Kérdeztem valakitől hogy mennyi fizetést adnak egy bizonyos helyen, válaszolt is rá, kérdeztem tőle utána, hogy ez nettó vagy bruttó? Annyit írt rá "Ez már tiszta" Ez mit jelenthet? A nettó vagy bruttót?
A bruttó havi bér az az alap - ahhoz jönnek még a pótlékok.
Az "ez már tiszta" azt jelenti, hogy nettó, azaz annyit kap kézbe az illető.
A bruttó havi bér az az alap - ahhoz jönnek még a pótlékok
Meg a fenét, azt.
A bruttó bér az a pótlékokkal, távolléti díjjal növelt bér, adózás és járulékfizetés előtt.
A nettó pedig a kötelezettségek levonása utáni "maradék", amit megkapsz. Azért hívják tisztának, mert ezt már nem terheli levonás, tisztán ennyit kap meg.
"A bérpótlékok tekintetében általános szabályként mondja ki a törvény, hogy a bérpótlék a munkavállalót rendes munkabérén felül illeti meg, a bérpótlék alapja pedig a munkavállaló munkabére. Havi alapbér esetén a bérpótlék-számítási alap az egy órára eső alapbér (mely megegyezik a havibér 174-gyel elosztott összegével)."
Áruld már el, hogy tartalmazná a bruttó bér a bérpótlékkal együtt a bért? Majd előre kiszámolják neki, hány éjszakát, délutánt, hány vasár -és ünnepnapot dolgozott? :-)
És ha éjszakai műszakra 30% pótlék jár vagy hogy van ez?
Hogy is kell azt pontosan kiszámolni? A nettó bér 30%át kiszámoltam és hozzáadtam, de úgy se annyi jött ki amennyinek kellene.
Ne keverd az alapbért a bruttóval. A bruttó bérnek része a pótlék.
Van egy alapbéred (órabér, havibér), erre jönnek a pótlékok, eesetleg távolléti. Ez így együtt a bruttó bére havonta.
Merthogy a kérdező azt is leírta, hogy a bruttó havi bére az szerződésben van - ergo nyilván ez a havi alapbére:
" a szerződésnél fel van tüntetve a bruttó havibér, de kicsit kevésnek találom, "
Vagy ezt már nem olvastad? (5-ös vagyok)
Ez van a szerződésen:
A munkáltató a munkavállaló személyi alapbérét (havibér) - havi bruttó, 127.500 forintban állapítja meg.
ha kiszámolom ez nettó 84 ezer forint
3 műszakba, szombatokkal együtt több lesz akkor ez?
Csak ennyire vagyok kíváncsi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!