Üdv! 10 évvel ezelőtt A vatera aukciós oldal, egy téves értékelés kapcsán, felszámolt 1300ft jutalékot. A tartozásomat átadták egy behajtó cégnek, aki küldözget fenyegető levelet. Nincs bírósági, közjegyzői jogerős, okirat. Meddig zaklathatnak még?
ÁFF-et olvastad? Gondolom igen:
2/14-es pont ír a követeléskezelőről. Az az eljárás amit én csinálok egyáltalán nem így néz ki. Ha megvan a megfelelő adat (név, születési hely, idő, anyja neve, lakcím) akkor egyből mehetne a fizetési meghagyás, téged meg a közjegyző értesít. Ha elismered akkor részletfizetést is kérhetsz vagy teljesíted a tartozást egy összegben (1300 forintot nyilván), ha vitatod akkor viszont az eljárás nem a behajtóhoz kerül hanem perré alakul. Itt már bizonyítanod kell hogy nem volt jogos a kiszámlázás, különben elveszted és minden költséget fizetsz ugyanúgy.
Csakhogy: te magát a félrekattintást vitatod amit nem tudtál rendezni velük, a Vatera részéről jogos a követelés. Sőt, még vitatni sem tudod az ÁFF 2/13-14 alapján:
"2/13. A kiállított számlák fizetési határideje tizennégy (14) naptári nap. A fizetés teljesítési napja a Vatera számláján lévő jóváírás napja. [...]
2/14. A kiküldött elszámolással kapcsolatos módosítási igényeket a Felhasználó (pl. meghiúsult tranzakciók kiszámlázott díjtételei) a számlán jelzett fizetési határidőn belül jelentheti be. Ennek elmulasztása esetén további egyeztetésre, számlareklamációra nincs lehetőség."
A behajtó próbálkozik amíg meg nem adod magad nekik, de úgy néz ki hogy ők nem képesek lépni, nyilván mert nem tudnak. Én személy szerint csak azért fizetném ki mert kis összeg és nem éri meg a 10 év idegeskedést-zaklatást miatta. Ezen felül pedig úgy néz ki hogy amíg nem történik valamilyen hivatalos lépés addig ez a végtelenségig mehetne.
Viszont ha kapsz bármilyen közjegyzői levelet akkor nehogy arra apellálj hogy nem veszed át, nem keresed és a posta majd visszaküldi nekik mintha nem léteznél. A törvény alapján be fog állni a kézbesítési vélelem és automatikusan jogerőre emelkedik akkor is ha nem veszed át, nem nyitod ki a borítékot, nem veszel róla tudomást. Így viszont csak rossz helyzetbe hozod magad mert elindul ellened egy eljárás aminek részleteiről fogalmad sincs mert a levelet nem vetted át.
Lehet hogy elgondolkodtam volna arról hogy kifizetem,bár kevés volt az esélye,de hozzácsaptak +3000ft-ot az ő költségeik indoklása képp,úgyhogy ez a verzió el lett vetve.
Igy hát maradt a lesz ami lesz cimű fejezet.Mégegyszer köszönöm a véleményed.
Üdv,
Georgo
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!