Ha én interneten hirdetem, hogy van eladó dióbelem, akkor ezt be kell jelentenem a Navhoz? Vagy ha csak a kerítésre írom ki, és eladom az összeset, akkor nekem bármiféle adóalapot képező jövedelmem keletkezik ezáltal?
Na most csak átnéztem az SZJA törvényt. Ha jól értelmezem, akkor évi 600 ezer forintig nem kell bevallani. Szerintetek?
11. § (1) Az adót adóévenként be kell vallani. (...)
(...)
(3) (....) Nem kell bevallani azt a bevételt,
(...)
b) amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot;
Az ingó vagyontárgy fogalma pedig a törvény szerint:
"az ingatlannak nem minősülő dolog, kivéve a fizetőeszközt, az értékpapírt és a föld tulajdonosváltozása nélkül értékesített lábon álló (betakarítatlan) termést, terményt (pl. lábon álló fa)."
Ezek szerint a betakarított termés is ingó vagyontárgy?
Hűtőház nem veszi át?
Egy őstermelőit minden esetre válts ki hozzá!
Hűtőház? Milyen hűtőház?
Ráadásul dióbelet?
Másrészt apránként eladva sokkal többért lehet, mint egyszerre leadni egy felvásárlónak. Tavaly 800-1000 ft körül mozgott a felvásárlási ár, egyszeri vevőknek eladva 2500 Ft-ért lehetett, azért nagyon nem mindegy.
Olvasd tovább a törvényt:
őstermelői tevékenység; növény, növényi termék.
Feltéve, hogy nem vásároltad a diót. Akkor kereskedelem.
Az őstermelői sem csak abból áll, hogy kiváltom az igazolványt. Kötelező kamarai tagság; ha nincs munkaviszonyod, akkor biztosított mg.őstermelő leszel és ezzel együtt kötelező a járulékfizetés (kezdő őstermelőként a minimum a minimálbér után, akkor is, ha az éves bevételed akár csak 5 forint)
Ha nincs őstermelőid és csak a kerítésre írod ki, úgy árulod és betéved egy NAVos, NÉBIH-es, vagy feljelent egy jóakaród, megbüntetnek.
De én nem folytatok őstermelői tevékenységet. Van néhány diófám, NINCS GAZDASÁGOM, sem mezőgazdasági gépeim, az a föld is igen kicsi, amin a fák állnak.
Évi 50 ezer forint alatti "bevételről" beszélünk.
És a törvény szerint a termény is ingó vagyontárgy, ha már leszedték.
Akármilyen hihetetlen, hűtőházak vesznek át dióbelet.
Ha akarod, beszkennelem az átvételi elismervényt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!