Autó adásvétel folyamata pontosan hogyan megy, mik a feladataim mint eladó?
Ha megírjuk az adásvételi szerződést, kifizetik nekem a vételárat, odaadom a forgalmit, törzskönyvet, akkor elegendő ha ezek után a vevő (új tulajdonos) a következő pár napban intézi a lakhelyén az eredetiségvizsgálatot, törzskönyvet, stb. vagy nekem is jelen kell lennem?
Azt tudom, hogy az okmányirodába nekem is vinnem kell adás-vételit, hogy a súlyadót ne én kapjam jövőre. Illetve a biztosítómnak is el kell küldenem. Ezen kívül mint eladó van még valamilyen kötelezettségem?
A gépjármű adásvételét mindkét félnek be kell jelentenie az okmányirodában. Ehhez vinni kell egy példányt bemutatni.
Nem várunk arra, hogy majd a vevő ezt intézi, mert jogszabályilag mindkét félnek kötelezettsége, és mulasztási bírságot is szabhatnak ki, ha valamelyik fél ezt nem tette meg.
Sok probléma volt abból, hogy a vevő nem iratta a nevére az autót. Azért tették mindkét félnek kötelezővé! Ez Téged is véd!
Neked csak az okmányiroda és a biztosító felé kell jelezned, hogy eladtad az autót.
Egyiket sem kell személyesen.
A biztosítónak elég levélben, vagy e-mailben, az okmányirodás bejelentést pedig megteheted ügyfélkapun keresztül (mi is így csináltuk)
Az okmányira felé neked 8 napon belül kell megtenned a bejelentést, a vevőnek pedig 15 napon belül.
Az eredetvizsgát a vevő intézi, neki kell a papír is róla (az okmányirodában be kell mutatnia a kötelező bizt.igazolással együtt)
A szerződés mintát le tudod tölteni a netről.
A szerződéssel együtt odaadod a vevőnek a forgalmit és a törzskönyvet (ezeket is viszi magával az okmányirodába)
Ha nem ügyfélkapun keresztül jelented be az eladást, akkor 2 példányt vigyél a szerződésből és az egyik példányra írasd rá az okmányirodában, hogy átvették (ügyfélkapus bejelentésnél kapsz róla visszaigazolást)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!