Ügyfélkapu azonosító átadása munkahelynek-szabad?
Nemrég kaptunk egy levelet a munkahelyen, hogy adja le mindenki az ügyfélkapu felhasználónevét a titkárságon.
Én eddig ezt tudtam: "A felhasználó a felhasználói nevet és a hozzá tartozó jelszót köteles megőrizni és titokban tartani. Azt jogosulatlan személynek átadni nem szabad."
Joggal kéri ezt a mhely?
Ügyfélkapu egy teljesen privát dolog, mindenki a sajátjá-
ért FELELŐS. Ugye lehet online ügyeket intézni, elég sok
dolgot, és nagyon sok visszaélésre ad lehetőséget ha más
ügyfélkapujába turkál az ember.
Tehát jogellenes kérni is ilyet.
Nekem EKÁER-ügyintézéshez meg kellett adni, anélkül nem tudja az ügyvezető beállítani, hogy tudjak dolgozni a rendszrrel.
Ez mondjuk magáncég, semmi köztisztviselőség meg ilyenek. Fehérember csak a felhasználónévvel nem tud mit kezdeni, csak ha tisztességtelenek a szándékai.
Természetesen a felhasználónevedet megadhatod. Ki is rúghatnak ha nem teszed, hiszen a munkádhoz szükség lehet, hogy beállítsák hozzá az egyes szerepköröket, jogosultságokat. Ha nem állítják be, akkor meg ugye nem tudod elvégezni a munkádat, úgy pedig nem sok szükség lesz rád.
A jelszót természetesen ne add meg.
Ezt nem is kérheti senki.
Ennek ellenére természetesen könyvelők azt is el szokták kérni, mert úgy szokták intézni az adóbevallást és társait, hogy a kuncsaftjaik nevében lépnek be és töltik fel a doksikat.
Persze a nagyeszű kuncsaftjaikat nem szokta zavarni, hogy innentől kezdve a könyvelő bármit csinálhat a nevükben, minden egészségügyi és egyéb bizalmas adatukhoz hozzáférhet. Nyilván fingjuk sincs arról, hogy ezt lehet, vagy nem is érdekli őket. Ugyammá, csak az a nyamvadt bevallás meg legyen csinálva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!