Betegség utáni adókedvezmény igénylése. Hogyan?
Ne haragudjatok, nem vagyok otthon a témában.
Szóval a helyzet az, hogy van egy betegségem ami után járna az adókedvezmény. Ezt eddig nem tudtam, egy barátom hívta fel rá a figyelmemet.
A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan igényelhetem meg vagy mit kell tennem? Csak szakorvostól kérhetek ilyen igazolást vagy a háziorvos is kiadja? És utána? Be kell adnom valahova?
Tavalyról is kaphatok vissza pénzt az előző munkáltatómtól?
Visszamenőleg akkor kaphatsz pénzt, ha tudod orvosi papírokkal igazolni. Az előző munkáltatódnak ehhez már semmi köze, neked kell egy új adóbevallást (ön ellenőrzést) beadni és visszaigényelni. Kérdezd meg az orvosod, hogy a meglévő leleteid (Ezeket túrd elő) megfelelőek-e ehhez.
A legegyszerűbb amúgy elcsattogni az érintett szakorvoshoz, kérni egy friss kivizsgálást aztán jelezni, hogy te érvényesíteni szeretnél ezután adókedvezményt, adja ki az ehhez szükséges igazolást. Mondjuk klassz volna ilyenkor, ha leírnád mi bajod, mert azért nem jár minden után adókedvezmény.
A munkáltatódtól kérj egy személyi kedvezményre jogosító üres nyilatkozatot, amit kitöltve-aláírva adj vissza az igazoló orvosi dokumentummal együtt, a munkáltatói jogok gyakorlójának is alá kell írni és juttasd el a bérszámfejtésre.
Én két éve tudtam megm, hogy létezik ez az adókedvezmény, és jár a 25 éve diagnosztizált betegségemre. Következő a teendő: elmész a szakorvoshoz, vagy a papírjaiddal a háziorvoshoz. Én a háziorvosnál voltam, vittem többek között azt a papírt, amire először írták fel a BNO kódomat. Kértem az adóokedvezményhez igazolást, és bár azt hittem, meg fog lepődni és/vagy azt sem tudja majd, mit akarok (4000 lakosú település, nincsenek százával ilyen betegei), volt direkt erre nyomtaványa. A leleted alapján kiállít az orvos egy igazolást, hogy mettől jár, meddig (vagy végleges), meg még pár infó. Ezt az igazolást el kell tenni, nem kell leadni az ég világon sehova, csak azért kell, ha a NAV ellenőrizni, tudd igazolni, hogy jogosan veszed igénybe a kedvezményt.
Visszamenőleg 5 évre tudod kérni a pénzt (ill ha mondjuk csak 2 éve áll fenn a betegség, akkor értelemszerűen 2 évre). Ehhez visszamenőleg új adóbevallást kell beadnod, egész pontosan önellenőrzést. Ha még sosem csináltál szimpla bevallást sem, akkor jó eséllyel nem fogjuk tudni itt gyk-n elmagyarázni, nekem is párszor neki kellett futni, mire sikerült, pedig láttam már előtte néhány adóbevallást. Ha nem megy, ne sajnáld a pénzt egy könyvelőre, ugyan elkérhet az 5 bevallásért pár tízezret, de 5 évre több, mint 300at visszakapsz, szóval megéri.
2017re vonatkozóan az idei bevallásodban tudod jelezni, és egy összegben kérni a pénzt. Idéntől kezdve pedig a munkáltatónál kell kérni ehhez nyilatkozatot, és akkor havonta tudod érvényesíteni a kedvezményt. Ha ezt nem akarod/a munkáltató nem foglalkozik ilyennel, akkor jövőre az adóbevallásnál ugyanúgy egy összegben kapod meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!