Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Megörököltem édesapám családi...

Megörököltem édesapám családi vállalkozását, de a család ellenemfordult. Mitévő legyek?

Figyelt kérdés

Édesapám meghalt, én az első házasságából született gyermeke vagyok, van egy öcsém, de ő még kiskorú az ő édesanyjával apukám nem kötött házasságot, és élettársi viszonyról sincs semmilyen jellegű papírformájuk. Nagykorú örökösként, csak az én nevem alatt tudták folytatni a vállalkozást, de egy bábnak használnak, nincs tudomásom a bevételről, a kiadásokról (elteszik és utaznak, szórakoznak belőle stb.) illetve azt szeretné édesapám testvére, illetve a párja, hogy viharos gyorsasággal alakuljunk át Kft.-vé így ők is beszállhatnának, miután a vállalkozásban mostmár nem dolgozó vagyok, mint anno, hanem a "főnökük"...

Hagyatéki tárgyalásra még nem került sor, de szeretnének minden vagyontárgyat kivenni belőle, hogy minél kevesebb dolog jusson az örökségbe. Édesapám halála óta eltelt 2 hónap, viszont semmilyen intézkedést nem tettek még (vagy csak nem tudok róla?). Ki tudnak-e forgatni az örökségből, ha ellenem játszanak? Hogy tudok kiszállni ebből az egészből nyertesként, úgy hogy ne bukjak mindent el? Mit tudok tenni én, ha tulajdonképpen az "alkalmozattaim" kezelik az anyagiakat, engem pedig mint egyéni vállalkozót, bejelentettek segédmunkás minimálbérrel? Nincs kapcsolatom a könyvelőnkkel, minden szálat ők mozgatnak, engem pedig minden alól kivonnak.

Kérlek segítsetek, eddig bíztam benne hogy egy család ként tudjuk folytatni, édesapámmal nagyon jó volt a kapcsolatunk szerettük egymást, hirtelen, fiatalon ment el, nem végrendelkezett, de biztos vagyok benne hogy sosem akart volna így kibabrálni velem! :(

#vállalkozás #hagyaték #örökség #kiforgatás ellenségeskedés
2017. jún. 19. 15:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Első lépés: ügyvédet és könyvelőt kirúgni, és keress helyettük másikat.

Második lépés: megvárni a hagyatékit.

2017. jún. 19. 16:14
 2/12 anonim ***** válasza:
Sürgősen keress magadnak ügyvédet, aki a te érdekeiket képviselheti.
2017. jún. 19. 17:57
 3/12 anonim ***** válasza:

Igen én is azt javaslom, saját ügyvéd saját könyvelő! Mielőtt szétlopják a céget!

Nem csak azért hogy téged kifosztanak, de az egész cég odalehet egy ilyen miatt.

2017. jún. 20. 11:30
 4/12 A kérdező kommentje:

A legnagyobb bajom az, hogy nem lehet velük együtt dolgozni, mindketten tömik a zsebüket, örülök ha egy jó ügyvédet meg tudok fizetni... Ki szeretnék lépni, de amíg nincs jogerős hagyatéki végzés addig nem tudok, a hagyatékit a végtelenségig akarják tolni, megbeszélték a helyi jegyzővel is, hogy addig üljön rajta ameddig csak tud. Tehetetlen vagyok, teljes mértékben.

Egyébként köszönöm a válaszaitokat!

