Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A volt lakótársam jogosan...

A volt lakótársam jogosan követeli vissza a pénzt? Vagy kinek van igaza?

Figyelt kérdés

A történet ott kezdődött, hogy egy "barátnőm"(akkor még annak neveztem) munkát és lakást akart keresni Pesten. Én éppen felmondtam a munkahelyemen, kellett valaki a helyemre, hát beajánlottam őt, segitettem hogy felvegyék, betanitottam stb. Mivel 2 szobás lakásban lakom, és a másik szoba üres volt, hát felajánlottam neki, hogy lakhat nálam, ne rinyáljon hogy nehéz albérletet kapni, legalább igy én is jól jártam anyagilag.

Szóval segitettem neki, megalapoztam az életét, nélkülem nem lett volna se munkája, se hol laknia. Erre nemrég bejelenti, csak igy a semmiből, hogy ő talált egy másik, állitólag sokkal jobb szobát, és el fog költözni! Ezt csak igy közli velem hónap 10-én, hogy következő hónap elsejétől ő elköltözik! 3 héttel előtte!

Hát én nagyon kiakadtam! S ráadásul, még igényt tart a kaucióra is! Mivel beköltözéskör kértem tőle 30 000 ft kauciót, biztonság kedvéért. Azt mondta, hogy mivel nem kerek egy hónappal előtte szólt, hanem 3 héttel,ezért adjak neki vissza csak 20 000-t, mivel előtte én voltam akkora hülye, hogy azt mondtam neki, hogy ilyen esetben arányosan leszámoljuk majd belőle. S mikor én megmondtam neki, hogy szerintem ez nem tisztességes, még neki állt feljebb, hogy pedig ő szólt időben!

Pedig ha tisztességes lett volna, vár 2-3- hónapot, hogy addig anyagilag én ugy el tudjam tervezni a dolgaimat! Igaz, hogy a lakás nem a legújabb és legkényelmesebb, de 2-3 hónapot még kibirt volna! Nélkülem nem lett volna se munkája, se lakása, még mindig otthon ülne! S ez a hála érte!

S most szerintetek jár neki vissza a kaucióból akár egy forint is? Igy, hogy 3 héttel előtte szólt? Szerinte én vagyok a gyerekes meg hisztis stb, meg a szemét, hogy nem adom vissza a pénzét!

Ti kinek adnátok igazat ilyen helyzetben?

2018. márc. 31. 23:27
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

", legalább igy én is jól jártam anyagilag. "

Nos, a lényeget már előttem leírták, de azért én is kiegészíteném:

- segíteni általában önzetlenül szoktak- de mint írtad, Te sem jártál rosszul.

- gondolom, szóbeli megállapodást kötöttetek az albérletről (és igen, ha ingyen adtad volna a szobát, akkor más lenne a "leányzó fekvése"), tehát Ő még a szóbeli megállapodást is betartotta, pedig megtehette volna, hogy kész tények elé állít és a költözés előtt egy nappal szól

- a kauciót valóban nem szokás elkölteni

- "Pedig ha tisztességes lett volna, vár 2-3- hónapot, hogy addig anyagilag én ugy el tudjam tervezni a dolgaimat!"

Neked 20 ezer ft megadásához 2-3 hónap kell? Vagy másik albérlőt akarsz keresni?

Ne haragudj, de úgy érzem (talán a kilépésed óta nem is dolgozol) nagyon is jól jött Neked, hogy ott lakott - így pedig örülj neki, hogy eddig is jobb volt a helyzeted anyagilag és add vissza neki a 20 ezret.

Arról nem beszélve, hogy a kauciót a lakásban bekövetkezett anyagi kár fedezése miatt szokás kérni - márpedig te semmi ilyent nem írtál.

Magad mondtad azt, hogy időarányosan leszámoljátok, akkor vállald a saját mondataidért a felelősséget.

Elhiszem, hogy váratlanul ért, de szerintem semmi rendkívülit nem csinált a barátnőd - még "hálátlan" sem volt.

2018. ápr. 1. 07:35
 12/20 anonim ***** válasza:
82%
Szerződés? Adózás?
2018. ápr. 1. 08:07
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Nincs igazad.
2018. ápr. 1. 08:25
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Neki. Egy normális szerződésben 1 hónap a felmondási idő. A 2-3hónap teljesen előnytelen és irreális is.Máskor ha már üzletszerűen "segítesz " és nem ingyen adod, irj szerződést és nem kell vitázni elszámoláskor. De ezt a 2-3 hónapot gondold át, mert elég előnytelen, amibe max ismerős menne bele de a vége meg lehet akár egy kapcsolati tőke elvesztése is (mint jelen esetben is ).
2018. ápr. 1. 08:29
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Nos, sajnos nem neked van igazad és az egy dolog, hogy segítettél a lakótársadnak, de ő meg korrektül fizetett és előre szólt, hogy szeretne tovább lépni.

Ez téged nyilván érzékenyen érint, de nem ér annyit a dolog, hogy haraggal váljatok el és ha már segítettél neki, akkor most se nehezítsd meg a helyzetét, hanem tartsd tiszteletben a döntését és add vissza neki az arányos pénzét a rezsi illetve a költségek levonása után.

