Szabad e koldusnak penzt adni?
Szerintem ez mindenkinek a saját személyes meglátására van bízva. Volt egyszer egy olyan aki úgy jött oda hozzánk, hogy beismeri, piát akar venni, mert kaját kapnak eleget a szeretetszolgálattól. Nem ítélem el, ennyi örömük had legyen az életben, csak ne az én pénzemből. Van egy bérkoldus is a városba, régebben rokkant biciklivel, mostanában tolószékben tarhál. De amúgy semmi baja. A cigóknak adja le a lóvét.
Szóval én nem szoktam adni.
A törvény nem tiltja, tehát szabad.
Viszont kérdés, hogy miért lett koldus, és miért koldul.
Ahogy előttem írták, sokan nem a létfenntartás miatt te-
szik. Azoknak - ha van elég pénzed, és nem sajnálod, adj
nyugodtan -, viszont vannak sokan, akik tényleg fedél
nélkül maradtak, és nem piára kell nekik a pénz. Ezt
baromi nehéz kiszűrni sajnos. Utóbbiaktól nem sajnálom.
Én sose adok. Anyám is ismer valakit, aki az anyjával él, van fedél a feje fölött, és kimegy koldulni, mert úgy egyszerűen keres valamennyi pénzt és elvan vele. Nem lehet kiszűrni, hogy ki az aki tényleg rászorul és ki az aki nem, de előbbi szerintem töredékét teszi ki a koldusoknak. Vannak, akik teljesen egészségesek, képesek lennének dolgozni és még úgy is koldulnak... Én pl. még vak embert nem nagyon láttam koldulni, pedig azok tényleg rászorulhatnak. Kamu sánta embert ellenben elég gyakran látni.
Koldulás az a tipikus olyan eset, hogy semmi energiát nem akar belefektetni az illető a pénzkeresésbe. Inkább adj pénzt azoknak, akik legalább zenélni próbálnak és úgy pénzt keresni az utcán. Amikor BKK-n kéregetnek, akkor még jobban felmegy a pumpa. Jegy nélkül, jogosulatlanul utaznak és zavarják a kéregetésükkel az utasokat, akik fizettek érte. Ha meg tömeg van, akkor még jól nyomorognak is szutykosan az emberek között és szépen hozzádörgölőznek mindenkihez.
"Amikor BKK-n kéregetnek, akkor még jobban felmegy a pumpa"
:D Egyszer egy villamoson kéregetett egy fiatal srác, hogy Ő nagyon éhes és ennivalóra kér. Megsajnáltam, volt nálam egy sajtos kifli, mondtam: szívesen odaadom és nyújtottam felé (gondoltam, majd ha leszállok, veszek magamnak másikat)
Hát ne tudjátok meg! Azt hittem, megöl a szemével... kb. az volt benne, hogy mit képzelek én, hogy sajtos kiflit akarok adni PÉNZ helyett. Hú, bakker, nekem is eldurrant az agyam, de kulturáltan csak annyit mondtam: azt mondta, éhes - én meg segíteni akartam :-)
Na, mondanom sem kell, jól leégette magát az utasok előtt, úgyhogy gyorsan le is szállt :-)
De van egy idős bácsika, néha szoktam látni, Ő a következőt mondja: csak egy kis aprócskát kérnék, ha van, ha nincs, az se baj, akkor Áldja meg a Jóisten: !
Mondanom sem kell, sokkal nagyobb sikere van - ha van apróm, én is adok neki :-)
Amúgy meg én inkább körülnézek a környezetemben, ki az, aki rászoruló és inkább úgy segítek, akkor legalább tudom, hogy jó helyre megy :-)
Győrben van 2 rejtett munkaerős koldus, akik hetente 3-or próbálnak tőlem pénzt kunyerálni. Az a vicc, hogy mindig másik ruhában, nekem az ünneplőm elbújhatna előlük szégyenében. Többször láttam őket fagyizni, éttermezni, meg 800Ft-os kávét iszogatni.
Rajtuk kívül van 2 öregasszony, akik járó kereteznek, meg mankóznak, őket viszont láttam már futni a busz után.
A hídon is szokott lenni 3 piás. Honnan tudom, hogy piások??? A faterommal szoktak iszogatni.
Én adok csak nem pénzt.
Behívtam magammal s kérdeztem mit szeretne, megkapta és hálásan megköszönte. (az a szomorú kb velem egyidős volt)
De sokszor vannak olyanok, akik még felháborodnak, nem kell kaja adj pénzt vagy takarodj odébb...
Szánalmas az ilyen fajta.
A srác, aki rendes volt beszélgettem is vele. Később kollégát kerestek a volt munkahelyemen szállást és étkezést bisztosítottak. Oda protezsáltam be, mielőtt oda ment volna kicsit gatyába ráztuk.
Első s lehet az utolsó, hogy ilyet csináltam, de láttam rajta: Ő tényleg rendes ember akar lenni.
Egyenesben van az élete. Pár hónap után találkoztunk s nehezen fájó szívvel elmesélte, hogyan került oda ahol volt.
Ez egy ritka kivétel.
A legtöbb beleszrik az életbe/iszik s csak csövül agyhalottan.
Tényleg vannak olyanok is, akiknek van fedél a fejük felett, étel az asztalon, de kimegy csöveskedni, zenélgetni stb., mert retkes munkakerülők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!