Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Dolgozhatok 16 evesen ugy...

Dolgozhatok 16 evesen ugy hogy nem vagyok diak? Tobbi lent.

Figyelt kérdés
16 eves vagyok es kihagyok egy evet az iskolabol csaladi problemak miatt inkabb nem reszleteznem...Addig is hogy ennyire nem pazaroljam az idomet logassal dolgozni szeretnek...De sajnos nem tudom hogy hol alkalmaznanak...konyvesboltra gondoltam mert szeretek nagyon olvasni legfokepp pszchiologiat...De minden mas erdekel...Dolgozhatok egyaltalan?...Diakmunkat vallalhatok ugy is ha nem sulizok?

2017. nov. 12. 20:06
 1/7 anonim válasza:
9%
Persze dolgozhatsz, már csak azért is, mert sok helyre lendületes fiatalokat keresnek. Persze nem mindenhová vesznek fel. Ami inkább feltétel, hogy meglegyen a 8 általánosod. Amúgy igen, azok is vállalhatnak diák munkát, akik nem járnak suliba.
2017. nov. 12. 20:36
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag, dolgozhatsz:

„34. § (1) Munkavállaló az a természetes személy, aki munkaszerződés alapján munkát végez.

(2) Munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.”

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

[link]

De, a 18. életéved betöltése előtt fiatal munkavállaló vagy.

Például:

• A törvényes képviselő hozzájárulása szükséges mindenhez, ami a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul.

• A fiatal munkavállaló számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el.

• A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet és a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani.

• A fiatal munkavállaló számára

a) legfeljebb egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni,

b) négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet,

c) legalább tizenkét óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani.

A fent linkelt jogszabályban elolvashatsz minden egyebet is, ami a fiatal munkavállalókra vonatkozik.

Diákmunkát csak nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató végezhet. Mivel ezt a diákszövetkezetekről szóló törvény előírja, be is szokták tartani; a NAV is ellenőrzi. Ez a feltétel olvasható is a diákmunkákat kínáló diákszövetkezetek honlapjain.

2017. nov. 12. 21:11
 3/7 A kérdező kommentje:
koszonom a segitseget
2017. nov. 12. 21:58
 4/7 A kérdező kommentje:
Mindenhol kerik az oneletrajzom..fogalmam nincs mit kell bele irnom hisz csak 8 alltalanosom van azt pedig elv nem kell...dolgoztam mar szobalanykent 13 evesen feketen es kb ennyi amit fel tudok mutatni...tudna segiteni valaki?pls
2017. nov. 12. 22:03
 5/7 anonim ***** válasza:
0%

ha nagyon gáz a helyzet akkor kezdeményezheted a felnőtté nyílvánításodat is.

akkor magad írsz alá magadnak, de a felelősséget is te vállalod. A kerületi jogi segítségnyújtótól tudsz több informcáiót kérni. Az önkormányzat oldalán elvileg kell legyen kapcsoalt hozzá.

2017. nov. 12. 23:57
 6/7 anonim ***** válasza:
82%

Ugyan már, "felnőtté nyilvánítás"..

Az mégis mire lenne jó..?

Nem azért van hátrányos helyzetben a munkaerőpiacon, mert nem nagykorú!

Hanem azért, mert a cégek inkább diákmunkásokat alkalmaznak, mert úgy kevesebb járulékot kell fizetniük.

Ezen "felnőtté nyilvánítás" meg hasonló dolgok egyáltalán nem változtatnak.

Én a legjobb szívvel csak azt tudom tanácsolni, hogy tökmindegy milyen családi okok vannak, de azonnal vissza az iskolapadba, mert különben ÖRÖK SZOPÁS LESZ!!!

Fogalmad sincs, milyen kegyetlen világ van odakint, 8 általános az a csövesség belépője.

2017. nov. 13. 00:21
 7/7 A kérdező kommentje:
szerinted nem akarok visszamenni???csak az a gaz hogy lassan felev van es ilyenkor mar nem fognak felvenni sehova plussz eddig sem jartam suliba vagy is szeptember ota....tehat teljesen le lennek maradva...azert en sem lebecolok egesz nap terveim vannak amiket elkeztem 2 nyelvet tanulok most...munkakeresesbe vagyok...de ha egyszer az iskolat csak jovore tudom kivitelezni....hat ez van....attol meg nem kell lenezni a masikat
2017. nov. 28. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!