is fix törlesztőkkel, csak akkor 80%-al többet fizetek vissza kamatba és 4 év alatt csak a kamatot fizetem a hitelből amig az ltp. tart. Vitaképp annyi a különbség, hogy 4 év múlva is felvehettem volna azt a hitelt kevesebb hitelosszeggel ahelyett, hogy 4 évig csak kamatot fizethetek és meg 1%-on előtörlesztem, meg majd megint 1%-on ha lejár a következő és így tovább .
Nincs ilyen, hogy csak kamatot törlesztek. Folyamatosan megy mindkettő, én is számoltam vele. Lehet, hogy van aki fel tudja venni a hitelt 4 év múlva vagy 20 év múlva de nekem egy életem van, akkor vettem fel hitelt, amikor az élethelyzetem miatt szükséges volt. És tényleg egyszerű matek, hogy jobban járok ha pénz nagy részét inkább LTP-be rakom, mintha magasabb törlesztőt fizetnék. Így papíron 30 éves a hitel, de igen csalódott lennék ha nem fizetnénk ki max 4-5 év alatt.
Ja és nyilván, LTP lakashitel előtörlesztésre volt jó, de arra nagyon. Felújításra már kétséges.
Nincs ilyen, hogy csak kamatot törlesztek
Türelmi idő alatt, annuitásos hiteleknél kamatot törlesztesz.
Fix törlesztőnél van mindkettő, de a kamat aránya sokkal magasabb, mint a tőkéjé, amibe így még ha lenne is lehetőséged, nem fizetnél be.
Jelenleg egy 20 éves fix törlesztős 10 milliós hitel 10 éves kamatperiódussal és két ltp-vel növelt törlesztős hitel esetén :
a különbség
8 év után ( ha törlesztőre fordítod az ltp-t ) 2 millió kamatot, 20 év után ha ltpzel 6,6 millió kamatot fizetsz.
8 év alatt - ami már ugye alapból lehetetlenség, hacsak nem tavaly járt le az első 4 éved - 2 db 20.000-es ltp nem hinném, hogy hozna 4,6 milliót ( még felét sem).
Volt itt tavaly aki mondta, hogy majd visszaköti és bizonygatta itt a számításait... Mégis borult a matek, mivel már visszakötni sem tudja már, ahogy 10 év utána kamat változást sem lehet megjósolni egy hitel esetén.
Ahh, nem érted, pedig tök egyszerű matek, olvasd el újra ahol kiszámoltam neked. :)
Lehet itt elméleteket gyártani ahol kihozod, hogy nem éri meg, de nekem gyakorlatban fut a hitel és megéri havonta kb 5x annyit LTP-be rakni, mint törlesztőbe. Semmilyen 20 évről nincs szó. LTP lejár akkor abból kifizetjuk a maradék hitelt.
Dehogynem.. .Mennyi is jött ki, 5-6.000 Ft/hó?!
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__banki-ugy..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!