Kisebb földterület, mivel hasznosítsam?
Már eléggé vége fele van a szezon ember :)
Amit még tudnál az retek, némely saláta, zöldbab, cékla(de nagyon picik lesznek, 2 naponta öntözni kell), borsó(öntözni kell)
Vagy beruházol pár milliót és húzol rá fóliasátrat, durván 1000-1500Ft/m2 árban jön ki, ha nagyrészt te csinálod haverokkal. Nálunk 2 nap alatt ellopták meg a betontalpat is, felétek nem tudom mennyire aktívak a munkaerő tartalékok.
Időközben ránéztem a fóliasátor árakra, hát eléggé elszálltak az elmúlt 2 évben, már ennyiért én nem vennék 9 000-25 000Ft/m2, akkor néhány 10 milliócska kell.
Gondolom, akkor marad a szabadföldi termesztés :)
Idén vethetsz őszi búzát is miután a fentieket kiszedted, durván durván lenne 1 tonnád jövőre, ami szerintem anyagilag kész csőd, de te tudod!
Ilyen pici területen a zöldségek kivételével ami megérheti, gyógynövények (amiről fingom sincs, nálunk csak kamilla volt), krumpli 10t is lehozható ekkora területről, illetve a csemegeuborka, ahol a profik fm-enként 3000Ft bevételt érnek el, nekünk átlagban 900-nál sosem sikerült több. Nehéz szedőt találni, iszonyat árban vállalják, sokat lazsálnak és gyakori, hogy az órabérük mennyiségét sem szedik össze, "véletlen elvágják a szárat", ígérik, hogy jönnek aztán mégsem, túl meleg van/túl hideg van/esik az eső/most nincs kedve/stb. és hazamegy...
Az a rész, amit te csinálsz az gazdaságos (2400Ft/fm), de amit csináltatsz az nálunk erősen mínuszos volt, így hagytuk a 80%-át megrohadni. Támrendszer, öntöző, háló szintén hajlamos a szublimációra!
4,9ha területünket megették a költségek és viszonylag jól -150e-el szálltunk ki.
Van vállalkozásod, ha van akkor simán felveszed a növénytermesztést és kereskedelmet a tevékenységeid közé, viszont ha nincsen akkor ez bukta hisz túl kicsi a terület havi 25e-et, 50e-et katásként nem tudnál kitermelni. Másik lehetőség kiváltod az őstermelőit.
Ültess ipari kendert, halvány lila gőzöm sincs a mezőgazdaságról, de múltkor olvastam egy cikket róla.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Egyébként nem idénre gondoltam hanem a jövő évi szezontól kezdődően! Viszont köszönöm azért a válaszod minden infó hasznos!
Tisztában vagyok vele, hogy nem éppen egy nagy terület, de biztos vagyok benne, hogy lenne ami megéri! Nem milliomos akarok belőle lenni, csak ha már van akkor művelni egy kis nyereséggel! Nekem eddig csak normál kis kertem volt ami általában egy kertes házzal jár ott azért csak saját felhasználásra termesztettem plusz amit rokonoknak barátiknak ajándékoztam. :)
Ez a kender dolog meg nem tudom mi lehet, ha lesz időm elolvasom, ha más nem legalább tanulok valami újat belőle!:D
A környéken nem mondható, hogy szegénység vagy mély szegénység lenne. Akad pár olyan aki talán hajlamos lehet dézsmálni de ez csak feltételezés. A környékbeliek 30-35%-a inkább a jómódú kategóriába tartozik a maradék az átlagos. Egyébként szabolcs megyében vagyunk az ukrán határtól jó 20-25km-re!
A lucerna nem rossz ötlet, már én is gondoltam rá. Egyedül csak attól félek, hogy nem lenne rá kereslet, vagy a bele fektetett pézt (gondolok itt a bálázásra) nem hozná vissza.
Időm nem mint a tenger, de van! Egy hónapban csak 15 napot kell dolgoznom szóval van időm másra is. A munkával meg nem állok hadi lábon, amit kell azt megcsinálom!:)
A kis földterületen nehéz annyit termelni, hogy megérje, főleg ha elötted pár nappal valaki már jorészt begyüjtőtte a termést. A feleségem szülei gazdálkodnak, de az is mmegtőrtént, hogy az elültett burgonyát kiásták, és a saját telkükön ujra elültették.
Én bizva abban, Nálatok ez nem történhet meg, javasolnék Neked egy nagyon hasznos növényt. A Duna parton, Kiskörös környékén, egy fél Ha terüeten a tulajdonos öszi rozsát termel, egy különös fajtát, ez egyszerre érik be.
Learatja, kicsépeli, és Hollandiában adja el a virágmagot. Két gyereke külföldön tanul, a család exotikus országokban nyaral, mindenre van pénzük. Szeritem érdemes hasonloval próbálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!