Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miket kell ilyenkor elintezni?

Miket kell ilyenkor elintezni?

Figyelt kérdés
Nemrég töltöttem be a 16. életévemet, szeretnék elmenni diákmunkára. Ugye van olyan lehetőség, hogy szerződők egy diákszövetkezettel és általuk tudok elmenni dolgozni! Azonban így csak árufeltöltés és hasonlók jöhetnek szóba. Logisztikusnak tanulok és egy ismerősömnek van egy ezzel foglalkozó cége. Csak ő nincsen diákszövetkezettel szerződve. Ilyenkor mi a teendő? Hogyan tudnék odamenni dolgozni? Nyilvan nem varhatom el, hogy miattam szerződjön, stb. de mivel majd ez lesz a szakmám szeretnék már most jobban megismerkedni vele a gyakorlatban is.
2017. ápr. 12. 10:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nekem ismerősöm alkalmazott matematikus egyetemista hallgatóként dolgozott sokáig áruházba kasszásként diákmunkán. Ugye nem gondolod komolyan hogy a kis folyamatban lévő logisztikus tanulmányaiddal bárhova felvennének ilyen munkakörre? Pláne 1-2 hónapra.
2017. ápr. 12. 11:04
 2/14 anonim ***** válasza:
Felvehet így is határozott időre vagy megbízással, csak többet kell utána adóznod.
2017. ápr. 12. 11:08
 3/14 anonim ***** válasza:
Egyszerűsített foglalkoztatással is alkalmazhat - de akkor egy hónapban csak max 15 napot dolgozhatsz nála.
2017. ápr. 12. 11:16
 4/14 A kérdező kommentje:

#1 Ha figyelmesen elolvasnad, latnad, hogy ISMEROSOME a ceg. :) Es mibol gondolod, hogy 1-2 honapra kene?

#2 miert kene tobbet adoznom? Csak a nyugdijjarulekot kell diakmunkan.

#3 12 napra jonne ki egy honapban, amit tudok dolgozni. De akkor gyakorlatilag felvesz alkalmazottnak, ugy, ahogyan egy felnottet, csak ilyen egyszerusitett foglalkoztatassal?

2017. ápr. 12. 11:31
 5/14 anonim ***** válasza:

2 vagyok, úgy értettem, hogy akkor nem lennél diákmunkán -hiszen azt írtad nem biztos hogy el akarja intézni a diákszövetséget.

Ha alkalmisnak vesz fel, akkor szintén elég kedvező az adózás, de egyéb korlátok is vannak (egymás után max 5 nap, havi max 15 nap, évi max 90 nap, illetve ha vannak más alkalmis munkavállalói, akkor az ő oldalán is lehet egy korlát, hogy hány alkalmist foglalkoztathat egyszerre).

Ha elmúltál 16 akkor foglalkoztathatnak úgy, mint egy felnőttet.

2017. ápr. 12. 11:39
 6/14 A kérdező kommentje:
Nyilvan a matematikus egyetemes ismerosod sem penztaros akar lenni. Nekem van egy ilyen lehetosegem, de nem varhatom el, hogy munkat is adjon, penzt is adjon, segitsen, de meg azt sem, hogy o intezze el. Nem rogton a fikazasomat kertem... Neked lenne ilyen lehetoseged, te nem probalnal meg elni vele?
2017. ápr. 12. 11:40
 7/14 A kérdező kommentje:
#2 hiaba nem vagyok (es o sem) diakszovetkezetnel, diakmunkasnak szamitok (legalabbis azt hittem). Igazabol csak arra voltam kivancsi, hogy ala kell-e irnia 8millio papirt... Mert akkor nyilvan nem eri meg. De ha gyakorlatilag ugy mukodik, mint ha felnottet venne fel, akkor gondolom nem lesz benne semmilyen nehezseg. :)
2017. ápr. 12. 11:43
 8/14 anonim ***** válasza:

"Nekem van egy ilyen lehetosegem, de nem varhatom el, hogy munkat is adjon, penzt is adjon, segitsen, de meg azt sem, hogy o intezze el."

Tehát az ismerősödnek van egy ilyen cége akinek elvileg kompetensnek kéne lennie a témában, van egy könyvelője is, aki meg tudja mondani hogy mi merre hány méter. De neked kéne utána járnod mindennek? érdekes.

2017. ápr. 12. 11:54
 9/14 anonim ***** válasza:

"#2 hiaba nem vagyok (es o sem) diakszovetkezetnel, diakmunkasnak szamitok (legalabbis azt hittem)"

Nem, ez nem így van: ha nem diákszövetkezeten keresztül dolgozol, akkor többet kell adózni.

Az egyszerűsített foglalkoztatás nem azt jelenti, hogy felvesz dolgozni, hanem napi bejelentéssel megy. Ha amúgy is csak 12 napot tudnál menni, akkor talán ideális lenne: neki előre le kell adni a napokat, mikor mész, azokra a napokra 1.000 ft kell befizetnie az államnak plusz neked adja a munkabért, amiben megállapodtok. Neked meg a kapott bér után így meg úgy kell adózni - de ennek már tényleg az ismerősöd könyvelője nézzen utána, mert nekem most nincs időm rá. (3-as)

2017. ápr. 12. 12:05
 10/14 anonim ***** válasza:

Namármost kezdjük ott, hogy nekem még orvosis ismerősöm is van, aki árufeltöltőként kezdte/kezdi az ipart, mert nem tolnak alá mindent, és kell a pénzt albérletre, közlekedni, meg úgy szimplán élni. Szóval tök cukcsi, hogy te a kis szakközép szintű "logisztikáddal" - ami egyébként egyetem nélkül kábé WC-papír minőségű végzettséget eredményez - így fent hordod az orrod, hogy "te azt márpedig még szép, hogy nem".

A következő rész, ha az ismerősödnek (aki max inkább anyu-apu ismerőse), van olyan cége ahova kell logisztikus, és tényleg felajánlotta neked, hogy menj oda pontosan tudnia kell (vagy legalább a könyvelőjének) milyen úton-módon alkalmazhat téged - főleg úgy, hogy nem megy rá a gatyája a járulékokra. Tehát totál nonszensz, hogy neked kéne utána járnod, hogy mégis miként alkalmazhat téged. Ezt max akkor érteném meg, ha vmi HR tanulmányokat folytatnál, aztán nesze itt egy beugró feladat.

Szóval, a kérdésed vagy kamu néppukasztás, vagy te találtad ki, hogy anyu-apu beajánl a havernak, hogy talán nyáron dolgozhatnál ott, és utána akarsz járni van-e erre egyáltalán mód.

Affelől viszont megnyugtatlak, ha mégis odakerülnél, mint "logisztikus" éppcsak 16 évesen tedd össze a két kezed, ha fénymásolhatsz, főzhetsz kávét, vagy bekapcsolhatod a számítógépet, merthogy semmi szervezői melót nem fogsz kapni, az is 100.

2017. ápr. 12. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!