Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Családi ház szobájában szeretn...

Családi ház szobájában szeretnék dolgozni, mint műkörmös/kozmetikus, és kívülről csinálnék a szobához egy bejárati ajtót. Ez már üzlethelyiségnek minősülne?

Figyelt kérdés
köszönöm szépen ha válaszoltok.

#üzlet #pénzügy #ülethelyiség
2017. márc. 11. 10:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Egy lakóépületet, vagy akár annak egy részét hivatalosan átminősíttetni üzletté, nem kevés lóvé! Ezért csak olyankor szokták a vállalkozók ezt meglépni, ha az ingatlan értékét "beviszik a vállalkozásba", azaz el akarják költségként számolni. De az adótörvények szerint ez évenként max. 2 % !!

És amikor a vállalkozás megszűnik, utána az ingatlan vissza-száll a magánszemélyre, és a korábban költségként elszámolt érték után az SZJA-t pótlólag meg kell fizetni!

És persze a vissza-minősítés költsége üzlethelyiségről ismét lakóingatlan-rész.

Az átminősítés nélkül is lehet vállalkozást folytatni magántulajdonú ingatlanban. A legtöbb vállalkozás így működik, ez az "üzlethelyiséggé minősítés" felesleges pénzkidobás.

2017. márc. 12. 08:01
 12/17 anonim ***** válasza:

Ez igy van, viszont nyilván nem lehet minden tevékenységét sem lakoingatlanba folytatni, hanem van ami üzlethelyiséghez és azon belül is kialakításhoz kötött.

Így adott esetben kötelezhetik rá. A buktatói ennek azon felül, hogy külön költsége van az a tulajdonosi hozzájárulás és adott esetben ha pl. jelzálog van az ingatlanon , akkor hozzájáruló kell attól is aki azt rá bejegyeztette.

Pl bank ha lakashitelt adott az ingatlanra akkor nem fog hozzájárulni ehhez. Ez tapasztalat úgy , hogy üzletből lett lakoingatlanra minősítve a miénk, korábbi lakáshitel miatt de most ugyanígy van bérbe is adva- sors iróniája- ugyanannak akitől anno vettük , nem kellett hozzá visszaminősíteni és nem is lehetett volna mivel, banki hiteles ház.

Emelett viszont igyis úgyis kell székhely nyilatkozathoz tulajdonosi hozzájárulás is majd.

2017. márc. 12. 09:15
 13/17 anonim ***** válasza:

Ez is így van, ahogy írod.

Viszont egyéni vállalkozónál még szerencsére tartja magát a NAV ahhoz, hogy ha a vállalkozó nem jelent be külön címen telephelyet, akkor ő a székhely-telephely címeként ugyanazt veszi, mint a bejelentett állandó lakcím. És itt nem ragaszkodik a tulajdonos (pl. szülők) írásos engedélyéhez.

2017. márc. 12. 09:49
 14/17 anonim ***** válasza:

A Nav lehet nem, de a kormanyhivazal már 3 éve kéri a törvényességi felülvizsgálat keretében a szekhelynyilatkozatot az egyeni vállalkozóktól is kötelezően. Mint e.v. is átestem rajta, mint hozzájáruló tulajdonos is adtam már 3 éve is a mentoraltaknak a szolgáltatóhazban.

És a telephelyekre is külön lefolytatják a vizsgálatot ( 3 van bejelentve nekem. Külön -külön behívtak újra az okmányirodába bérleti szerződéssel, stb. )

2017. márc. 12. 10:45
 15/17 anonim ***** válasza:
Igeeen? Ezt nem tudtam. Miközben tele-p...val azt hajtja, hogy egyszerűsítik az adminisztrációt. Ha-ha-ha!
2017. márc. 12. 10:57
 16/17 anonim ***** válasza:
Egyszerűsíti 😀😀😁. 30 nap a torvenyessegi eljaras lefolytatasanak határideje de jó, ha 90 nap alatt megvan. el vannak uszva nekem pl. ezt hianypotoltattak mert es se rudtam rola korabban .20 nap a pótlási határidő, különben törlik a tevékenységét. Emelett meg ami eszembe jutott korábban szintén nem kellett két éve már kell ( ha jól emlékszem) bérbeadásra is kötelező melléklet 40 nm felett ( talán? ) az energetikai tanúsítvány , mivel anélkül érvénytelen a bérleti szerződés.
2017. márc. 12. 11:09
 17/17 A kérdező kommentje:

Ug... Köszönöm a továbbiakat!

Az egyik valaszolónak: Természetesen ellenkezőleg, pont, hogy nem szeretném az üzlethelységnek nyilvánítást!

Amúgy a házban lakom is, de nem vagyok tulajdonos, csak annak a házastársa.

2017. márc. 12. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!