Miért fizetnek annyian az emberek készpénzzel kártya helyett a boltban, ami a kártyás fizetés sokkal gyorsabb?
Érintős kártyával 1 másodperc a fizetés, de általában azt látom, hogy a sorban előttem készpénzzel fizetnek, és azzal megy el az idő, hogy bogarásszák a bankjegyeket meg az aprót.
Mi ennek az oka? Csak a megszokás van mögötte? Nem csak idősebbeket látok készpénzzel fizetni, hanem fiatalabbakat is.
1. Így biztosan annyit fizetek, amennyit kérnek.
2. Nem tudják megnézni ügyes informatikusok, hogy mikor, hol és mennyit költök.
3. Nem szoktam bogarászni, általában már kezemben van a pénz a pénztárnál.
Édesapám (60 éves) például egyáltalán nem használja a bankkártyáját, csak arra, hogy havonta egyszer felvegye vele a fizetését. Az ő részéről megszokás illetve bizalmatlanság (a bankkártyás fizetéssel szemben), illetve tudatlanság (az érintős fizetésről szerintem nem is hallott, vagy ha igen, akkor rosszat: ellopják az összes pénzed, stb).
Az idősebb generációban szerintem ez van benne, illetve némi általános bizalmatlanság a bankok iránt (a saját pénzed adják neked vissza és még nyerészkednek is rajta, erre a vonalra játszik rá A Viszkis sztori is).
Továbbá az sem elhanyagolható tényező, hogy a fél ország még mindig fekete / fusi munkából él, ahol értelem szerűen készpénzzel fizetnek, és ez érinti a fiatalabb generációt is.
Ezt nagy áruházakban látom, ahol nyilván van pos terminál. Az előzetes tippem nekem az volt, hogy sokan feketén kapják a pénzüket kézbe, és így költik, hogy ne legyen nyoma.
Ez inkább szempont az embereknél, mint az, hogy a vásárlásokat ne lehessen követni, mert látom, hogy mellette meg simán odaadják a hűségkáryát a boltban készpénzes fizetésnél.
Mert az emberek rettegnek az "új" dolgoktól.
Jó példa erre, a postán csekkel sorban álló sok proli. A csekkautomata meg ott árválkodik, és ha valaki ott fizeti be, akkor úgy néznek rá a véres rongyra.
Az én apukám szó szerint olyan, mint a 4-es válaszolóé, az idősebbek szerintem jórészt emiatt fizetnek kp-val.
Én fuatal vagyok, bankszámlára kapom a fizetésem, valahogy mégis jobban szeretek kp-val fizetni. Nem tudnaßm megindokolni, csak úgy. Mondjuk nagyon ritka, ha bogarászok, szoktam tudni előre kb, hogy mennyit fogok fizetni. nagy összegnél amúgy, ha pin kódot is ütsz be, nem feltétlen gyorsabb, mintha odaadsz egy tízezrest, majd visszakapsz egy öszázast meg két húszast (plusz még megvárod, amíg a terminál kinoymtatja a bizonylatot). Még diákként dolgoztam elég sokáig pénztárosként Tescóban, kp-val és kártyával is lehet hihetetlen sokáig pöc.sölni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!