A szomszédom azt mondta feljelent, mivel CSED mellett dolgozom. Tényleges nem legális ez?
A testvéremmel 3 éve alapítottunk egy kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást, 50-50% tulajdonrésszel.
Nyitottunk 2 boltot, amihez a nyitva tartás miatt 5 embert vettünk fel teljes állásba (3 alkalmazott és mi ketten).
Amikor terhes lettem kerestünk a helyemre embert, és ő dolgozott mióta táppénzre illetve CSED-re mentem.
Sajnos 1 hónapja két régebbi alkalmazott úgy döntött, hogy kilépnek, és csinálnak egy saját vállalkozást, konkurenciát nekünk.
Nem egy szép dolog, de rosszabb, hogy így maradt 3 emberünk az 5 helyett, és bárhogy keresünk, eddig csak egyet sikerült találni, ő is még csak betanul, így bejöttem helyettesíteni heti 3 napot az elmúlt 3 hétben. A 2 hónapos babára a nyugdíjas nagymama vigyáz.
Tegnap a szomszédom megállított az utcán, és azt mondta, hogy tudja, hogy mit csinálok, és ez adócsalás, úgyhogy fel fog jelenteni, úgyhogy várjam majd a NAV-ot meg a büntetést.
Én úgy tudtam, hogy tulajdonosként bármikor bemehetek a munkahelyemre. Ez akkor nem igaz ha CSED-en vagyok?
Nem jár csecsemőgondozási díj a biztosítottnak:
-a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetét megkapja,
-ha bármilyen jogviszonyban - ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat
A csecsemőgondozási díjban részesülő személy köteles nyolc napon belül bejelenteni, ha a fentebb felsorolt körülmények bekövetkeznek.
Keresőtevékenység: a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5.§-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység.
Kereset: a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5.§-ában meghatározott jogviszonyban személyes munkavégzésért járó pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem.
Nem minősül keresőtevékenységnek az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőzően végzett tevékenységből származó jövedelem - ideértve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat is -, ha az az ellátás folyósításának ideje alatt kerül kifizetésre.
Annak a biztosítottnak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár csecsemőgondozási díj.
Ez egyértelműen leírja...
Mert az emberek nagy része iszonyú rosszindulatú és pokoli irigy.
Viszont érhető, hogy az igazságérzetét bántja. De én akkor sem így indítanék, hanem jelezném a CSED-et igénylőnek, ha kiderül az, hogy CSED mellett kereső tevékenységet végez, bajba kerülhet. Tud-e róla? Mert nem biztos, hogy tisztában van vele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!