2017. jún. 20. 14:07
 5/12 anonim ***** válasza:
Hány százalékban vagy örökös? Kinek milyen aláirási joga van a bankszámlákhoz? Egyáltalán: édesapád mit csinált a kft-ben? Az ő munkáját ki végzi most? Két hónap alatt simán lenullázhatták már a kft-t. Értesz bármennyire is a cégvezetéshez ( a kérdésfeltevésed alapján gyanithatóan nem értesz...) ? Zároltatnod kéne a pénzeket, vagyonleltárt felvetetni, stb. Édesapád testvére nem örökös, hogyhogy mégis ő intézkedik? Kinek vannak munkáltatói jogai a kft-nél? Ki a cég ügyvezetője? Az rughatja ki a könyvelőt... Ezernyi kérdés merül fel. A cégiratokat ismered? A bankszámlaforgalmat ismered? Van bármihez aláirási jogod? Amennyiben lenullázzák az örökségedet, utólag is indithatsz hűtlen kezelési pert esetleg. Ide nemcsak ügyvéd kellene, hanem egy hozzáértő gazdasági szakember is, mert úgy tűnik, neked semmilyen gyakorlatod nincs cégvezetési ügyekben. Hány éves vagy?
2017. jún. 20. 23:07
 6/12 anonim ***** válasza:
Gyanithatóan azért akarják a hagyatékit halasztani, mert utána nem lesz jogosultságuk semmihez. A hagyatékit a közjegyző intézi, lehet, hogy nála kellene kezdened és meghallgatást kérni, a helyzetet előadni. A hagyatéki tárgyalásoknak ütemezése van, azért nem gondolom, hogy egy közjegyző ezt haveri alapon intézné... A kft-nek van alapitó okirata, társasági szerződése, ebben mi van? Ezt olvastad, érted?
2017. jún. 20. 23:11
 7/12 anonim ***** válasza:
Az én apukám is nemrég halt meg,de nekünk már megvolt a hagyatéki tárgyalás. A papíron rajta volt,hogy a hagyatéki tárgyalás előtt semmit sem szabad eltulajdonítani,és a hagyatéki tárgyaláson szándékosan el nem számolni valamit,az bűncselekmény. Az én drága nővérkém mégis megtette velem. Ki sem hűlt apám,a nővérem már lopkodta apám vállalkozásából az ingóságokat. Csak nehogy osztozni kelljen... Ha nem akarsz pórul járni, sürgősen szerezz egy saját ügyvédet. Ha velem a saját édestestvérem megtette,plusz amit nagybátyádról írtál,nagyon nagy eséllyel veled is ez lesz...
2017. jún. 21. 15:27
 8/12 anonim ***** válasza:

"Tehetetlen vagyok, teljes mértékben."

Hogy tudtak úgy bejelenteni minimálbérrel, hogy te nem is írtál alá semmilyen munkaszerződést???

Mennék azonnal a rendőrségre okirat hamisítás miatt feljelentést tenni...

2017. jún. 22. 00:48
 9/12 A kérdező kommentje:

20 éves vagyok, lövésem sincs mit jelent vállalkozónak lenni. Annyit tudok, hogy hatalmas teher, és felelősség, pláne úgy, ha mindenki más izéjével akarja verni a csanalat. Felkerestem egy ügyvédet, nyomatékosítottam a helyi jegyzőnél a kérésem, ígérete szerint csütörtökön megtörténik a hagyaték felmérése. Itt szerencsére még nem mozdult el semmi, mivel ha elveszik, egyelőre a vállalkozástól veszik el nem tőlem. Valamennyire tudatában vannak ennek, de mégis el szeretnék intézni, hogy ne kelljen osztozni. Ketten vagyunk örökösök, de tesóm még kiskorú.

Köszönök nektek mindent! Mindenki korrekt választ adott, a legtöbb amit tenni tudtam az az ügyvéd volt, illetve a könyvelőnk fegyelmezése... Most pedig várok!

2017. jún. 26. 11:16
 10/12 A kérdező kommentje:
Vállalkozásban 50%-ban, ingatlanban/lakóházban 25%-ban vagyok örökös. Illetve a magánszemélyként nyílvántartott gépjárművekben, házban is 50%-ban. Keresztapám tulajdonos, de csak néhány épületben, a vállalkozásban nem, haszonélvezeti joggal rendelkezik. Ez engem annyiból nem érint, hogy sosem laktam velük, és nem is szándékozom. Az örökségnél viszont már érdekesebb lehet.
2017. jún. 26. 11:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!