Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 3 hónap próbaidő. Mikor...

3 hónap próbaidő. Mikor adhatok felmondást?

Figyelt kérdés

20/F

Felvidékről származom. Fogok igyekezni elmagyarázni, hogy mit szeretnék megtudni a 3 hónapos próbaidőről.

Még iskolaba járok, utolsó érettségi év, távoli tanulmány. Minden 2 hétben járunk 2x iskolába. Rosszul mennek az éveim.

Dolgozgatok iskolás műszakon autógyárban. Hetente 2-3x járok munkába. Eddig úgy számított, hogy iskolás vagyok, míg eddig minden nap jártam iskolába, ez az utolsó év távolin járunk iskolába. Hívtak az ügynökségből, hogy be kell mennem új MEGÁLLAPODÁST aláírnom. Eddig, míg iskolás műszakon dolgoztam nem vontak le semmit a fizetésemből, most levonhatnak, ha csak sima megállapodás BRIGÁD szerződést írtam alá? Mert állítólag már nem számítok tanulónak, ha távolin járunk iskolába, mert kevesen vagyunk.

Azon gondolkodom, hogy belépnék állandó munkahelyre ügynökség keresztül. Ugye a 3 hónap a próbaidő, az alatt adhatok felmondást, és elmehetek? Úgy hallottam, hogy 3 hónap után adok felmondást, de + 2 hónapot le kell dolgoznom. Hogyan is van ez valójában?

Ha cég keresztül mennék dolgozni, akkor csak 2 hónap után tehetek felmondást és leléphetek? Hogyan is van cég keresztül a munka?

Mit tanácsoltok? Munkát iskolás műszakon minden napra nehezen találok.

Jövőben ha megcsinálom az érettségit, vagy ha nem csinálom meg, mi keresztül érdemes belépni állandó munkába? ÜGYNÖKSÉG keresztül vagy CÉG keresztül. .

Köszönöm a válaszokat, tanácsokat.

2018. okt. 9. 12:17
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Először is Magyarországon dolgozol? Mert akkor a magyar szabályok vonatkoznak rád.

Közvetítő ügynökségen keresztül nem lehet állandó munkaviszonyra felvetetni magad - azt csak magánál a cégnél.

Ha ügynökségen keresztül dolgozol, akkor más szabályok vonatkoznak rád, ott a közvetítő céggel kötött szerződés a mérvadó.

Ha céghez jelentkezel állandó munkára, akkor általában 3 hónap a próbaidő és ez alatt BÁRMELYIK FÉL, AZONNAL, egyik napról a másikra, INDOKLÁS NÉLKÜL felmondhat. Utána válhat stabillá a munkaviszonyod. Ha már mondjuk fél - 1 éve ott dolgozol, akkor viszont a felmondási idő általában 1 hónap.

2018. okt. 9. 12:26
 2/6 anonim ***** válasza:
Ja, és levonni mindenhonnan le fognak vonni, bármelyik módon mész, mert adózni kell a munkaviszonyból.
2018. okt. 9. 12:27
 3/6 A kérdező kommentje:
Elején említettem, hogy Felvidékről származom. SZLOVÁKIÁBÓL.
2018. okt. 9. 12:30
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Tudok olvasni :-)

Csak az, hogy honnan származol, nem hozza maga után azt, hogy hol dolgozol... Elég sokan járnak át Szlovákiából dolgozni, bevásárolni, stb. Mint ahogy magyarok is járnak át oda dolgozni.

Azt viszont akkor nem értem, hogy miért magyar oldalon érdeklődsz a szabályokról, ha nem itt dolgozol - mi csak a magyar szabályokat ismerjük.

2018. okt. 9. 12:45
 5/6 A kérdező kommentje:
12:45: Szerintem itt vannak Szlovákiai magyar emberek is, ezért tettem fel ezt a kérdést itt. :)
2018. okt. 9. 12:50
 6/6 anonim ***** válasza:

Tök mindegy honnan származol, mert amelyik országban dolgozol, amelyik ügynökségnél annak a szabályai vonatkoznak rád is.

Felmondani bármikor felmondhatsz, de ha az ügynökség akik Szlovák székhellyel rendelkeznek és úgy közvetítenek ki, már más téma.

Ahol én dolgozom sokan járnak Szlovákiából de a cég akiken keresztül dolgoznak Magyarországi telephellyel rendelkezik így az ide vonatkozó szabályok alapján dolgoznak. A legegyszerűbb az ha szépen bemész a munkáltatódhoz te esetedben az ügynökség és elmondod hogy felmondasz és ennyi. Ha kukacoskodnak jogi dolgokkal fenyegetnek akkor ügyvéddel beszélj erről.

2018. okt. 9. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!