Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egy vállalkozó nem hajlandó...

Egy vállalkozó nem hajlandó megfizetni adósságát, miután visszamondta a megbeszélt munkát. Van munkahelye, írhatok nekik?

Figyelt kérdés

Írnék a munkáltatónak egy levelet, amiben leírom, hogy mi történt köztünk, hátha tudnak segíteni levonni a fizetéséből az előlegként kifizetett összeget, amit nem hajlandó rendezni. Természetesen küldök fizetési felszólítást, de még a jogi lépések előtt szeretném bíróság nélkül érvényesíteni e visszajáró pénzt.

Ezt megtehetem, nem ütközik személyiségi jogokba, vagy jogilag nem gázos a tények leírása? Tisztességesen megfogalmazva, azonban nem lenne pozitív véleményem róla.

2017. dec. 10. 12:14
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
54%

"amiért nem csinált nagyjából semmit.

Elvileg vállalkozó, azonban nem tüntette fel az adószámát a szerződésen, és a számlát is elsumákolta. "

" miután visszamondta a megbeszélt munkát."

Nos, ha visszamondta a munkát, akkor miről kellett volna számlát adni? Ha nem csinált semmit, akkor nem elsumákolta, hanem nem volt miről számlát adni. Vagy elkezdett egy munkát és nem fejezte be? Pl. kibontott egy falat és úgy hagyta? vagy hogy?

És igen, ha nem tudod az adószámát, akkor honnan tudod, hogy vállalkozó?

De a fizetési meghagyás megállhatja a helyét, de ha az adós ellentmond, akkor Neked kell tudnod bizonyítani az igzadat.

2017. dec. 10. 16:40
 12/14 A kérdező kommentje:
Elkezdett egy munkát (grafikai megbízás) amivel egyáltalán nem haladt. Erre előlegként kifizettem neki 120.000 Ft-ot,persze ekkor még nem tudtam, hogy ilyen emberrel kerültem kapcsolatba, a maradékot (további 400ezret) a munka végén adtam volna neki. Azonban amit eddig elkészített, az értékelhetetlen, ezzel ő is tisztában van, ezért visszamondta, hogy nem tudja megcsinálni. Többször ígérgette, hogy visszautalja a pénzt, azonban ez a mai napig nem történt meg, és nem hajlandó velem felvenni a kapcsolatot. Ezért gondolkozom a jogi úton, persze egyelőre figyelmeztetés/meghagyásban, meg ahogy írtam is, munkáltatójának írni.
2017. dec. 10. 16:47
 13/14 anonim ***** válasza:
50%

Ez esetben nem kell feltétlen ev-nek lennie lehet adószámos magánszemély is.

A megbízási szerződéstől elállt így ptk. szerint elszámolással tartozik Neked a megbízási szerződés felmondása után. Ha elzárkózik ez elől akkor két fizetési felszólítást küldj, ha nem veszi át élj a kézbesítési vélelemmel és barmelyik közjegyzőnél a perérték 5%-ért , esetedben 6000 ft-ert indíthatsz fmh-t.

Ha ellent mond ( de miért tenné, ha már egyszer nyilatkozott hogy visszafizeti ) akkor alakul perré és bizonyitani kell. Ha nem mond ellent akkor meg újabb 5000 ft ( perérték 3%-a de minimum 5000 ft) indithatod a végrehajtást, és megvalósulhat a célod a fizetés letiltás is.

2017. dec. 10. 20:41
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :)
2017. dec. 11. 00:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!