Én megértem, hogy kiakadtál, hiszen hosszabb távra terveztél vele, de hát sajnos most keresned kell másik albérlőt és füstölgés helyett inkább a megoldásra és a békés elválásra törekedj - sosem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged erre a barátságra - kár lenne tönkretenni 20eFt miatt!

2018. ápr. 1. 11:55
 16/20 anonim ***** válasza:
90%
nem nincs igazad mert eladtad a barátodat kaucióért. kihasználtad a barátodat hogy jóban vagytok és bízik benned így nem írattál szerződést hogy ne igényelhesse vissza a kauciót és eladtad a barátodat a kaucióért.
2018. ápr. 1. 12:19
 17/20 anonim válasza:

Nekem is volt egy haverom, aki állandóan azzal verte a mellét, hogy ő milyen sokat segített. Pár éve meg is szakítottam vele a kapcsolatot.

A kaució visszajár.

Neked kéne örülnöd, hogy üres volt az egyik szoba, és volt valaki, aki kivette és hozott neked pénzt! A passzív jövedelem ajándék, nem arra kéne alapozni semmit. (Kivéve, ha direkt arra állsz be, hogy passzív jövedelemből tartsd el magad.)

2018. ápr. 2. 13:38
 18/20 TappancsMancs ***** válasza:

A munka ajánlásnak és betanításnak semmi köze a bérléshez. Ha másvalakit tanítottál volna be akit a munkáltató kijelöl akkor azt tanítod be mert az egy másik hely, az egy munkahely aminek semmi köze a lakásodhoz. Attól kezdve, hogy ő oda jelentkezett állásra attól kezdve ő egy ottani dolgozó akit valaki betanít. Vélhetően szívességből segítettél és nem pénzért közvetítettél állást és nem pénzért tanítottad be. Szóval a szívességnek semmi köze a bérléshez. Szívességet amúgy is alacsony röptű dolog felhánytorgatni.

Kérdés van e szerződés és abban mi áll?

Egy bérlemény felmondásának előre jelzésére bőven elég egy hónap és ez ha nem volt megbeszélve akkor ne fantáziálgassunk bármennyi időt. A részarányos fizetés teljesen korrekt ezt így is kell intézni.

Aki elkölti a kauciót és ezért nem tudja bármikor visszaadni az ne mást hibáztasson, a kaució az félrerakandó összeg, egy biztonsági tartalék váratlan kiadásokra.

A kaució főként két dolgot fedez, ha nem fizet vagy ha tönkretesz valamit.

Szóval a szívességeknek semmi köze ehhez. A felmondásidő korrekt mert majdnem egy hónap és részarányosan kéri a kauciót ami jár neki ha fizette a közös használatokat. (Gondolom beszállt a rezsibe.)

Nézz utána hogy megy ez:

"Rendes felmondással bármelyik fél indokolás nélkül megszüntetheti a lakásbérleti szerződést. Ha a rendes felmondást a tárgyhó 15. napjáig közlik, akkor a bérletet a következő hónap végével kell felmondottnak tekinteni."

"Egyébként a határozatlan idejű szerződést bármelyik fél a hónap 15. napjáig a következő hónap végére mondhatja fel."

"A határozott időtartamra létrehozott bérleti jogviszonyt a szerződés vagy a törvény eltérő rendelkezése hiányában rendes felmondással megszüntetni nem lehet. Ilyenkor csak szerződésszegés esetén van lehetőség felmondani a szerződést azonnali hatállyal (pl. a bérleti díj nemfizetése). Az új Ptk. a határozott időre szóló bérlet esetén is rendes felmondási jogot biztosít a szerződő felek számára, amennyiben a felek ekként állapodnak meg. Vegyünk egy életszerű példát: ha határozott idejű bérleti szerződést kötök és nincs benne a rendes felmondás joga, és pl. az 1 év határozott időre kötött bérleti szerződést fel kell mondanom a 3. hónapban, mert mondjuk egy másik városban kaptam munkalehetőséget (és nincs más szerződésszegési ok a felmondásra), akkor a hátralévő 9 hónapi bérleti díjat akkor is fizetnem kell, ha elköltözöm. A határozott időre kötött bérleti szerződés éppen azért határozott idejű, hogy ne lehessen könnyen “kiszállni belőle”. A bérlőt arra biztosítja, hogy a határozott időre van egy bérleménye, a bérbeadót pedig arra, hogy van fix bérlője, aki fix ideig biztos fizeti a bérleti díjat.

A határozatlan időre kötött bérleti szerződést bármelyik fél rendes felmondással megszüntetheti. A felek a határozatlan időre kötött szerződésben általában abban szoktak megállapodni, hogy a szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja, a felmondási idő 30 nap."

[link]

[link]

[link]

2018. ápr. 2. 13:46
 19/20 anonim ***** válasza:

Megbeszéltétek, sőt azt írod, te mondtad neki, hogy ha elköltözik, időarányosan visszaadod a kauciót. Ő ehhez tartja magát, és csak 20 ezret kér.

10-e óta pedig már rég kereshettél volna új lakótársat; nemrég kerestem kiadó szobát, néhány nap, max néhány hét alatt elmegy az összes.

2018. ápr. 2. 21:25
 20/20 anonim válasza:
Én 100%-ig a lakótársadnak adok igazat.
2018. ápr. 15. 22:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!